A CIB a tágabb közösségben

Pénzügyi kultúra fejlesztése

2010 év végén a CIB Bank csatlakozott a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által támogatott, a Pénziránytű Alapítvány felügyelete mellett indított "Pénzügyi iránytű" programhoz, amelynek célja a pénzügyi kultúra széleskörű fejlesztése, az oktatás, valamint a lakosság pénzügyi tudatosságának növelése. Ahhoz, hogy valódi lehetőséget biztosítsunk ügyfeleink számára, kölcsönös megértésünknek kell lennie a lehetőségekről és kockázatokról, így felismerjük felelősségünket a környezetünk tudatformálásában és aktívan részt veszünk a tudatosság növelésében. A program folytatásában a bank 2017-ben is részt vett.

2017-ben az október 31-ei Takarékosság Világnap alkalmából csatlakoztunk anyabankunk az Intesa Sanpaolo kezdeményezéséhez, melynek keretében a Takarékosság Művészete címmel pénzügyi ismeretterjesztő és a takarékosságot népszerűsítő rendezvényeket tartottak az Intesa Sanpaolo Csoport és annak leánybankjai. Bankunk a kezdeményezés keretében egy hónapon keresztül rendhagyó osztályfőnöki órákon több mint 1 500 általános iskolás gyermekhez jutott el edukációs programjával.


EGYSZERŰ, DE MINDEN IGÉNYT LEFEDŐ ÜZLETI HITELRENDSZERÜNK

A vállalati hitelpalettánk felülvizsgálata során az egyszerűség, átláthatóság és a speciális igények kiszolgálása egyaránt fontos volt. Az elmúlt időszakban az alábbi, speciálisan kkv-knak előnyös, célzott termékeket építettünk be kínálatunkba:

Fix kamatozású hitelek

Az MNB Növekedési Hitelprogramjának lezárultával a CIB Bank új, saját forrásból nyújtott forint fix kamatozású hitel- és lízingtermékkekkel lépett a piacra. Cél hosszú távon is kiszámítható kamatozású finanszírozással támogatni a vállalati szektort.

A forint fix kamatozású termékek tapasztalatai alapján várható az EUR devizanemű fix kamatozású saját forrású termékek bevezetése 2018 második negyedévében.

Exim refinanaszírozott hitelek

Az Exportélénkítési Hitelprogram (EHP) és a Jövő Exportőrei Alhitelprogram keretében a CIB Bank Zrt. és a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) között létrejött refinanszírozási keret-megállapodások, valamint eseti jelleggel egyedi megállapodások feltételei alapján a CIB Bank kedvezményes, fix kamatozású hitelt kínál EUR, USD és HUF devizanemben exportőr, a hazai exportot közvetett áruszolgáltatással és szolgáltatás-nyújtással elősegítő beszállító (elsőkörös exportőri beszállító), valamint versenyképességüket növelni kívánó hazai nem exportőr vállalkozások részére.

Az EXIM refinanszírozott megoldások közös jellemzője a CIB Bankban, hogy minimális adminisztrációval igényelhetőek, kedvező, fix kamatozásúak és a hitel mellett lízing formájában is elérhetőek.

A CIB Bank azt követően, hogy elnyerte az "EXIM leggyorsabban bővülő hitelintézeti partnere 2014" díjat, 2015-ben mind a folyósított ügyletek számának, mind a volumenének tekintetében a közvetlen élvonalba került. 2106-os teljesítményünk elismeréséül Bankunk  kapta "A legtöbb EXIM által refinanszírozott új ügyletet bonyolító hitelintézeti partner" és  "A legtöbb KKV Ügyfelet finanszírozó hitelintézet" díjakat. 2017-ben a CIB folyósította a legtöbb új refinanszírozott ügyletet és piaci pozíciónkat volumen tekintetében 5.-ről 4. helyezésre javítottuk.

Okmányos ügyletek

Az üzleti életet ma is megnehezítő tényező mind nemzetközi, mind belföldi vonatkozásban a felek közötti bizalmatlanság, mely jellemzően a nem teljesítésből eredő kockázatból fakad. Felmerülhet a kérdés, melyik fél teljesítsen előbb és vállalja az első lépés kockázatát? A nem teljesítésből eredő kockázatok az okmányos ügyletek családjába tartozó megoldásokkal csökkenthetőek, melyek a nemzetközi szabályozás által egységes értelmezésen alapuló biztonságot nyújtanak a felek számára. A CIB Bank kereskedelemfinanszírozási termékpalettájáról sem hiányozhatnak az okmányos ügyletekhez kapcsolódó szolgáltatások. Az okmányos termékek széles körét kínáljuk ügyfeleink számára az okmányos inkasszótól, az akkreditíven és garancián át az export akkreditívek diszkontálásáig.

