Rövidebb várakozási idő a Heim Pál Kórházban

Az intézmény korszerű orvosi műszereket vásárolt a CIB Csoport 10 millió forintos adományából

2010. május 19.

Rövidebb várakozási időre, gyorsabb diagnózisra, hamarabb elkezdhető terápiára számíthatnak az országos betegellátást végző Heim Pál Kórház neurológiai részlegének kis betegei. Az izom- és idegrendszeri vizsgálatok ráadásul sokkal kevésbé lesznek kellemetlenek a gyermekek számára, köszönhetően azoknak az új, a legmodernebb technikát képviselő orvosi műszereknek, amelyeket a CIB Csoport 10 millió forintos adományából vásárolt meg a kórház.

Az új electromyogram (EMG) készülékkel az izomrendszer és a perifériás idegrendszer vizsgálatát végzik a szakemberek. A modern orvosi műszer évi 1000 gyermek vizsgálatát teszi lehetővé. A CIB adományából vásárolt másik berendezés, egy hordozható elektro-encefalográf (EEG) készülék. Az EEG vizsgálat elsősorban az epilepsziás betegek kivizsgálásában és állapotuk követésében fontos, de a bizonytalan eredetű rosszullétek, valamint számos egyéb neurológiai kórkép (stroke, gyulladásos idegrendszeri betegségek, egyes fejfájások, anyagcsere- és veleszületett neurológiai betegségek), bizonyos tanulási zavarok, figyelemzavarok és egyes pszichiátriai kórképek kivizsgálásához is elengedhetetlenül szükséges. Az EEG készülék nagy előnye, hogy nem köti a vizsgálóágyhoz a gyermeket: fürdés kivételével minden szokásos, napi tevékenységét folytathatja. A hagyományos 15-30 perces felvétellel szemben az új műszerrel akár 24-36 órás folyamatos, a teljes éjszakát is magában foglaló adatrögzítést tesz lehetővé. Így a kezelőorvos sokkal pontosabb képet kap a tünetekről, könnyebben állíthatja fel a helyes diagnózist.

Mindkét készülék, valamint a harmadikként vásárolt, kifejezetten gyermekek vizsgálatára kifejlesztett ultrahangfej is azt szolgálja, hogy a lehető legrövidebb időn belül elvégezhessék a diagnosztikai vizsgálatokat. Így előbb elkezdődhet a terápia, s a gyermekek ennyivel is korábban térhetnek vissza gyógyultan társaik közé. Mindhárom korszerű készülék fontos jellemzője, hogy „gyermekbarát” műszerek, fejlesztésüknél fontos szempont volt, hogy a vizsgálatok során minél kevesebb kellemetlenséget okozzanak a kis betegeknek. A kezelőorvos szempontjából pedig a műszerek pontossága és magas technikai színvonala segíti a mindennapi munkát.


A CIB Csoport nem először segíti a Heim Pál kórház műszaki fejlesztését. Az elmúlt évek során a CIB Lízing, tavaly pedig a CIB Bank támogatta jelentős összeggel a hazai gyermekegészségügy meghatározó intézményét.

A CIB Csoport átfogó társadalmi felelősségvállalási programjának részeként az anyagi támogatásokat két formában juttatja el a kedvezményezettekhez: elsődlegesen a CIB Alapítványon keresztül (2009-ben 51 millió forint összegben), másodsorban a CIB Csoport közvetlen támogatásával (39 millió forint összegben). Tavaly 55 kedvezményezett alapítvány és társadalmi szervezet részesült a CIB Csoport pénzadományából.