Olaszországban először írtak alá fiatalok foglalkoztatását célzó hitelmegállapodást

AZ EIB ÉS AZ INTESA SANPAOLO 240 MILLIÓ EURÓS KÖLCSÖNT NYÚJT FIATALOK KKV-KBAN, INNOVATÍV INDULÓ VÁLLALKOZÁSOKBAN ÉS SZOCIÁLIS PROJEKTEKBEN TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSÉHEZ

Az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Intesa Sanpaolo két különböző innovatív finanszírozási műveleten keresztül 240 millió euró értékű hitelt nyújt az olasz üzleti szféra számára:

  • Ezek egyike egy 120 millió eurós hitelkeret, amelynek célja fiatalok foglalkoztatásának elősegítése kis- és középvállalkozásoknál és közepes kapitalizációjú vállalatoknál, valamint innovatív kezdő vállalkozások létrehozásának és fejlesztésének támogatása
  • A másik pedig egy 120 millió eurós kölcsön, amelynek célja kis és közepes méretű beruházások finanszírozása a szociális szektorban

Milánó, 2014. január 30. - Az EIB és az Intesa Sanpaolo ma aláírta Olaszország első olyan konzorciális hitelmegállapodását, amely fiataloknak szánt új munkahelyek létrehozását célozza kis- és közepes vállalatoknál, közepes kapitalizációjú vállalatoknál és innovatív kezdő vállalkozásoknál.

A 120 millió eurós tranzakció aláírására hét hónappal az Európai Tanács 2013 júniusában tartott, a fiatalok foglalkoztatásával foglalkozó brüsszeli csúcstalálkozója után került sor. Ezen a találkozón az EU állam- és kormányfői arra szólították fel az EIB-t, az EU finanszírozó intézményét, hogy "haladéktalanul" állítsa hadrendbe minden rendelkezésére álló eszközét a munkanélküliség - és különösen a fiatalokat érintő munkanélküliség - fokozódó problémájának kezelése érdekében. Az EIB 120 millió eurós hitelkeretét a Mediocredito Italiano, az Intesa Sanpaolo csoport vállalati finanszírozási üzletága juttatja majd el KKV-khoz, közepes kapitalizációjú vállalatokhoz és innovatív kezdő vállalkozásokhoz, hogy új munkahelyek létrehozását segítse elő a 15-29 éves korosztályhoz tartozó fiatalok számára, és támogassa egy újfajta, innovációbarát vállalati kultúra kialakulását.

"Különösen büszke vagyok erre az Intesa Sanpaolóval kötött megállapodásra, amely az első azoknak a hitelmegállapodásoknak a sorában, amelyeket az EIB Jobs for Youth (Munkahelyek fiataloknak) programja keretében olasz bankokkal kötünk. Az Európai Tanács tavaly júniusi felkérését követően, amelyet az olasz kormány élénken támogatott, az ilyen és ehhez hasonló tranzakciók mutatják leginkább, hogy az EU intézményei képesek arra, hogy gyorsan és gyakorlatiasan reagáljanak arra a társadalmi vészhelyzetre, amelyet a fiatalokat érintő, riasztóan magas szintű munkanélküliség jelent" - mondta Dario Scannapieco, az EIB alelnöke.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy mind az üzleti volument, mind az olasz cégeknek szóló támogatási területek számát tekintve az EIB fő európai partnere lehetünk" - jelentette ki Carlo Messina, az Intesa Sanpaolo vezérigazgatója. "A megállapodással az Intesa Sanpaolo olyan létesítményeket és erőforrásokat bocsát rendelkezésre, amelyek révén üzleti szféránk képes lesz a megújulásra a fiatalok foglalkoztatásának elősegítésén, valamint az innovációbarát környezet létrehozásán és fejlesztésén keresztül. Ily módon - tette hozzá - célunk a gazdaság innovatív és dinamikus jellegének erősítése, mert ez fokozza a termelékenységet, helyreállítja a jövedelmezőséget és arra ösztönzi a tehetséges fiatalokat, hogy maradjanak itthon Olaszországban".

A következő feltételek legalább egyikét teljesítő KKE-k (legfeljebb 250 dolgozót foglalkoztató vállalatok) és közepes kapitalizációjú vállalatok (250-3000 alkalmazottat foglalkoztató cégek) lesznek jogosultak a kölcsönre:

  • legalább egy (közepes kapitalizációjú cégek esetén három) 15 és 25 év közötti dolgozót vettek fel a kölcsönigénylést megelőző hat hónap folyamán, vagy ezt a következő hat hónap során teszik meg;
  • fiataloknak szóló szakképzési programokat vagy gyakornoki helyeket biztosítanak;
  • a fiatalok alkalmazása során (pl. nyári gyakornoki programok révén) valamilyen iskolával, műszaki főiskolával vagy egyetemmel működnek együtt;
  • tulajdonosi szerkezetükben a tőke többségi hányada (több mint 50%-a) 29 évesnél fiatalabb tulajdonosok kezében van;
  • megfelelnek a fiatalok foglalkoztatásáról szóló 2013/99. sz. törvény rendelkezéseinek.

Jogosultak továbbá azok az innovatív induló vállalkozások is, amelyek teljesítik a 2012/179. sz. törvény IX. fejezetének egyes követelményeit, például a következőket:

  • 48 hónapnál nem hosszabb ideje jöttek létre;
  • vállalkozásuk központja és érdekeltségeik Olaszországban találhatók;
  • egyetlen vagy fő üzleti céljuk innovatív, csúcstechnológiát képviselő termékek és szolgáltatások fejlesztése, előállítása és értékesítése.

Ezenkívül várhatóan a napokban írják alá azt a 120 millió eurós hitelkeretet is, amelynek célja kis- és közepes vállalatok egészségügyi és oktatási beruházásainak, valamint egyéb, városok megújítását célzó programok keretében zajló, támogatásra jogosult beruházások finanszírozása. Az EIB hitele a Banca Prossimán - a csoport non-profit ágán - keresztül jut majd el az olasz gazdaság megfelelő termelő szektoraihoz.

 


 

Háttér:

Az Európai Beruházási Bank (EIB) az Európai Unió hosszú lejáratú hiteleket nyújtó intézménye, melynek tulajdonosai a tagállamok. Hosszú lejáratú finanszírozást nyújt olyan megbízható beruházásokhoz, amelyek hozzájárulnak az EU szakpolitikai céljainak megvalósításához.

Az Intesa Sanpaolo az eurózóna legnagyobb bankcsoportjainak egyike, az olasz bankszektor valamennyi üzletágában (lakossági, vállalati és vagyonkezelési) piacvezető. A Csoport Olaszország egészét lefedő, több mint 4800 fiókból álló hálózata révén 11,1 millió ügyfélnek nyújt szolgáltatásokat.