Business Terminál szolgáltatás

Bankunk vállalati partnerei részére hozta létre saját fejlesztésű elektronikus rendszerét, az ún. Business Terminál (BT) rendszert annak érdekében, hogy ügyfeleink banki ügyeiket minél kényelmesebben, elektronikus úton intézhessék.

Legfontosabb jellemzői:

 • a nap 24 órájában lehetővé teszi a pillanatnyi állapotot tükröző lényeges információkhoz való hozzáférést és a megbízások kiemelkedően széles körének kezdeményezését
 • rugalmas, így egyedi igényekhez illeszthető
 • a program mind egyedi PC-re, mind hálózatra telepíthető
 • több felhasználó egyidejűleg használhatja és az egyes felhasználók jogosultsági szintje is beállítható (rögzítő, kötegelő, aláíró, számlainformáció lekérdező, csoportos átutaláshoz kapcsolódó jogosultság)
 • önálló és együttes aláírás is alkalmazható a megbízások aláírásához
 • az elektronikus aláíráshoz egy USB port-hoz csatlakoztatható aláíró eszközt biztosítunk

Lehetőséget biztosít vámfizetési megbízás indítására a nap 24 órájában. A megbízás a GIRO rendszeren keresztül  kerül teljesítésre és ezzel párhuzamosan bankunk egy azonnali értesítést is elindít az erre a fizetésre kialakított speciális rendszeren (EBÜK) keresztül. Ebben értesíti a NAV-ot az ügyfél által kezdeményezett megbízás részleteiről. A NAV felé történő sikeres továbbításról az ügyfél Business Termináljára a bank üzenetet küld. 

Elektronikus rendszerünk összeköthető a vállalat pénzügyi rendszereivel (pl. SAP, munkabér program), így mód van a megbízás adatok importálására és exportálására. Amennyiben ügyfeleink a megbízásaikat számviteli rendszerükből elektronikus úton közvetlenül kívánják továbbítani úgy lehetőség van egy automatikus BT program telepítésére is. Az automatikus BT program az átutalási megbízásokat és bankszámla kivonatokat manuális beavatkozás nélkül továbbítja az ügyfél számviteli rendszere és a CIB Bank feldolgozó rendszere között.

Stabil működés, aktív hitelezés, kiegyensúlyozott vállalati portfólió

A CIB középtávú stratégiájának másik célterülete a reálgazdaság finanszírozása, így a Bank ennek megfelelően továbbfejleszti a KKV szegmensnek nyújtott termékek és szolgáltatások kínálatát. A saját forrásokból történő finanszírozás mellett célunk, hogy aktívan részt vegyünk a támogatott finanszírozási formák nyújtásában is (többek között az EXIM Bank illetve az MFB refinanszírozási programjaiban). A kkv- és nagyvállalati hitelek valamint lízingszolgáltatások mellett a CIB Csoport faktoring szolgáltatásokat is kínál a rövid távú likviditási hiányok áthidalására.

A CIB-nél a vállalkozások igényeinek kiszolgálására mindig is nagy hangsúlyt fektettünk, célunk, hogy a lehető legfókuszáltabban, személyre szabott pénzügyi megoldásokkal tudjuk kiszolgálni a KKV szegmenst. Célunk töretlenül a reálgazdaság szereplőire fókuszálva valódi banki-finanszírozási megoldások nyújtásával és az aktív hitelezés fenntartásával hozzájárulni a hazai vállalkozások stabil működéséhez.


ÖNKÉNTESSÉG - KULTÚRÁNK RÉSZE

Büszkén mondhatjuk, hogy évek óta központi, illetve helyi szintű önkéntes programokat valósítunk meg, rendszeresen részt veszünk a Bátor Tábor nyári programjainak előkészítésében, valamint az Élelmiszerbank év végi élelmiszergyűjtő akciójában. Ezért pontosan látjuk magunk körül azokat a területeket, ahol segítségre van szükség, ezeket pedig a rendelkezésre álló eszközökkel próbáljuk meg támogatni. 

