SEPA - átutalási rendszer

Tájékoztató a lakossági ügyfelek számára a SEPA, illetve az EGT-n belüli sürgősségi euró átutalási megbízásokról.

Tájékoztató a vállalati ügyfelek számára a SEPA, illetve az EGT-n belüli sürgősségi euró átutalási megbízásokat érintő változásokról


Tisztelt Ügyfelünk!

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmét, hogy 2008. január végén létrejött az Egységes Euró Pénzforgalmi Övezet, a "SEPA" (Single Euro Payments Area). Az új fizetési rendszer lényege, hogy az övezeten belüli fogyasztók, vállalatok és más gazdasági szereplők eurófizetési műveleteiket (SEPA-átutalás, -beszedés és -kártyás fizetések) tartózkodási helyüktől függetlenül - országhatáron belül vagy kívül -, ugyanazon alapfeltételek, jogok és kötelezettségek mellett hajthatják végre.

Az egységesített fizetési módok közül elsőként a SEPA-átutalási rendszer vált elérhetővé, amelyhez bankunk közvetett tagként - anyabankján, az olasz Intesa Sanpaolon keresztül - 2008. június 9-én csatlakozott.


A SEPA-átutalás jellemzői:

- a tranzakciók devizaneme EUR,
- az átutalással indított teljes összeg jóváírásra kerül a kedvezményezett számláján,
- az átutalásnak nincs értékhatára,
- a maximális teljesítési idő egy munkanap (kedvezményezett bank számláján történő jóváíárás ideje)
- a számlák azonosítására az IBAN-szám szolgál,
- a visszautasított és visszaküldött átutalásokra átfogó szabályok vonatkoznak,
- a megbízó rendelkezésére álló, maximum 4x35 karakter hosszúságú "kedvezményezettel közlendő" rovat szövegének módosítás nélkül kell eljutnia a kedvezményezetthez.


A SEPA-átutalás feltételei:

  • a tranzakciók devizaneme EUR,
  • a kedvezményezett számlaszámát IBAN (nemzetközi bankszámlaszám) formátumban szükséges megadni,
  • a tranzakcióhoz kapcsolódó költségek viselésére vonatkozóan választási lehetőség nem áll rendelkezésre; mind a megbízó, mind a kedvezményezett a saját bankjának költségeit viseli,
  • a megbízás nem tartalmazhat egyedi eljárásmódra vonatkozó instrukciót ,
  • a megbízó és a kedvezményezett bankjának SEPA tagnak kell lennie (Andorra, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország,Finnország, Franciaország, Gibraltár, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia és Vatikán),

A fenti feltételektől eltérő adatokat tartalmazó megbízások kezelése továbbra is megegyezik az egyéb devizanemekben, vagy az Európai Unión kívüli országokba indított, egyéb devizaátutalások kezelésével.A SEPA-átutalás előnyei:

- A megbízó csak a saját bankjánál felmerülő költségeket fizeti, így a SEPA-átutalás költsége pontosan, előre kalkulálható.
- A SEPA-átutalás teljesítési ideje a megbízás összegének banki terhelésétől a kedvezményezett bank számláján történő jóváírásig maximum 1 munkanap lehet , így átfutási ideje pontosan tervezhető.Tisztelettel:
CIB Bank Zrt.