Az Intesa Sanpaolo Csoport megerősíti vagyonkezelői üzletágát egy a kelet-európai tevékenységét konszolidáló központ létrehozásával

Milánó, 2013. május 28.

Az Eurizon Capital és az International Subsidiary Banks Division (Nemzetközi leánybankok divízió) stratégiai együttműködésének eredményeképpen az Intesa Sanpaolo Group egy új kelet-európai központ (HUB) létrehozásával erősíti meg vagyonkezelői üzletágát, amely összevonja a térségben e területen folytatott összes tevékenységet.

A HUB - egy projekt részeként - a meglevő érdekeltségek racionalizálása érdekében a szlovák VUB Asset Management pozsonyi székhelyén jön létre, amely felé a magyar CIB Befektetési Alapkezelőnek és a horvát PBZ Investnek is jelentési kötelezettsége van.

2013. március 31-től a három vállalat által kezelt vagyon nagysága - beleértve az Eurizon Capital SGR érdekeltségeit is- elérte a 2 milliárd eurót.

A több mint 40 országban jelenlévő Intesa Sanpaolo Csoport nemzetközi jelenlétének erősítését célzó stratégiai fejlesztése szerves részeként számon tartott projekt legfontosabb célkitűzései a következők:

  • a Csoport szlovákiai, magyarországi és horvátországi vagyonkezelői tevékenységének egységesítése és megerősítése a vagyonkezelési tevékenység kelet-európai fejlesztésén keresztül;
  • a szolgáltatások minőségének és a termék-innovációnak a javítása egységes, a legjobb piaci gyakorlatokkal egybevágó befektetési, és kockázatkezelési módszerek bevezetésével;
  • a teljesítményszerkezet racionalizálása és költségszinergiák létrehozása.

A projekt elindítása érdekében a Nemzetközi Leánybankok Divízió értékesítési kapacitásával, helyi piacismeretével és kapcsolatrendszerével, míg az Eurizon Capital a termékei kiválóságával és vagyonkezelési tevékenységének széles kínálatával járul hozzá a közös kezdeményezéshez.


Az Eurizon Capital SGR vezérigazgatója, Mauro Micillo szerint "a kezdeményezés a földrajzi diverzifikációt és az Eurizon nemzetközi jelenlétének erősítését célul kitűző stratégia része. A vállalat Ázsiában is aktív, ahol 49%-os részesedéssel rendelkezik a Penghua Fund Management vállalkozásban (Kína) és kereskedelmi kirendeltséget üzemeltet Hong-Kongban Eurizon Capital SA néven. "A Csoport kelet-európai bankjaival való együttműködésének célja, hogy megismételhesse az Olaszországban a Banca dei Territori esetében már sikeresen elért szolgáltatásjavítás, valamint  az SGR és a forgalmazó közötti  szinergiák eredményeit."