Ügyfelei és munkatársai figyelmét is felhívja a CIB a klímavédelemre

2013. március 22.

Idén is a hazai pénzintézetek közül elsőként csatlakozott a CIB Csoport a WWF nemzetközi klímavédelmi kezdeményezéséhez, a Föld órájához. A CIB 2013-ban is vállalja, hogy a Föld órája alatt központi épületei külső megvilágítását lekapcsolja, ahol ez technikailag megoldható. A demonstratív akcióval az ügyfelek és a munkatársak figyelmét is szeretnék ráirányítani a klíma- és környezetvédelem fontosságára.

A világ legnagyobb klímavédelmi eseményéhez csatlakozók vállalják, hogy március egyik utolsó szombatján, idén március 23-án 20.30-tól egy órára lekapcsolják a világítást. Így tesz a CIB Csoport is, amikor központi épületeinek külső megvilágítását (ahol ez technikailag megvalósítható) lekapcsolja erre az időre. Az akcióba a munkatársakat és honlapjukon keresztül az ügyfeleiket is szeretné bevonni.

A Föld órájához csatlakozás azonban csak az egyik - ugyan látványos és demonstratív - eszköze annak a kiterjedt tevékenységnek, amelyet a CIB Csoport a környezet megóvásáért, a környezeti ártalmak csökkentéséért folytat, amelyet az alábbiak is tanúsítanak:

  • Folyamatosan növeljük a papíralapú kommunikáció során használt környezetbarát alapanyagok arányát, és tovább erősítjük az elektronikus szolgáltatások szerepét.
  • A CIB Csoport budapesti irodaházainak tetején működő napkollektorokkal (amelyek a melegvíz-előállításban játszanak fontos szerepet) 2012-ben annyi földgáz megtakarítást eredményeztek, ami egy nagy fiókunk éves gázfogyasztásával egyezik meg.
  • A pénzintézet elektronikai hulladékait továbbra is a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társadalmi vállalkozásként működtetett elektronikus hulladék feldolgozó telepén dolgozzák fel, amely a környezeti hatóságok engedélyével egy társadalmilag és gazdaságilag is hátrányos helyzetben lévő kisvárosban, Tarnabodon működik. A telep amellett, hogy fontos környezeti célokat valósít meg, munkahelyet is teremt hátrányos helyzetű társadalmi csoportoknak.
  • Több székházában szelektív hulladékgyűjtést vezetett be, és munkatársai segítségével 2012-ben összesen 1800 kg PET palackot gyűjtött össze, kétszer annyit, mint egy évvel korábban.
  • Munkatársi bevonás részeként, kerékpárkölcsönző program áll a CIB-es kollégák rendelkezésére. Jelenleg a budapesti központi épületekben 101 darab kerékpáros parkolóhely áll rendelkezésre: újabb öltözőszekrényeket építettünk be a kerékpárral munkába járó kollégáink részére, így összesen már 175db szekrény áll a kollégák rendelkezésére a székházakban.

Az energiatudatos működésnek köszönhetően is az energiafelhasználásunk évről évre tovább csökken CIB Csoportnál: az ebből eredő CO2 kibocsátásunk 25%-al csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.


A CIB Csoport fenntarthatósági oldalai