A CIB a tágabb közösségben

EGYSZERŰ, DE MINDEN IGÉNYT LEFEDŐ ÜZLETI HITELRENDSZERÜNK

A vállalati hitelpalettánk felülvizsgálata során az egyszerűség, átláthatóság és a speciális igények kiszolgálása egyaránt fontos volt. Az elmúlt időszakban az alábbi, speciálisan kkv-knak előnyös, célzott termékeket építettünk be kínálatunkba:


Fix kamatozású hitelek

Az MNB Növekedési Hitelprogram harmadik szakaszának lezárultával a CIB Bank új, saját forrásból nyújtott forint és euro fix kamatozású hitel- és lízingtermékkekkel lépett a piacra. Cél hosszú távon is kiszámítható kamatozású finanszírozással támogatni a vállalati szektort.

2019. január 4-étől a CIB Csoport az elsők között csatlakozott az MNB által elindított újabb NHP konstrukcióhoz, az NHP fix-hez, amely beruházásokhoz és lízingügyletekhez igényelhető, tovább növelve ezzel a kiszámítható, rögzített kamatozású termékek részarányát a portfolióban.


Exim refinanaszírozott hitelek

Az Exportélénkítési Hitelprogram (EHP) és a Jövő Exportőrei Alhitelprogram keretében a CIB Bank Zrt. és a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) között létrejött refinanszírozási keret-megállapodások, valamint eseti jelleggel egyedi megállapodások feltételei alapján a CIB Bank kedvezményes, fix kamatozású hitelt kínál EUR és HUF devizanemben exportőr, a hazai exportot közvetett áruszolgáltatással és szolgáltatás-nyújtással elősegítő beszállító (elsőkörös exportőri beszállító), valamint versenyképességüket növelni kívánó hazai nem exportőr vállalkozások részére.

Az EXIM refinanszírozott megoldások közös jellemzője a CIB Bankban, hogy minimális többlet adminisztrációval igényelhetőek, kedvező, fix kamatozásúak és a hitel mellett lízing formájában is elérhetőek.

A CIB Bank azt követően, hogy elnyerte az "EXIM leggyorsabban bővülő hitelintézeti partnere 2014" díjat, 2015-ben mind a folyósított ügyletek számának, mind a volumenének tekintetében a közvetlen élvonalba került. 2016-os teljesítményünk elismeréséül Bankunk  kapta "A legtöbb EXIM által refinanszírozott új ügyletet bonyolító hitelintézeti partner" és  "A legtöbb KKV Ügyfelet finanszírozó hitelintézet" díjakat. 2017-ben a CIB folyósította a legtöbb új refinanszírozott ügyletet és piaci pozíciónkat volumen tekintetében 5.-ről 4. helyezésre javítottuk.


Okmányos ügyletek

Az üzleti életet ma is megnehezítő tényező mind nemzetközi, mind belföldi vonatkozásban a felek közötti bizalmatlanság, mely jellemzően a nem teljesítésből eredő kockázatból fakad. Felmerülhet a kérdés, melyik fél teljesítsen előbb és vállalja az első lépés kockázatát? A nem teljesítésből eredő kockázatok az okmányos ügyletek családjába tartozó megoldásokkal csökkenthetőek, melyek a nemzetközi szabályozás által egységes értelmezésen alapuló biztonságot nyújtanak a felek számára. A CIB Bank kereskedelemfinanszírozási termékpalettájáról sem hiányozhatnak az okmányos ügyletekhez kapcsolódó szolgáltatások. Az okmányos termékek széles körét kínáljuk ügyfeleink számára az okmányos inkasszótól, az akkreditíven és garancián át az export akkreditívek diszkontálásáig.


Business Terminál szolgáltatás

Bankunk vállalati partnerei részére hozta létre saját fejlesztésű elektronikus rendszerét, az ún. Business Terminál (BT) rendszert annak érdekében, hogy ügyfeleink banki ügyeiket minél kényelmesebben, elektronikus úton intézhessék.

