Gyakori kérdések

Személy- és kishaszongépjármű, valamint motorkerékpár finanszírozás

1.       Hol igényelhetem a CIB Lízing által nyújtott gépjármű finanszírozást?

Több mint 100, a CIB Lízinggel szerződött márka- és használtautó-kereskedésben, továbbá közvetlenül a CIB Lízing szakértőinél, akiknek elérhetőségeit megtalálja itt.


2.       Hová kell először mennem? A kereskedőhöz vagy a CIB Lízinghez?

Amennyiben az Ön által választott márka- vagy használtautó-kereskedés szerződött a CIB Lízinggel, a gépjármű finanszírozást a kereskedőnél is igényelheti. Amennyiben az Ön által választott márka- vagy használtautó-kereskedés nem a CIB Lízing szerződött partnere, a finanszírozás igénybevételéhez fáradjon be bármelyik CIB bankfiókba, vagy vegye fel a kapcsolatot a CIB Lízing szakértőivel az itt elérhető elérhetőségeken.


3.       Hol és hogyan kaphatok autófinanszírozási ajánlatot a CIB Lízingtől?

Finanszírozási előkalkulációt a (hamarosan elérhető) CIB Lízing online ONLINE kalkulátorunk segítségével néhány adat megadásával, gyorsan és egyszerűen készíthet. Amennyiben személyesen szeretne ajánlatot kérni, ezt megteheti a CIB Lízinggel szerződött márka- és használtautó-kereskedésekben, vagy a CIB Lízing irodáiban.


4.       Új és használt autóra is kaphatok finanszírozást?

Igen, a CIB Lízing új és használt gépjármű vásárlására is kínál finanszírozási megoldást.

5.       Milyen korú használt autót vásárolhatok lízingfinanszírozással?Jármű maximális életkora

szerződéskötéskor/ szerződés lejáratakor
jármű megvásárlásához nyújtott kölcsön vagy lízing finanszírozás esetén

Személygépkocsik

14/15 év

Legfeljebb 3,5 tonna össztömegű haszongépjárművek

11/12 év

Rendszámmal ellátható motorkerékpárok

11/12 év


6.       Külföldről behozott autót vásárolhatok a CIB Lízing által nyújtott finanszírozással?

Igen, 10 millió forintos bruttó vételárig. Bizonyos finanszírozási konstrukciók esetén ezen autóknak a származását és állapotát független állapotfelmérés keretében szükséges vizsgálni.

Független állapotfelmérést jelenleg a CIB Lízing a vele szerződött partnerektől fogad el.


7.       Én már korábban kiválasztottam az autót. Hogyan kaphatok rá a CIB Lízingtől finanszírozást?

Ha Ön már megrendelte az autót és megállapodott a finanszírozásról is, előfordulhat, hogy csak jelentős veszteséggel (pl. a foglaló elvesztése mellett) bonthatja fel a megállapodását. Ilyen esetben az Ön érdekében nem tanácsoljuk a finanszírozó váltást.

Ha azonban még nem kötelezte el magát egy finanszírozó mellett sem, akkor állunk rendelkezésére akár az Ön által választott a kereskedésben, (ha az adott kereskedő már a CIB Lízing szerződött partnere), akár közvetlenül szakértőink segítségével.


8.       Hová kell befizetnem az önerőt?

Az önerőt Ön fizeti ki közvetlenül a kereskedőnek vagy a gépjármű eladójának, legkésőbb a finanszírozott összeg kifizetéséig.


9.       Közvetlenül magánszemélytől is vásárolhatok autót a CIB Lízing által nyújtott finanszírozással? Az eladónak hogyan kerül kifizetésre az autó vételára? 

Igen, magánszemélytől is vásárolható autó a CIB Lízing által nyújtott finanszírozással.

A finanszírozási kérelem beküldése előtt a gépjárműről független állapotfelmérést szükséges készíttetni, melyet a CIB Lízing szerződött partnerei díjmentesen elvégeznek.

Az autó vételárának kiegyenlítése az Önök által az eladóval kötött megállapodástól függően úgy történik, hogy Ön vagy az eladónak vagy a közreműködőnek kifizeti az önerőt, ezt követően pedig a gépkocsit Ön átírathatja a saját nevére és egyúttal a CIB Lízing tulajdonjogát is bejegyezteti a közlekedési nyilvántartásba.

A CIB Lízing tulajdonjogának bejegyzését követően a vételár fennmaradó részét a CIB Lízing utaljuk át a vételár átvételére jogosult személynek.


10.   Bármilyen autómárkát vásárolhatok CIB Lízing által nyújtott finanszírozással?

Igen, de tájékoztatjuk, hogy a CIB Lízing főként azoknak a kis- és közép kategóriájú gépjárműveknek a finanszírozását részesíti előnyben, amelyek iránt a piacon hosszabb távon is jelentős a kereslet.

