Új, gyorsabb átutalási rendszer

2012. július 1-től az Ön számára kedvező változások kerülnek bevezetésre a belföldi forint átutalások terén. Egy új, korszerűbb átutalási rendszer, a Napközbeni átutalási rendszer kialakításának köszönhetően felgyorsul az átutalás megbízások teljesítése más banknál vezetett számlára.

A Napközbeni átutalási rendszer az összes hazai pénzforgalmi szolgáltatónál bevezetésre kerül, azonban felhívjuk figyelmét, hogy az egyes intézményeknél a Napközbeni átutalás szolgáltatás részleteiben eltérés lehet.

Jelenleg egy belföldi forint átutalási megbízás összege a következő munkanapon érkezik meg a fizető féltől a kedvezményezetthez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha Ön forint átutalási megbízást nyújt be, amelynek kedvezményezettje egy másik hazai pénzforgalmi szolgáltatónál vezeti számláját, úgy az átutalási megbízás összege csak a következő munkanapon érkezik a kedvezményezett számlájára.

Fenti időponttól kezdődően a CIB Bank Zrt. által - a Megbízások befogadási és teljesítési rendje (a továbbiakban: Banki órarend) szerinti átvételi időpontig átvett - elektronikus és telefonos szolgáltatás útján kezdeményezett belföldi forint átutalási megbízások összege az átutalási megbízás átvételét követő legkésőbb 4 órán belül jóváírásra kerül a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatója fizetési számláján.

Az átvételi időpont jelenti a banki munkanapon belül a Bank által meghatározott azon időpontokat, amely időpontokig a fizetési megbízást a Bank átveszi. Ezen átvételi időpontok a Banki órarendben kerülnek meghatározásra, melyet 2012. április 30-án hirdettünk meg.

MNB rendelet >> 

A "4 órás szabállyal" érintett szolgáltatások: CIB Internet Bank, mobilCIB, Business Terminál, CIB Üzleti Terminál, CIB Házibank valamint CIB24 telefonos ügyfélszolgálat.

A 4 órás teljesítési határidő szabálya alá azok a forintban történő, különböző pénznemek közötti átváltást (konverziót) nem igénylő belföldi forint átutalások tartoznak, amelyek keretében mind a fizető fél, mind a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatója Magyarországon belül végzi tevékenységét. Típusai:

  • egyszeri (eseti), illetve -értéknapos átutalási megbízás
  • rendszeres (állandó) átutalási megbízás.

Felhívjuk figyelmét, hogy 2012. július 1. napjától a CIB Bank Zrt. a papír alapon, a Banki órarendben meghatározott átvételi időpontig benyújtott átutalási megbízásokat is - munkanapon - a benyújtás napján teljesíti. Felhívjuk figyelmét, hogy az átutalási  megbízások Átvéli időpontjait illetően a Banki órarendek útján tájékozódhat.

Az új napközbeni átutalási rendszerben az átutalási megbízások benyújtása során plusz információk megadására is lehetőség nyílik, ilyen pl. a Tényleges fizető neve és azonosítója, Tényleges kedvezményezett neve és azonosítója, a Közlemény rovat hossza pedig kétszeresére bővül,140 karakterre. A plusz mezőkben megadott adatok a 2012. július 1-től a papír alapú és az elektronikus bankszámlakivonatokon is megjelennek.

A CIB Internet alapú Elektronikus Szolgáltatásokat (CIB Internet Bank és mobilCIB) érintő változásokról ide kattintva tájékozódhat.

Az új napközbeni átutalási rendszer 2012. július 1-től lesz elérhető, melyről további információkat az alábbi honlapokon talál:

További információt az itt letölthető Gyakori Kérdések és Definíciók között talál.