A LONDONI CARBON DISCLOSURE PROJECT (CDP) KOMOLY ELISMERÉSBEN RÉSZESÍTETTE AZ INTESA SANPAOLÓT A SZÉNDIOXID-LÁBNYOM CSÖKKENTÉSE MELLETTI ELKÖTELEZET MAGATARTÁSÁÉRT

Az elismerés, amely szerint a bank szerepel a CDP Italy 100 Climate Disclosure Leadership Indexében (CDLI) azt tanúsítja, hogy a bank pontosan és átláthatóan tájékoztat és infomrál a saját széndioxid-lábnyomára vonatkozó adatokról

Milánó, 2013. december 6.

Az Intesa Sanpaolo immár második éve szerepel a CDP Italy 100 Climate Disclosure Leadership Indexében (CDLI). Ez a mutató az FTSE MIB és az FTSE Italia Small és Mid Cap kosarak vállalatai közül választja ki azokat a cégeket, amelyek hatékony erőfeszítéseket tettek széndioxid-lábnyomuk csökkentése érdekében, illetve komolyan elkötelezettek amellett, hogy teljes körű és átlátható tájékoztatást nyújtsanak e témával kapcsolatban.

A jelentős elismerés  az összesen 87.000 milliárd dollár értékű eszközállományt kezelő 722 intézményi befektetőt képviselő Carbon Disclosure Project (CDP) szervezettől származik. A CDP ismételten jutalmazni kívánta az Intesa Sanpaolót azért az elkötelezettségért, amelyet a bank az éghajlatváltozást okozó károsanyag-kibocsátás csökkentése és a saját széndioxid-lábnyomával kapcsolatos adatok pontos közlése terén mutatott.

Az Intesa Sanpaolo azért került be ismét az indexet alkotó vállalatok közé, mert a bank folyamatosan figyelemmel kíséri az éghajlatváltozásból eredő lehetőségeket, és a lehető legátláthatóbban tájékoztat tevékenységéről.

Paul Simpson, a CDP vezérigazgatója ennek kapcsán így nyilatkozott: "A Climate Disclosure Leadership Indexet alkotó vállalatok megmutatták, hogy szilárdan elkötelezettek az éghajlatváltozással összefüggő fokozott vállalati felelősségvállalás mellett. Aktívan vettek részt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását és az energiafelhasználást mérő minőségi folyamatok bevezetésében, és világosan fejtik ki az éghajlatváltozással kapcsolatos stratégiájukat".

"Ennek a fontos elismerésnek köszönhetően - mondta Carlo Messina, az Intesa Sanpaolo vezérigazgatója - csoportunk ismét megerősíti, mekkora jelentőséget tulajdonít a környezetvédelmi kérdéseknek és annak az igénynek, hogy a gazdasági növekedéshez szükséges lépéseket a károsanyag-kibocsátás csökkentésére irányuló határozott és folyamatos tevékenységgel kapcsolja össze, illetve hogy világosan elkötelezett a környezet fenntarthatósága mellett."

A CDP Italy 100 jelentés, amely tartalmazza a CDLI indexben szereplő vállalatok névsorát is, a www.cdp.net.oldalon érhető el.


A Carbon Disclosure Project (CDP) az egyetlen olyan nemzetközi nonprofit szervezet, amely globális rendszerbe foglalja a vállalkozások és a közszféra szervezetei számára a környezetet érintő legfontosabb adataik mérését, közzétételét, kezelését és megosztását. A CDP 722 intézményi befektetőt képvisel, amelyek összesen 87.000 milliárd dollár értékű eszközállományt kezelnek. Ebből adódó komoly piaci befolyását a szervezet arra használja fel, hogy adatokat gyűjtsön a vállalatoktól az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáról, valamint a klímaváltozással és a vizek szennyezésével kapcsolatos kockázatfelmérésről és lehetőségekről. A CDP rendelkezik a világ legnagyobb, első kézből származó adatokat tartalmazó klímaváltozási adatbázisával, és ezek az információk elsődleges szerepet játszanak üzleti stratégiájában, döntéseiben és befektetési politikájában.

Az Intesa Sanpaolo Group Olaszországban 11,1 millió ügyfelével és több mint 4800 bankfiókkal az ország vezető bankcsoportja, de emellett Európa egyik legjelentősebb bankcsoportjának is számít. Olaszországban vezető helyet foglal el a lakossági és vállalati banki szegmensben, elsősorban a banki közvetítésben (15% részesedéssel a hitelezésben, 17%-kal a betétgyűjtésben), a vagyonkezelésben (23%), a nyugdíjpénztári szegmensben (24%) és a faktoring területén (32%). Ezen kívül, a csoport leányvállalatain keresztül stratégiai szerepet játszik, és a vezető bankcsoportok közé tartozik Közép-Kelet-Európa több országában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is, ahol 8.4 millió ügyfelet szolgál ki több mint 1.400 bankfiókból álló hálózatán keresztül: Szerbiában az első, Horvátországban és Szlovákiában a második, Albániában a harmadik, Bosznia-Hercegovinában, Egyiptomban és Magyarországon az ötödik, Szlovéniában a nyolcadik helyet foglalja el. 2013. szeptember 30-án az Intesa Sanpaolo csoport mérlegfőösszege 639.768 millió eurót ért el, az ügyfélhitelek 349.671 millió eurót tettek ki, a közvetlen bankbetétek elérték a 363.310 millió eurót, a közvetlen biztosítási betétek és a technikai tartalékok pedig a 89.662 millió eurót.