Stabil tőkehelyzet: az anyabank 101,7 milliárd forint friss tőkét juttatott a CIB-nek a tavalyi évben

2013. március 29.

2012-ben a CIB Csoport likviditási pozíciója továbbra is erősnek bizonyult, tőkemegfelelési mutatója pedig a bázeli előírások feletti értéket mutatott az anyavállalat, az Intesa Sanpaolo 101,7 milliárd forintos tőkejuttatásának köszönhetően. Ugyanakkor a CIB Bank eredményét továbbra is erős nyomás alatt tartotta a rosszabbodó külső környezet, a romló hitel portfolió, a növekvő finanszírozási költségek és a rendkívüli mértékű bankadó. Ez utóbbi önmagában a bevételek 14 százalékát emésztette fel.

A CIB anyabankja, az Intesa Sanpaolo eddig is jelentős mértékű befektetéseket és tőkejuttatást eszközölt az elmúlt években, csakúgy, mint a közelmúltban. 2011-ben az alaptőkét 40 milliárd forinttal, 2012-ben pedig 101,7 milliárd forinttal emelték meg. Köszönhetően a tulajdonos kitartó támogatásának, a CIB Csoport tőkemegfelelési mutatója erős, 13 százalék, mely jelentősen meghaladja a törvényi kritériumokat (8%).

A CIB likviditási pozíciója továbbra is rendkívül stabil maradt. Összességében a CIB Csoport likvid eszközeinek 2012. év végi értéke 10 százalékkal (33 milliárd forinttal) növekedett a 2011 végi adatokhoz képest. Köszönhető mindez annak, hogy a Csoport értékpapír állománya a 2012. december végi adatok szerint 65 százalékkal (103 milliárd forinttal) nőtt, míg a bankközi követelései 35 százalékkal (70 milliárd forinttal) estek vissza.

Az egyre inkább romló hazai és európai gazdasági környezet, a magyar kormányzat által megvalósított intézkedések - mint a pénzügyi szektorra kivetett rendkívüli színtű bankadó (a Csoport által fizetendő teljes bankadó több mint 11 milliárd forintra rúgott 2012-ben) - az egész ágazat üzleti eredményére hatással lévő példátlan terheket rótt a pénzintézeti szektorra, így a CIB-re is. Mindezek következményeképpen, valamint a nem teljesítő hitelportfolió és a céltartalékok magas aránya továbbá a növekvő finanszírozási költségek miatt a CIB Csoport a tavalyi évet 151,9 milliárdos adózott veszteséggel zárta. Az értékvesztés és a céltartalékok összege - mely az adózás utáni veszteséggel mintegy megegyező összeg (156 milliárd forint)- a CIB Csoport prudens politika és megfelelő eszközfedezet biztosítása iránti teljes elkötelezettségét bizonyítja.

A kedvezőtlen külső körülmények ellenére a CIB Csoport továbbra is megőrizte erős piaci pozícióját. A szegmentált ügyfélközpontú piaci modellt követő valamint a fenntartható növekedést célul kitűző stratégiának köszönhetően a 2012. decemberi adatok alapján a CIB az egyik legnagyobb mértékű, 14 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a vállalati hitelezés terén. A lízing szolgáltatások piacán a CIB Lízing 10,7 százalékos piaci részesedéssel a piac egyik legnagyobb szereplője volt a tavalyi évben, ami további növekedés a 2011-es 8,7 százalékos piaci részesedéshez képest. A lakossági betétek piacán 10,1 százalékos részesedéssel bír a Bank (2012 decemberében). Mindezek azonban csak részben tudták ellensúlyozni a teljes makrogazdasági környezet hatását, ami erősen gátolta a bankcsoport 2012-es évi eredményességét.

adatok: milliárd HUF

2012. december 31.

Mérlegfőösszeg

2119,3

Ügyfélbetétek összege

1363,0

Ügyfélhitelek összege (bruttó)

1832,4

Működési bevétel

83,2

Működési költségek

55,7

Működési eredmény

27,5

Értékvesztés és céltartalék képzés

155,6

Adózás utáni eredmény

-151,9

A CIB Csoport konszolidált, IFRS-szerinti adatai


CIB Bank

A CIB Bank Zrt. az Intesa Sanpaolo Csoport leányvállalataként a hazai pénzpiacon az egyik legtőkeerősebb pénzintézet. Meghatározó anyabanki háttérrel és több mint 30 éves tapasztalattal univerzális hitelintézetként a kereskedelmi banki és befektetési szolgáltatások teljes körét nyújtja, amelyet leányvállalatai (CIB Lízing, CIB Faktor , CIB Alkusz) termékei, konstrukciói egészítenek ki. A CIB Bank Zrt. országos lefedettséget jelentő több mint 100 fiókjában áll rendelkezésére 600 ezernél is több ügyfelének, miközben folyamatosan keresi az innovatív, ügyfeleire szabott megoldásokat. A CIB Bank Zrt. szolgáltatásai társas vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és egyéni vállalkozók, valamint lakossági ügyfelek számára egyaránt elérhetők. A bankfiókok mellett rendkívül sokféle elektronikus csatorna is az ügyfelek rendelkezésre áll pénzügyeik gyors és kényelmes intézéséhez, mint például a CIB Internet Bank, mobilCIB, vagy az eBroker információs és értékpapír-kereskedési rendszer.


Az Intesa Sanpaolo

Az Intesa Sanpaolo Olaszországban a lakossági, vállalati és vagyonkezelési területen egyaránt vezető pozíciót foglal el. A bankcsoport 10,9 millió ügyfélnek nyújt szolgáltatásokat igen kiterjedt, 5 300 fióktelepből álló olaszországi hálózatán keresztül, és a legtöbb olaszországi régióban 15%-os piaci részesedést tudhat magáénak. Az Intesa Sanpaolo számottevő jelenléttel bír Közép-Kelet-Európában, valamint a közel-keleti és észak-afrikai területeken, ahol a csoport leányvállalatai 12 országban folytatnak lakossági és kereskedelmi banki tevékenységet, 8,3 millió ügyfelet szolgálva ki 1500 bankfiókon keresztül. Ezen felül nemzetközi szakértői hálózatot működtet vállalati ügyfelek támogatására 30 országban, elsősorban a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, továbbá olyan országokban, ahol az olasz vállalatok a legaktívabbak, azaz az Egyesült Államokban, Oroszországban, Kínában és Indiában.