A gyógyszeripart hajthatja az idősödő társadalom

2013. május 7.

A pénzügyi válság és a gazdasági recesszió ellenére a globális gyógyszerszektor az elmúlt 10 évben közel duplájára növelte dollárban számolt árbevételét és még a legnehezebb években is növekedést tudott felmutatni. A gyógyszercégek a magyar gazdaság teljesítményéhez is nagymértékben hozzájárulnak, hiszen 2011-ben a teljes magyar külkereskedelmi forgalom 3,7%-át ez a szektor adta. Az iparág egyik meghatározó motorja a fejlett országok idősödő társadalmainak egyre jelentősebb gyógyszerfogyasztása lehet. A CIB Alapkezelő szakemberei szerint a gyógyszercégek további, akár évi 6%-os növekedést produkálhatnak az elkövetkezendő időszakban, így befektetési szempontból érdemes odafigyelni erre az iparágra.

A globális gyógyszerszektor a világgazdaság megkerülhetetlen tényezője, melyet a 2011-es 880 milliárd dolláros árbevétel is kellőképpen alátámaszt. Az elmúlt 10 évben a válság ellenére közel duplájára nőtt a szektor dollárban mért árbevétele és még a krízis legnehezebb éveiben is jelentős növekedést tudott felmutatni a piac: 2008-ban 6,4%-kal, míg 2009-ben 7,3%-kal növekedett az értékesítés mennyisége. A kiemelkedő teljesítmény hátterében a fejlett gazdaságú országok idősödő, így több gyógyszert igénylő társadalma mellett a fejlődő országokban tapasztaltható gyógyszerigény növekedése áll - Kína és Brazília esetében például közel 20-20%-kal nőtt a gyógyszeripar 2011-ben, köszönhetően az életszínvonal emelkedésének és az ezzel együtt fejlődő szociális ellátórendszernek. Egyes várakozások szerint pedig 2016-ra Kína már a világ második legnagyobb gyógyszerfogyasztójává válik és az ország gyógyszerpiaca a gyors növekedés miatt elérheti a 160 milliárd dollárt is, míg a vezető USA piaca 350 milliárd dollárra nő majd.

A gyógyszeripar a magyar gazdaságban is kulcsfontosságú szerepet tölt be. 2011-ben 13 500 fő dolgozott gyógyszergyáraknál, ám ennek a többszörösének ad munkát a szektor a beszállítókon keresztül. A szektor jelentőségét tovább növeli, hogy export-orientált: a hazai gyógyszergyárak árbevételének kb. 80%-a származott kivitelből 2011-ben.

A CIB Alapkezelő szakemberei szerint a gyógyszeripar a benne rejlő potenciális növekedés miatt jó befektetés lehet az előttünk álló időszakban, így az alapkezelő új, tőkevédett befektetési alapja hat, felelős működéséről is ismert gyógyszergyártó cég részvényeibe fektet. "A tíz legnagyobb gyógyszergyártó cég közül hatot választottunk ki, amelyek befektetési szempontból a legígéretesebbnek tűnnek. A hat vállalat - Sanofi, Pfizer, Novartis, Roche, Merck & Co. és GlaxoSmithKline - mindegyike kiemelkedő teljesítményt nyújtott az elmúlt években, míg a cégek által fizetett osztalék mértéke 3,08% és 4,92% között mozgott az elmúlt időszakban." - emelte ki Komm Tibor, a CIB Alapkezelő vezérigazgatója.

Az alapban szereplő összes gyógyszercég részvényárfolyama növekedett a válság kitörése óta: a Merck & Co., a Pfizer és a Sanofi részvényeinek értéke például 2009 januárjához képest több mint 50%-ot emelkedett. A hat nagyvállalat papírjaira vonatkozó osztalékvárakozások évi 3-6% között mozognak.

A hat nagy gyógyszergyártó teljesítménye

Forrás: Bloomberg


CIB Bank

A CIB Bank Zrt. az Intesa Sanpaolo Csoport leányvállalataként a hazai pénzpiacon az egyik legtőkeerősebb pénzintézet. Meghatározó anyabanki háttérrel és több mint 30 éves tapasztalattal univerzális hitelintézetként a kereskedelmi banki és befektetési szolgáltatások teljes körét nyújtja, amelyet leányvállalatai (CIB Lízing, CIB Faktor, CIB Alkusz) termékei, konstrukciói egészítenek ki. A CIB Bank Zrt. országos lefedettséget jelentő több mint 100 fiókjában áll rendelkezésére 600 ezernél is több ügyfelének, miközben folyamatosan keresi az innovatív, ügyfeleire szabott megoldásokat. A CIB Bank Zrt. szolgáltatásai társas vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és egyéni vállalkozók, valamint lakossági ügyfelek számára egyaránt elérhetők. A bankfiókok mellett rendkívül sokféle elektronikus csatorna is az ügyfelek rendelkezésre áll pénzügyeik gyors és kényelmes intézéséhez, mint például a CIB Internet Bank, mobilCIB, vagy az eBroker információs és értékpapír-kereskedési rendszer.

Az Intesa Sanpaolo

Az Intesa Sanpaolo Olaszországban a lakossági, vállalati és vagyonkezelési területen egyaránt vezető pozíciót foglal el. A bankcsoport 10,9 millió ügyfélnek nyújt szolgáltatásokat igen kiterjedt, 5 300 fióktelepből álló olaszországi hálózatán keresztül, és a legtöbb olaszországi régióban 15%-os piaci részesedést tudhat magáénak. Az Intesa Sanpaolo számottevő jelenléttel bír Közép-Kelet-Európában, valamint a közel-keleti és észak-afrikai területeken, ahol a csoport leányvállalatai 12 országban folytatnak lakossági és kereskedelmi banki tevékenységet, 8,3 millió ügyfelet szolgálva ki 1500 bankfiókján keresztül. Ezen felül nemzetközi szakértői hálózatot működtet vállalati ügyfelek támogatására 30 országban, elsősorban a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, továbbá olyan országokban, ahol az olasz vállalatok a legaktívabbak, azaz az Egyesült Államokban, Oroszországban, Kínában és Indiában.


További információ:

Matus Eszter

  • CIB Bank Kommunikációs Osztály
  • (+36 1) 423 1425