A CIB tulajdonosa Olaszország legzöldebb bankja

2012. május 2.

Kiemelkedő környezetvédelmi program a CIB Csoportnál

A CIB anyabankját, az Intesa Sanpaolo-t választotta a világ harmadik legzöldebb bankjának a Bloomberg, így az olasz bank hazájában az első helyen végzett. A "Világ Legzöldebb Bankjai" listán az Intesa Sanpaolo ezzel tizenhét helyet javított egyetlen év alatt. A CIB Csoport is sokat tesz tevékenysége során a környezetvédelem érdekében: az elmúlt négy évben 25 százalékkal csökkentette az energiafelhasználását.

Az Intesa Sanpaolo kiemelkedő eredményéhez a CIB Csoport is hozzájárult azzal, hogy komoly figyelmet fordít a tudatos környezetvédelemre: a szelektív hulladékgyűjtésnek köszönhetően 2011-ben 37 440 literrel kevesebb kommunális hulladék keletkezett, 990 kg PET palack gyűlt össze, 8 444 köbméter földgázzal kevesebb energia fogyott a székházakon elhelyezett napkollektoroknak köszönhetően és 15 százalékkal csökkent a felhasznált papír mennyisége. A CIB törekszik a felhasznált újrapapír arányának növelésére is, ami 2011-ben elérte a 23 250 kilogrammot, a teljes papírfelhasználás 6 százalékát.

Az Intesa Sanpaolo kiemelkedő helyezését a zöld bankok listáján nem csak azzal érte el, hogy tevékenysége során különös figyelmet fordít a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentésére, hanem pénzügyi támogatást, speciális finanszírozási formákat is nyújt a megújuló energia- és környezetvédelmi befektetésekhez. A megtisztelő címet odaítélő Bloomberg az értékelés során két fő szempontot vizsgált. Az első kritérium a környezetvédelmi kockázat volt, melynek keretében a banki tevékenység valamennyi területén 150 olyan teljesítmény-indikátort elemeztek a szakértők, amelyekből megállapították, hogy a bank milyen intézkedéseket tett az általa felhasznált források (energia, víz és egyéb anyagok) mennyiségének, valamint a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. A másik kritérium a környezetvédelmi lehetőségeket vizsgálta, annak fényében, hogy a bank milyen mértékben ajánlott ügyfeleinek megújuló energia és a klímaváltozási szektort támogató befektetéseket, termékeket és szolgáltatásokat. Az értékelés során figyelembe vették azt is, hogy a piacvezető olasz bank miként járult hozzá a bio-üzemanyagok előállításához, az intelligens hálózatok és az energiatárolás területéhez, valamint a tiszta energiába fektetett közvetlen és közvetett befektetésekhez.


CIB Bank

A CIB Bank Zrt. az Intesa Sanpaolo Csoport leányvállalataként a hazai pénzpiacon az egyik legtőkeerősebb pénzintézet. Meghatározó anyabanki háttérrel és több mint 30 éves tapasztalattal univerzális hitelintézetként a kereskedelmi banki és befektetési szolgáltatások teljes körét nyújtja, amelyet leányvállalatai (CIB Lízing, CIB Faktor, CIB Alapkezelő) termékei, konstrukciói egészítenek ki. A CIB Bank Zrt. országos lefedettséget jelentő több mint 100 fiókjában áll rendelkezésére közel 700 000 ügyfelének, miközben folyamatosan keresi az innovatív, ügyfeleire szabott megoldásokat. A CIB Bank Zrt. szolgáltatásai társas vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és egyéni vállalkozók, valamint lakossági ügyfelek számára egyaránt elérhetők. A bankfiókok mellett rendkívül sokféle elektronikus csatorna is az ügyfelek rendelkezésre áll pénzügyeik gyors és kényelmes intézéséhez, mint például a CIB Internet Bank, mobilCIB, vagy az eBroker információs és értékpapír-kereskedési rendszer.

A CIB Csoport fenntarthatósági oldalai


Az Intesa Sanpaolo

Az Intesa Sanpaolo az euróövezet vezető bankcsoportjai közé tartozik, piaci kapitalizációjának értéke 23,8milliárd euró (2012. február 29-i állapot szerint), célja hogy az értékteremtés fogalmává váljon az európai bankrendszerben. Az Intesa Sanpaolo Olaszországban a lakossági, vállalati és vagyonkezelési területen egyaránt vezető pozíciót foglal el. A Csoport 10,8 millió ügyfélnek nyújt szolgáltatásokat 5 600 fióktelepből álló olaszországi hálózatán keresztül, és az olaszországi régiók többségében 15%-ot meghaladó piaci részesedést tudhat magáénak. Az Intesa Sanpaolo számottevő jelenléttel bír Közép-Kelet-Európában, valamint a közel-keleti és észak-afrikai területeken, ahol a csoport leányvállalatai 12 országban folytatnak lakossági és kereskedelmi banki tevékenységet, 8,3 millió ügyfelet szolgálva ki több mint 1 600 bankfiókon keresztül. Ezen kívül nemzetközi szakértői hálózatot működtet vállalati ügyfelek támogatására 29 országban, elsősorban a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, továbbá olyan országokban, ahol az olasz vállalatok a legaktívabbak, azaz az Egyesült Államokban, Oroszországban, Kínában és Indiában.

Az Intesa Sanpaolo fenntarthatósági oldalai