AZ INTESA SANPAOLO SZERZŐDÉST ÍRT ALÁ UKRÁN LEÁNYVÁLLALATA, A PRAVEX BANK 100%-ÁNAK, VALAMINT A UNION LIFE KÍNAI BIZTOSÍTÓTÁRSASÁGBAN FENNÁLLÓ 19,9 SZÁZALÉKOS ÜZLETRÉSZÉNEK ELADÁSÁRA

2014. január 23.

Az Intesa Sanpaolo ma írta alá a szerződést, melynek alapján az ukrán leányvállalata, a Pravex Bank 100%-os tulajdonát eladja a CentraGas Holding Gmbh-nak 74 millió euróért.

Az adásvétel érvényességéhez az illetékes hatóságoknak még ki kell adniuk a szükséges engedélyt, erre várhatóan három-hat hónapon belül kerül sor. Emiatt a konszolidált eredménykimutatásban 100 millió euró adózás utáni negatív hozzájárulás szerepel majd, amelyből közel 60 millió euró az értékelési tartalékból felszabadított devizaárfolyam-különbözetnek tudható be.

Az Intesa Sanpaolo csoport ezenkívül kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá az Intesa Sanpaolo Vitának a Union Life kínai biztosítótársaságban fennálló 19,9 százalékos üzletrésze 146 millió euróért történő eladására. Ez a tranzakció (adózás után) közel 30 millió euró pozitív hozzájárulást jelent a csoport eredményéhez. Az adásvételhez az illetékes hatóságok engedélye szükséges.

A 2013 decemberében megkötött, és a piac számára már ismert adásvételi szerződések alapján az Intesa Sanpaolo csoport 2014 első felében várhatóan közel 150 millió euró nettó árfolyamnyereséget könyvelhet el az SIA-ban birtokolt 28,9 százalékos tulajdoni hányada értékesítéséből.