  • Legfontosabb jellemzői:
  • a nap 24 órájában lehetővé teszi a pillanatnyi állapotot tükröző lényeges információkhoz való hozzáférést és a megbízások kiemelkedően széles körének kezdeményezését
  • rugalmas, így egyedi igényekhez illeszthető
  • a program mind egyedi PC-re, mind hálózatra telepíthető
  • több felhasználó egyidejűleg használhatja és az egyes felhasználók jogosultsági szintje is beállítható (rögzítő, kötegelő, aláíró, számlainformáció lekérdező, csoportos átutaláshoz kapcsolódó jogosultság)
  • önálló és együttes aláírás is alkalmazható a megbízások aláírásához
  • az elektronikus aláíráshoz egy USB port-hoz csatlakoztatható aláíró eszközt biztosítunk

Lehetőséget biztosít vámfizetési megbízás indítására a nap 24 órájában. A megbízás a GIRO rendszeren keresztül  kerül teljesítésre és ezzel párhuzamosan bankunk egy azonnali értesítést is elindít az erre a fizetésre kialakított speciális rendszeren (EBÜK) keresztül. Ebben értesíti a NAV-ot az ügyfél által kezdeményezett megbízás részleteiről. A NAV felé történő sikeres továbbításról az ügyfél Business Termináljára a bank üzenetet küld. 

Elektronikus rendszerünk összeköthető a vállalat pénzügyi rendszereivel (pl. SAP, munkabér program), így mód van a megbízás adatok importálására és exportálására. Amennyiben ügyfeleink a megbízásaikat számviteli rendszerükből elektronikus úton közvetlenül kívánják továbbítani úgy lehetőség van egy automatikus BT program telepítésére is. Az automatikus BT program az átutalási megbízásokat és bankszámla kivonatokat manuális beavatkozás nélkül továbbítja az ügyfél számviteli rendszere és a CIB Bank feldolgozó rendszere között.

 

Az elektronikus csatornák fejlesztése jelenleg is folyamatban van a CIB Banknál. A vállalati ügyfelek számára kialakított új Internet alapú elektronikus szolgáltatás, a CIB Business Online várhatóan 2019 második félévében kerül bevezetésre.

 

Stabil működés, aktív hitelezés, kiegyensúlyozott vállalati portfólió

A CIB középtávú stratégiájának másik célterülete a reálgazdaság finanszírozása, így a Bank ennek megfelelően továbbfejleszti a KKV szegmensnek nyújtott termékek és szolgáltatások kínálatát. A saját forrásokból történő finanszírozás mellett célunk, hogy aktívan részt vegyünk a támogatott finanszírozási formák nyújtásában is (többek között az EXIM Bank illetve az MFB refinanszírozási programjaiban). A kkv- és nagyvállalati hitelek valamint lízingszolgáltatások mellett a CIB Csoport faktoring szolgáltatásokat is kínál a rövid távú likviditási hiányok áthidalására.

A CIB-nél a vállalkozások igényeinek kiszolgálására mindig is nagy hangsúlyt fektettünk, célunk, hogy a lehető legfókuszáltabban, személyre szabott pénzügyi megoldásokkal tudjuk kiszolgálni a KKV szegmenst. Célunk töretlenül a reálgazdaság szereplőire fókuszálva valódi banki-finanszírozási megoldások nyújtásával és az aktív hitelezés fenntartásával hozzájárulni a hazai vállalkozások stabil működéséhez.ÖNKÉNTESSÉG - KULTÚRÁNK RÉSZE

Büszkén mondhatjuk, hogy évek óta központi, illetve helyi szintű önkéntes programokat valósítunk meg, az elmúlt két éveben kiemelt szerepet kapott a pénzügyi kultúra fejlesztése, valamint tovább folytattuk az Élelmiszerbankkal közös év végi élelmiszergyűjtő akciót.


FŐBB PROGRAMJAINK


Pénzügyi kultúra fejlesztése

Bankunk számára kiemelt fontosságú, hogy valódi lehetőséget biztosítson ügyfelei számára azért, hogy lehetőségeik és a kockázatok pontos ismeretének birtokában felelős, tudatos pénzügyi döntéseket hozzanak. Felismerve felelősségünket környezetünk pénzügyi tudatosságának formálásában nemcsak aktívan részt veszünk olyan programokban, melynek középpontjában pénzügyi kultúra erősítése áll, hanem két évvel ezelőtt elindítottunk egy saját kezdeményezésünket is.

