Praktikus a bankkártya, vagy kényelmesebb a készpénz?- Mivel fizet a magyar?

Budapest, 2015. július 14.  – A nyári utazások megtervezésénél érdemes végiggondolni azt is – akár belföldön, akár külföldön töltjük szabadságunkat –, hogy készpénzt vagy bankkártyát viszünk-e inkább magunkkal a pihenésre. A CIB Bank szakértői infografikán gyűjtötték össze a készpénz és a kártyahasználat legfőbb előnyeit és hátrányait.

A Magyar Nemzeti Bank adatai[1] szerint 2015 első negyedévében belföldön mintegy 88 millió vásárlás történt hazai kibocsátású bankkártyával 580 milliárd forint értékben, amely közel 6600 forintos átlagos értéket jelentett tranzakciónként. Ez a belföldi vásárlási tranzakciók számában számottevő, 18 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, míg a vásárlások összértéke közel 17 százalékkal emelkedett. Ezzel összhangban a CIB Bank friss reprezentatív kutatásának[2] eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezettek fele készpénzt és bankkártyát is egyenlő arányban használ, 22 százalék áll inkább a bankkártya oldalán, és mindössze 28 százalék azoknak az aránya, akik még mindig inkább a készpénzt részesítik előnyben. A felmérés szerint a válaszadók többsége - 63 százalék - egy bankkártyával rendelkezik, 24 százaléknak kettő, 4 százaléknak pedig három kártyája van. Ennél több plasztik csak a megkérdezettek 2 százalékának zsebében lapul, míg 7 százalék válaszolt úgy, hogy egyáltalán nincs bankkártyája. A kutatás szerint egy válaszadónak átlagosan 1,3 kártyája van. 

Kártya vagy készpénz? (infografika 1.)

Kártya vagy készpénz?

A válaszadók közül a készpénzben hívők úgy nyilatkoztak, ez a kényelmesebb, miközben a bankkártyát használók ugyanezt állítják a saját fizetőeszközükről. A bankkártya használatának számos előnye van: gyors, praktikus, mindig kéznél van, és ha nálunk van, nem kell nagy mennyiségű készpénzt magunknál tartani. Ráadásul ha elvész, vagy ellopják, akkor letilthatjuk, és így a számlánkon lévő összeget biztonságban tudhatjuk.

Találhatunk olyan bankot is, amelyik kedvezményekkel díjazza az aktív kártyahasználatot. A CIB Kártyázó Számlacsomagoknál* akár 100 százalékos számlavezetési díjvisszatérítést is elérhetnek azok az ügyfelek, akik gyakran fizetnek bankkártyájukkal. A számlacsomagokban foglalt számos választható szolgáltatás - legyen szó pl. Számlafigyelő vagy Kártyafigyelő SMS szolgáltatásról, devizaszámláról vagy utasbiztosításról - ráadásul külön havi, illetve éves díj nélkül vehető igénybe, és nincs jövedelmi- vagy megtakarítási feltétel sem.

A CIB Bank ugyanakkor azoknak az ügyfeleknek is külön kedvezményt nyújt, akik bankkártyájukat külföldön használják. Ők díjmentesen vehetnek fel készpénzt CIB Visa Inspire kártyájukkal 11 országban, az Intesa Sanpaolo logóval ellátott készpénzkiadó automatákból. Ezt a díjmentesen használható, és okostelefonra letölthető ATM kereső alkalmazás is segíti, amely 10 000 készpénzkiadó automata címét tartalmazza könnyen kereshető formában.

Kártya vagy készpénz? (infografika 2.)

***

*A számlanyitási akció a 2015. augusztus 31-ig megnyitott, új CIB Kártyázó Minimum, Médium vagy Maximum Számlacsomagokra érvényes, amennyiben Ön az új CIB Kártyázó Számlacsomagja megnyitásának napján más CIB lakossági forint folyószámlával nem rendelkezett. Az akció részleteit a 2015. június 1-jétől hatályos CIB Kártyázó Számlacsomagokra vonatkozó kondíciós lista tartalmazza.

A CIB Kártyázó Számlacsomagok lakossági ügyfelek által igényelhetőek. A kedvezményt a Bank díjvisszatérítés formában nyújtja a számlacsomagok kötelező részét képező forint számla havi számlavezetési díjából a betéti és/vagy hitelkártya vásárlási tranzakciók számától függően.

Az egyes számlacsomagok keretében díjmentesen vagy kedvezményesen igénybe vehető termékeket az ügyfél választása szerint veheti igénybe vagy mondhatja le. Az egyes számlacsomagok keretében igényelhető hitelkártyák és folyószámlahitel esetében a Bank fenntartja a hitelbírálat jogát. A tájékoztatás nem teljes körű, a számlacsomagokra vonatkozó részletes feltételeket a CIB Kártyázó Számlacsomagok kondíciós listája, a fogyasztók és egyéni vállalkozók részére szóló Bankszámlákra és a fizetési műveletekre vonatkozó Különös Üzletszabályzat, valamint az Általános Lakossági Üzletszabályzat tartalmazza, melyek megtalálhatóak a www.cib.hu honlapon, valamint a CIB bankfiókokban.  

A CIB Visa Inspire Elektronikus és Dombornyomott Bankkártyára vonatkozó részletes feltételeket az Általános Lakossági Üzletszabályzat, a fogyasztók részére szóló Bankkártyákra vonatkozó Különös Üzletszabályzat, valamint a Bankkártya kondíciós lista magánszemélyek részére elnevezésű kondíciós lista tartalmazza, melyek megtalálhatóak honlapunkon (www.cib.hu), illetve elérhetőek bármely bankfiókunkban.

CIB Bank

A CIB Bank Zrt. az Intesa Sanpaolo Csoport leányvállalata. Meghatározó anyabanki háttérrel és több mint 35 éves tapasztalattal univerzális hitelintézetként a kereskedelmi banki és befektetési szolgáltatások teljes körét nyújtja, amelyet leányvállalatai (CIB Lízing, CIB Faktor, CIB Alkusz) termékei, konstrukciói egészítenek ki. A CIB Bank Zrt. országos lefedettséget jelentő, közel 100 fiókjában áll rendelkezésére közel 450 ezer ügyfelének, miközben folyamatosan keresi az innovatív, ügyfeleire szabott megoldásokat. A CIB Bank Zrt. szolgáltatásai társas vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és egyéni vállalkozók, valamint lakossági ügyfelek számára egyaránt elérhetők. A bankfiókok mellett rendkívül sokféle elektronikus csatorna is az ügyfelek rendelkezésre áll pénzügyeik gyors és kényelmes intézéséhez, mint például a CIB Internet Bank, mobilCIB, vagy az eBroker információs és értékpapír-kereskedési rendszer.

 

További információ

CIB Bank Kommunikáció

Almási Anna

(+36) 30 329 7291[1] MNB Pénzforgalmi Táblakészlet, 2015 első negyedév

[2] A kutatást a CIB Bank megbízásából a GfK készítette online megkérdezéssel, nem, kor és régió szerint reprezentatív, 18-65 éves mintán, 500 fő részvételével.