A CIB Bank és CIB Alapítvány 2017-ben mintegy 52 millió forint értékű támogatást nyújtott, amellyel megközelítőleg 60 000 ember¬nek  segített megkönnyíteni hétköznapjait.


FŐBB PROGRAMJAINK

Lakossági élelmiszergyűjtő hétvége a szebb karácsonyért

Tavaly hetedik éve volt kiemelt programunk az országos élelmiszergyűjtési hétvége a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve.

Amellett, hogy minden rászoruló hazai család pénzadományokkal való segítése is szükséges, a ezek mellett fontos szerepet játszanak a tárgyi vagy élelmiszeradományok is. Ez utóbbiak különösen ünnepek közeledtével kapnak szerepet, mivel a közös főzés, a meghitt családi étkezés élményét hozhatják el a nélkülöző családok számára.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az országos élelmiszergyűjtési hétvége kezdeményezés olyan karitatív együttműködésre ad módot, mely üzleti érdektől mentes lehetőséget biztosít munkatársaink és ügyfeleink bevonására, és maradéktalanul eleget tett a CIB Csoport felelősségvállalási elveinek. A rekordszámú CIB-önkéntest mozgósító és a 2011-es év egyik legnagyobb élelmiszergyűjtési országos programjává váló karitatív gyűjtés eredményeit látva a programot már kiemelt támogatóként folytattuk. 

 


 

2017

2016

2015

2014

2013

2012

Kedvezményezettek száma:

 

39 000

35 000

40 000

30 000

20 000

15 000

Gyűjtött élelmiszer mennyisége:

 

236

tonna

226

tonna

270 tonna

195 tonna

140 tonna

93 tonna

Gyűjtőhelyszínek száma:

 

200

200

300

257

256

230

CIB önkéntesek száma:

 

190

200

350

350

300

500

 


TÁRSADALMI SZOLIDARITÁS: A CIB ALAPÍTVÁNY 2017-BEN

A CIB Alapítvány 2017-ban a korábbi, kiemelt partnerek közül megújította az együttműködést a Bátor Tábor Alapítvánnyal, illetve az alapítvány támogatási körébe vonta be a Magyar Élelmiszerbankkal történő együttműködését, de újabb projektekkel nem bővült a kedvezményezetti kör, amelynek az oka az Alapítvány forrásainak csökkenése. Az év folyamán összesen 12,7 millió forint odaítéléséről döntött a kuratórium.

CIB Alapítvány kedvezményezettjei 2017-ben

 

Bátor Tábor Alapítvány

5,7 millió forint

Magyar Élelmiszerbank

7 millió forint


A CIB Társadalmi Felelősségvállalási Alapítvány által kifizetett támogatások (millió forint)


2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

 

Támogatás

34,6

45,3

24,88

23,2

9

11

30

12,7

 

 

Szakmai szervezetek

A szakmai szervezetekkel kialakított együttműködésünk is a közösségi kapcsolataink fontos részét képviseli. A gazdaság és a társadalom különböző területeit képviselő szervezetek olyan érdekszövetségek, amelyek egy-egy jól körülhatárolható cél mentén szerveződnek. A részvételünk ezekben a szervezetekben két alapvető ok miatt fontos. Egyrészt lehetőséget ad a szakmai párbeszédre, másrészt strukturált érdekszövetségként a Bankcsoport és a bankszektor érdekeit ily módon is képviselni, védeni tudjuk.

Szervezeti Tagságok

 • Magyar Bankszövetség
 • Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
 • Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara
 • Magyar Forex Társaság
 • ACCA
 • Joint Venture Szövetség
 • Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete
 • ISACA Magyarországi Egyesület
 • Magyar Reklám Szövetség
 • Magyar Önszabályozó Reklám Testület
 • Magyar Lízing Szövetség
 • Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége
 • Magyar Faktoring Szövetség
 • Amerikai Kereskedelmi Kamara
 • Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara

 


Vissza az oldal tetejére >>

 Értékeink
 Vállalatirányítás
 Vállalásaink, legfontosabb mutatóink
 Környezeti hatásaink
 Felelősséggel munkatársainkért
 Felelősséggel a szolgáltatásokban
 A CIB a tágabb közösségben
Beszállítói kapcsolataink
 Jelentéseink
 Nemzetközi egyezmények és szervezeti tagságok