A pénzügyi edukációt, a pénzügyi kultúra elsajátítást nem lehet elég korán kezdeni, melyben iskolákra meghatározó szerep hárul. Ebben nyújtunk számukra segítséget azzal, hogy két olyan edukációs programban is szerepet vállalunk, melyeknek középpontjában az általános és középiskolás diákok pénzügyi tudatosságának fejlesztése áll.

Bankunk a kezdetektől minden évben részt vesz a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére, a Pénziránytű Alapítvány szakmai támogatásával indított Pénz7 programsorozatban, mellyel az Európai Pénzhéthez (European Money Week) csatlakozunk. Így volt ez 2018-ban is, amikor A "Hitelekről okosan!", valamint az "Üzleti ötlet és együttműködés" témakörben tartottak kollégáink 10 -17 éves korú diákoknak órákat.

Két évvel ezelőtt pedig elindítottuk anyabankunk, az Intesa Sanpaolo, kezdeményezésére életre hívott, az október 31-ei Takarékossági Világnaphoz kapcsolódó pénzügyi edukációs programunkat, melynek keretében bankunk önkéntesei egy hónapon keresztül a takarékosság fontosságáról tartanak rendhagyó órákat országszerte. 2018-ban közel 1000 10 - 18 éves korú általános és középiskolás gyermekhez jutottunk el edukációs programunkkal.

 

Lakossági élelmiszergyűjtő hétvége a szebb karácsonyért

Tavaly nyolcadik éve volt kiemelt programunk az országos élelmiszergyűjtési hétvége a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve.

Amellett, hogy minden rászoruló hazai család pénzadományokkal való segítése is szükséges, ezek mellett fontos szerepet játszanak a tárgyi vagy élelmiszeradományok is. Ez utóbbiak különösen ünnepek közeledtével kapnak szerepet, mivel a közös főzés, a meghitt családi étkezés élményét hozhatják el a nélkülöző családok számára.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az országos élelmiszergyűjtési hétvége kezdeményezés olyan karitatív együttműködésre ad módot, mely üzleti érdektől mentesen lehetőséget biztosít munkatársaink és ügyfeleink bevonására, és maradéktalanul eleget tesz a CIB Csoport felelősségvállalási elveinek. 2018-ban 117 önkéntes kollégánk, 36 áruházban 78 tonna élelmiszert gyűjtött.

 

TÁRSADALMI SZOLIDARITÁS

A 2018-ban a CIB Alapítványból nem történt kifizetés, mivel jelenleg az Alapítvány a forrásai teljes felhasználása miatt nem végez aktív tevékenységet. Más forrásból 2018 év folyamán 14,4 millió forintott juttattunk kiszolgáltatott és hátrányos helyzetű csoportok számára.


Szakmai szervezetek

A szakmai szervezetekkel kialakított együttműködésünk is a közösségi kapcsolataink fontos részét képviseli. A gazdaság és a társadalom különböző területeit képviselő szervezetek olyan érdekszövetségek, amelyek egy-egy jól körülhatárolható cél mentén szerveződnek. A részvételünk ezekben a szervezetekben két alapvető ok miatt fontos. Egyrészt lehetőséget ad a szakmai párbeszédre, másrészt strukturált érdekszövetségként a Bankcsoport és a bankszektor érdekeit ily módon is képviselni, védeni tudjuk.

 

Szervezeti Tagságok

Magyar Bankszövetség

Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 

ISACA Magyarországi Egyesület

Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara

Magyar Reklám Szövetség

Magyar Forex Társaság

Magyar Önszabályozó Reklám Testület

Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara

Magyar Könyvvizságlói Kamara

ACCA

Magyar Lízing Szövetség

Joint Venture Szövetség

Magyar Faktoring Szövetség

Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége

 


 

 


Vissza az oldal tetejére >>

 Értékeink
 Vállalatirányítás
 Vállalásaink, legfontosabb mutatóink
 Környezeti hatásaink
 Felelősséggel munkatársainkért
 Felelősséggel a szolgáltatásokban
 A CIB a tágabb közösségben
Beszállítói kapcsolataink
 Jelentéseink
 Nemzetközi egyezmények és szervezeti tagságok