A nehezebben értékesíthető típusok a kockázatos típusok közé sorolódnak. A kockázatos típusok finanszírozása esetén egyedi eljárás keretében magasabb önerő és egyéb kiegészítő biztosítékok kerülhetnek bevonásra illetve egyes típusok finanszírozásától a CIB Lízing el is zárkózhat. A hitelkérelem elbírálását követően azonnal értesítjük Önt arról, hogy az Ön által választott autómárkára és típusra a CIB Lízing biztosít-e finanszírozást.

11.   Motorkerékpárt is vásárolhatok CIB Lízing által nyújtott finanszírozással?

Igen, a CIB Lízing rendszámozható új és használt motorkerékpárok megvásárlására is nyújt finanszírozást. Elektromos üzemű motorkerékpár azonban nem finanszírozható.


12.    Be kell-e nyújtanom munkáltatói (jövedelem) igazolás?

Minden esetben szükség van 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás benyújtására. Amennyiben jövedelme banki átutalással érkezik, úgy a munkáltatói igazolás helyet Lízingcégünk az utolsó 2 havi jövedelem-átutalást igazoló bankszámlakivonatot is elfogadja. Amennyiben Ön saját cégében dolgozik, vagy egyéni vállalkozó, kötelező a 30 napnál nem régebbi NAV jövedelemigazolás.


13.   Kötelező-e CASCO-t kötnöm?

Finanszírozási konstrukciótól függően lehetőség van casco-mentes konstrukció igénybevételére is.

Ugyanakkor a CIB Lízing javasolja casco-t tartalmazó konstrukció igénybevételét, mert jelentős kár érheti Önt, ha autóját ellopják vagy összetörik és Ön nem rendelkezik megfelelő biztosítással. Kérjük mérlegelje, hogy amennyiben nem köt casco biztosítást a gépjárműre, a gépjárművel kapcsolatban bekövetkező minden kárt Ön köteles viselni.


14.   Cég is igénybe veheti-e a finanszírozást?

Természetesen igen. Ha Ön a cége számára szeretne finanszírozást igényelni, akkor az igényléshez szüksége lesz az alábbi dokumentumokra és adatokra:

  • személyi igazolvány és lakcímkártya
  • jogosítvány
  • közjegyző által hitelesített (eredeti) aláírási címpéldányát
  • 30 napnál nem régebbi cégkivonatot.

Jegyezze fel a cége fontos adatait (teljes hivatalos nevét, székhelye címét, telefonszámát, cégjegyzék-számát, bankszámla-számát, KSH azonosító számát, adószámát! Ne felejtse el magával vinni a cégbélyegzőjét!

Amennyiben az Ön cége még nincs két éves, szükség lehet szerződéskötéskor az Ön személyes kezességvállalására is.


15.   Van-e különbség aszerint, ha magánszemélyként vagy cégként veszem igénybe a finanszírozást?  

Igen, ugyanis magánszemély és üzleti ügyfelek esetén a finanszírozási feltételek és a finanszírozáshoz szükséges okmányok köre eltér.


16.   Ha cégként választom a finanszírozást, mit tud ebből "leírni" a cégem?

Haszonjármű lízingfinanszírozással történő megvásárlása esetén a teljes ÁFA egy összegben visszaigényelhető, amennyiben Ön cége jogosult az ÁFA visszaigénylésére.

Pénzügyi lízing esetén költségként az amortizáció (a vételár 20%-a/adóév), a számlázott kamat, valamint deviza alapú finanszírozás esetén az esetleges árfolyamveszteség számolható el. Az árfolyamnyereséget viszont bevételként kell elszámolni.

Nyílt végű pénzügyi lízing esetén, amennyiben a finanszírozott eszköz személygépjármű,  a tőke rész ÁFA-ja a céges használat arányában igényelhető vissza. Részletekről egyeztessen a könyvelőjével.


17.   Mennyi a maximális futamidő?

Jármű megvásárlásához nyújtott lízing finanszírozás esetén 84 hónap. Használt autó esetén a futamidő maximális hosszát korlátozhatja a finanszírozás lejáratakor megengedett maximális gépjármű életkor.


18.   Mi a szerződéskötés menete?

Mielőtt belefogna az autóvásárlása, kérjük tanulmányozza át finanszírozási tájékoztatónkat!


19.   Kinek a nevére kerül az autó?

A CIB Lízing nevére kerül az autó.

A törzskönyv is a teljes futamidő alatt a Lízingcég letéti őrzésében marad. Ha Ön minden tartozását kifizette és a tulajdonjog átírásához szükséges okiratokat is aláírva visszaküldte Lízingcégüknek, akkor megküldjük a Lízingcégünk által is aláírt tulajdon átszállásról szóló nyilatkozatot és a törzskönyvet.


20.   Milyen okmányok szükségesek a finanszírozás igényléséhez?

Az igényléshez hozza magával a személyi igazolványát, lakcímkártyáját és a jogosítványát!

Továbbá minden esetben szükség van 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolásra (amennyiben jövedelmét átutalással kapja, úgy a munkáltatói igazolás helyett Lízingcégünk az utolsó 2 havi jövedelem-átutalást igazoló bankszámlakivonatot is elfogadja). Nyugdíjas ügyfeleinktől nyugdíj értesítő lapot (éves igazolás) vagy nyugdíjfolyósítói igazolást kérünk.

