A CIB anyabankja, az Intesa Sanpaolo 2013 első féléves konszolidált eredménye

A kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére minden üzletág pozitív eredménnyel zárta az első félévet

2013. augusztus 8.

A folyamatos, szigorú költségcsökkentésnek, az erőteljesen növekedő díj- és jutalékbevételeknek és a stabilizálódó nettó kamatbevételeknek köszönhetően az Intesa Sanpaolo 422 millió eurós nettó eredménnyel zárta 2013 első félévét, tovább erősítve vezető szerepét a nemzetközi bankpiacon. A CIB anyabankja az első félévben különösen nagy hangsúlyt fektetett céltartalékai további növelésére, felkészülve ezzel a felügyeletek közeljövőben várható stressz tesztjeire és eszközminőségre irányuló vizsgálataira.

A kihívásokkal teli üzleti környezet ellenére 422 millió eurós nettó eredménnyel zárta az Intesa Sanpaolo csoport 2013. első félévét. A pozitív eredményben komoly szerepet játszott, hogy az öt negyedéven át folytatódó csökkenés után 2013 második negyedévében stabilizálódott a nettó kamatbevétel és a félév során erőteljesen nőttek a nettó díj- és jutalékbevételek is (15,2%-os növekedés 2012 azonos időszakához képest). Mindezek mellett a szigorú költséggazdálkodás következtében 2013 első félévében 7,7%-os költségcsökkenést sikerült elérni 2012 első félévéhez képest.

Az Intesa Sanpaolo egyike a világ azon kevés bankjainak, melyek tőkemegfelelési mutató és likviditás tekintetében máris teljesítik a Bázel III. előírásokat. A vállalat tőkemegfelelési mutatója a félév során tovább javult: az Intesa Sanpaolo Tier 1 mutatója 11,7%-ra nőtt a 2012 év végi 11,2%-ról, a Bázel III. előírásai szerinti pro-forma alaptőke-arány pedig 40 bázisponttal 11 százalékra nőtt (a félévre megállapított osztalékok nélkül).

Az Intesa Sanpaolo sikeres működését tükrözi, hogy minden üzletága pozitív eredménnyel zárta 2013 első félévét. A csoport 2013 hátralévő részérében is a fenntartható eredmények produkálására fókuszál, különös figyelmet szentelve a tőkeellátottság növelésére, a költséghatékonyságra és a profit célok elérésére.


CIB Bank Kommunikációs Osztály

  • (+36 1) 423 2699

CIB Bank

A CIB Bank Zrt. az Intesa Sanpaolo Csoport leányvállalataként a hazai pénzpiacon az egyik legtőkeerősebb pénzintézet. Meghatározó anyabanki háttérrel és több mint 30 éves tapasztalattal univerzális hitelintézetként a kereskedelmi banki és befektetési szolgáltatások teljes körét nyújtja, amelyet leányvállalatai (CIB Lízing, CIB Faktor, CIB Alkusz) termékei, konstrukciói egészítenek ki. A CIB Bank Zrt. országos lefedettséget jelentő több mint 100 fiókjában áll rendelkezésére 600 ezernél is több ügyfelének, miközben folyamatosan keresi az innovatív, ügyfeleire szabott megoldásokat. A CIB Bank Zrt. szolgáltatásai társas vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és egyéni vállalkozók, valamint lakossági ügyfelek számára egyaránt elérhetők. A bankfiókok mellett rendkívül sokféle elektronikus csatorna is az ügyfelek rendelkezésre áll pénzügyeik gyors és kényelmes intézéséhez, mint például a CIB Internet Bank, mobilCIB, vagy az eBroker információs és értékpapír-kereskedési rendszer.

Intesa Sanpaolo

Az Intesa Sanpaolo az euróövezet vezető bankcsoportjai közé tartozik, Olaszországban a lakossági, vállalati és vagyonkezelési területen egyaránt vezető pozíciót foglal el. A Csoport 11,1 millió ügyfélnek nyújt szolgáltatásokat közel 5 600 fióktelepből álló olaszországi hálózatán keresztül, és az olaszországi régiók többségében 15%-ot meghaladó piaci részesedést tudhat magáénak. Az Intesa Sanpaolo számottevő jelenléttel bír Közép-Kelet-Európában, valamint a közel-keleti és észak-afrikai területeken, ahol a csoport leányvállalatai 12 országban folytatnak lakossági és kereskedelmi banki tevékenységet, 8,3 millió ügyfelet szolgálva ki több mint 1 500 bankfiókján keresztül. Ezen kívül nemzetközi szakértői hálózatot működtet vállalati ügyfelek támogatására 30 országban.