SEPA - átutalási rendszer

Tájékoztató a lakossági ügyfelek számára a SEPA, illetve az EGT-n belüli sürgősségi euró átutalási megbízásokról.

Tájékoztató a vállalati ügyfelek számára a SEPA, illetve az EGT-n belüli sürgősségi euró átutalási megbízásokat érintő változásokról


Tisztelt Ügyfelünk!

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmét, hogy 2008. január végén létrejött az Egységes Euró Pénzforgalmi Övezet, a "SEPA" (Single Euro Payments Area). Az új fizetési rendszer lényege, hogy az övezeten belüli fogyasztók, vállalatok és más gazdasági szereplők eurófizetési műveleteiket (SEPA-átutalás, -beszedés és -kártyás fizetések) tartózkodási helyüktől függetlenül - országhatáron belül vagy kívül -, ugyanazon alapfeltételek, jogok és kötelezettségek mellett hajthatják végre.

Az egységesített fizetési módok közül elsőként a SEPA-átutalási rendszer vált elérhetővé, amelyhez bankunk közvetett tagként - anyabankján, az olasz Intesa Sanpaolon keresztül - 2008. június 9-én csatlakozott.


A SEPA-átutalás jellemzői:

- a tranzakciók devizaneme EUR,
- az átutalással indított teljes összeg jóváírásra kerül a kedvezményezett számláján,
- az átutalásnak nincs értékhatára,
- a maximális teljesítési idő egy munkanap (kedvezményezett bank számláján történő jóváíárás ideje)
- a számlák azonosítására az IBAN-szám szolgál,
- a visszautasított és visszaküldött átutalásokra átfogó szabályok vonatkoznak,
- a megbízó rendelkezésére álló, maximum 4x35 karakter hosszúságú "kedvezményezettel közlendő" rovat szövegének módosítás nélkül kell eljutnia a kedvezményezetthez.


A SEPA-átutalás feltételei:

  • a tranzakciók devizaneme EUR,
  • a kedvezményezett számlaszámát IBAN (nemzetközi bankszámlaszám) formátumban szükséges megadni,
  • a tranzakcióhoz kapcsolódó költségek viselésére vonatkozóan választási lehetőség nem áll rendelkezésre; mind a megbízó, mind a kedvezményezett a saját bankjának költségeit viseli,
  • a megbízás nem tartalmazhat egyedi eljárásmódra vonatkozó instrukciót ,
  • a megbízó és a kedvezményezett bankjának SEPA tagnak kell lennie (27 Európai uniós tagállam + Svájc, Norvégia, Izland, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Andorra, Vatikán),

A fenti feltételektől eltérő adatokat tartalmazó megbízások kezelése továbbra is megegyezik az egyéb devizanemekben, vagy az Európai Unión kívüli országokba indított, egyéb devizaátutalások kezelésével.A SEPA-átutalás előnyei:

- A megbízó csak a saját bankjánál felmerülő költségeket fizeti, így a SEPA-átutalás költsége pontosan, előre kalkulálható.
- A SEPA-átutalás teljesítési ideje a megbízás összegének banki terhelésétől a kedvezményezett bank számláján történő jóváírásig maximum 1 munkanap lehet , így átfutási ideje pontosan tervezhető.Tisztelettel:
CIB Bank Zrt.