Ha Ön egyéni vállalkozóként vagy őstermelőként kíván szerződni, akkor a fentieken kívül a egyéni vállalkozói vagy őstermelői igazolványára és egy NAV által kiadott utolsó 2 lezárt üzleti évre vonatkozó jövedelemigazolásra is szüksége lesz.

Ha Ön a cége számára szeretne finanszírozást igényelni, akkor személyi igazolványán, lakcímkártyáján és a jogosítványán kívül a közjegyző által hitelesített (eredeti) aláírási címpéldányára, valamint egy 30 napnál nem régebbi cégkivonatra lesz szüksége. Ezen felül előző évi éves beszámolót (mérleg és eredmény kimutatás), valamint az aktuális év főkönyvi kivonatát szükséges benyújtania.


21.   Nyugdíjasként is lízingelhetek?

Természetesen. Esetenként társ lízingbevevőre bevonására is szükség lehet.


22.   Van-e fix kamatozású finanszírozásuk?

Van fix kamatozású finanszírozásunk, a CIB Forint Fix Pénzügyi Lízing.


23.    Van-e lehetőség a futamidő lejárta előtt a szerződés lezárására?

Természetesen igen a vonatkozó Hirdetményben foglalt díj megfizetésével. Van-e lehetőség részleges előtörlesztésre?

Természetesen igen a vonatkozó Hirdetményben foglalt díj megfizetésével.


24.   Mi lesz, ha nem tudom fizetni a részleteket?

Kérhet szerződésmódosítást (átütemezést, vagy ideiglenes törlesztő részlet csökkentést, futamidő hosszabbítást, fizetési haladékot). A fizetési nehézségek esetén rendelkezésre álló lehetőségeket itt találja.

Ha Ön netán teljesen fizetésképtelenné válik, akkor azt javasoljuk, idejében jelezze felénk, hogy megfelelő megoldást találhassunk az Ön helyzetére.

Amennyiben megoldást találni nem sikerül, Lízingcégünk visszaveszi a lízingelt gépjárművet és értékesíti azt.

Az értékesítést követően a befolyó vételárból levonjuk az Ön összes tartozását és a különbséget kifizetjük Önnek. Ha az eladási ár nem fedezi a teljes tartozását, akkor a különbséget Önnek záros határidőn belül be kell fizetnie, azonban erre is kérhet - megfelelő biztosíték mellett - részletfizetési kedvezményt.


25.   Hogyan törlesztek tőkét és kamatot?

A törlesztés típusa ún. annuitásos törlesztés, mely azt jelenti, hogy a futamidő elején a havi lízingdíjak nagyobb kamatot és alacsonyabb tőketörlesztést tartalmaznak, mint a későbbiek.

Az Ön tőketartozása tehát a futamidő elején lassabban, majd egyre gyorsuló ütemben csökken. A lízingdíjakról szóló havi értesítőben a tőke- és kamatrészről mindig konkrét tájékoztatást kap.


26.   Mi a THM?

Lízingcégünk a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény alapján fogyasztónak minősülő Ügyfél esetén a finanszírozási szerződésben meghatározott mértékű teljes éves hiteldíj-mutatót állapít meg.

E mutatószám minden, a finanszírozás felvételkor előre kalkulálható költség- és díj tényezőt magában foglal, így alkalmasabb az egyes finanszírozók konstrukcióinak összehasonlítására, mint az ügyleti kamatláb.

A teljes hiteldíj-mutató (THM) számítása a 83/2010. (III.25.) számú Kormányrendeletben foglaltak szerint történik, és a feltételek, illetve a jogszabályok változása esetén a THM módosulhat. A THM mutató mértéke változó kamatozás esetén nem tükrözi a kamatkockázatot és deviza alapú lízing esetén az árfolyamkockázatot.

A Lízingbeadó a teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III.25.) Korm. rendelet szerinti THM tájékoztató értékét hirdetményben tünteti fel.


27.   Mi az a Hitelbiztosítéki Nyilvántartás?

Bizonyára Ön is tudja, hogy 2014.03.15-én hatályba lépett az új Polgári Törvénykönyv.

Az új Ptk. hatályba lépésével bevezetésre került az ún. Hitelbiztosítéki Nyilvántartás (a továbbiakban: HBNY), amelyben többek között a lízingbeadás tényét és a lízingbevevők személyét is szükséges rögzíteni, illetve bejegyezni. A lízingbeadás tényének és a lízingbevevők személyének a hitelbiztosítéki nyilvántartásba történő bejegyzését Lízingcégünk végzi, Önnek csupán annyi teendője van, hogy a Hitelbiztosítéki Nyilvántartás regisztrált felhasználójává váljon, mely regisztráció megtörténte egyben folyósítási feltétel is.

Az Ön teendője csupán annyi, hogy felvegye a kapcsolatot bármely közjegyzővel a regisztráció megtörténte céljából, azzal kapcsolatban, hogy milyen okiratok szükségesek a regisztrált felhasználóvá váláshoz bármely közjegyző tud bővebb tájékoztatást adni.