Itthon kártyával, külföldön készpénzzel fizetnek a nyaraló magyarok

A legnépszerűbb célpont a Balaton és Horvátország

Budapest, 2014. június 18. – Külföldi nyaraláskor a magyarok inkább készpénzzel fizetnek, míg belföldi utazáskor népszerűbb a bankkártyás fizetés honfitársaink körében – derül ki a CIB Bank bankkártyával rendelkezők megkérdezésével készült kutatásából . A felmérés szerint a legtöbb itthon nyaraló a Balatonra készül, míg a leggyakoribb külföldi célpont Horvátország.

A CIB Bank utazási szokásokat vizsgáló, bankkártyával rendelkezők körében végzett kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek több mint fele itthon nyaral, negyedük pedig külföldre utazik. Viszonylag magas (20%) azonban azok aránya is, akik itthon és külföldön is pihennek. A többség egy nyaralást tervez, függetlenül attól, hogy azt külföldön vagy belföldön tölti, azonban az itthon üdülők közel harmada többször is nyaral, míg külföldre csak 17 százalék megy egynél több alkalommal is.

A Balaton és Horvátország a legnépszerűbb

A megkérdezettek körében a belföldi üdülési helyszínek közül a Balaton és környéke a legnépszerűbb: ide az itthon nyaralók több mint fele (56%) készül. A külföldi úti célok közül a mediterrán régiót választják a legtöbben, azon belül is Horvátországot, ahova a külföldön nyaralók közel negyede utazik. A legnépszerűbb nyaralási típus belföldön és külföldön egyaránt a vízparti üdülés (64%), de sokan választják a városlátogatásokat (34%) is, míg a wellness üdülés inkább határainkon belül kedvelt. Az itthon nyaralók 89 százaléka, míg a külföldre utazók több mint fele (54%) autóval utazik, a határon túl nyaralók 39 százaléka pedig repül. A vonat belföldön, míg a buszos utazás külföldi úti célok látogatása esetén gyakoribb. Az utazók több mint fele családdal nyaral, a legkedveltebb üdülési időpontok pedig a július és az augusztus. A belföldi utazásokra a 200 ezer forint alatti költés a jellemző, míg a külföldre indulók között magasabb azok aránya, akik ennél többet költenek a nyaralásra.

Belföldi nyaraláskor gyakoribb a bankkártya használat

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók belföldi nyaraláskor használják többet a bankkártyájukat. A belföldön utazók közel fele, 43 százaléka elsősorban bankkártyával fizet, míg külföldön ugyanilyen magas a főként készpénzzel fizetők aránya. A készpénzt és plasztikot is használók száma itthoni és külföldi nyaralás esetén közel azonos (22 és 23%). A határon túli utak költségei közül legtöbben a szállást és az utazást egyenlítik ki bankkártyával, a nyaralás alatt felmerülő egyéb költésekre pedig a többség itthonról visz magával készpénzt. A biztonságra szinte minden külföldre utazó gondol: a válaszadók 90 százaléka köt utasbiztosítást, ha nyaralni indul.

„A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a külföldi nyaralásokra inkább készpénzt visznek itthonról a megkérdezettek annak ellenére, hogy a bankkártya használat számos előnnyel jár. A plasztik biztonságos, és széles körben elérhető fizetési lehetőséget biztosít. Külföldi utazás során is elegendő lehet csupán a bankkártyát magunkkal vinni, hiszen akár ingyen is vehetünk fel pénzt határainkon túl: a CIB Visa Inspire Dombornyomott Bankkártya korlátlan számú ingyenes készpénzfelvételt biztosít 11 ország közel 10 ezer Intesa Sanpaolo logóval ellátott ATM-jénél, köztük a legnépszerűbb külföldi úti cél, Horvátország számos készpénzkiadó automatájánál is” – mondta el Surányi Zoltán, a CIB lakossági üzletfejlesztési vezetője.


 

CIB Bank

A CIB Bank Zrt. az Intesa Sanpaolo Csoport leányvállalataként a hazai pénzpiacon az egyik legtőkeerősebb pénzintézet. Meghatározó anyabanki háttérrel és több mint 30 éves tapasztalattal univerzális hitelintézetként a kereskedelmi banki és befektetési szolgáltatások teljes körét nyújtja, amelyet leányvállalatai (CIB Lízing, CIB Faktor, CIB Alkusz) termékei, konstrukciói egészítenek ki. A CIB Bank Zrt. országos lefedettséget jelentő, közel 100 fiókjában áll rendelkezésére közel 600 ezer ügyfelének, miközben folyamatosan keresi az innovatív, ügyfeleire szabott megoldásokat. A CIB Bank Zrt. szolgáltatásai társas vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és egyéni vállalkozók, valamint lakossági ügyfelek számára egyaránt elérhetők. A bankfiókok mellett rendkívül sokféle elektronikus csatorna is az ügyfelek rendelkezésre áll pénzügyeik gyors és kényelmes intézéséhez, mint például a CIB Internet Bank, mobilCIB, vagy az eBroker információs és értékpapír-kereskedési rendszer.

További információ

CIB Bank Kommunikáció

Almási Anna

(+36) 30 329 7291