Továbbra is erős pénzügyi háttér és likviditási pozíció a CIB Banknál

2013. augusztus 2.

A CIB Csoport 2013 első felében tovább romló piaci környezettel és hitelportfólióval, rendkívüli mértékben növekvő adóterhekkel szembesült, mely továbbra is nyomás alatt tartotta a pénzintézet eredményét, mindezek ellenére azonban megőrizte stabil működését, szilárd tőkehelyzetét és erős likviditási pozícióját.

A magyar bankszektor teljesítményét az idei első félévében továbbra is nyomás alatt tartotta a romló piaci környezet, a kedvezőtlen kilátások, valamint a rendkívüli mértékben növekvő adóterhek. A szektor eredményességére még mindig negatív hatással van a hitelpiac fellendülésének késlekedése és a hitelportfolió romlása. Mindezek ellenére a CIB Csoport továbbra is az egyik legstabilabb bankcsoport a hazai pénzintézetek rangsorában: erős pénzügyi háttérrel és likviditási pozícióval rendelkezik.

A kedvezőtlen környezet mellett a CIB tőkemegfelelési mutatója jóval meghaladva a kötelező 8 százalékos minimumot, 2013. június végére 13,2 százalékot ért el, köszönhetően az anyabank 36,5 milliárd forint tőkejuttatásának az év első felében. A Csoport likviditási pozíciója szintén erős, önfinanszírozási képessége folyamatosan javul. Fontos eredmény, hogy a korábbi évek ügyfélbetét-állomány növelésére irányuló erőfeszítései a Bank hitel/betét mutatóját a 2009. decemberi 165 százalékról 2013 júniusára 110 százalékra javították.

A bankcsoport bevétel-növekedési kilátásait nyomás alatt tartotta a romló piaci környezet, emiatt a pénzintézet továbbra is kiemelt figyelmet fordít költséggazdálkodási programjának folytatására, melynek köszönhetően a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva közel 5 százalékos (2009 óta összesen több mint 20 százalékos) költségmegtakarítást ért el. A továbbra is fennmaradó banki különadó magas mértéke - mely az első félévben 6 milliárd forintnyi terhet jelentett -, a tranzakciós illeték hatása (az egyszeri pótbefizetési kötelezettség valamint a 6 havi illeték 8,5 milliárd forint terhet jelentett júniusig) és a céltartalékok magas aránya (59,7 milliárd forint céltartalék képzés, mely a megfelelő eszközfedezet biztosítása iránti teljes elkötelezettséget bizonyítja) további nyomás alá helyezte a bankcsoport eredménytermelő képességét, így a pénzintézet az idei év első félévét mínusz 58 milliárd forint adózott eredménnyel zárta.

Alkalmazkodva a megváltozott piaci mozgástérhez a bankcsoport az idei év során felülvizsgálta és megerősítette üzleti stratégiáját, mely középpontjában azon szegmensek, állnak, melyek egyértelmű megtérülést biztosítanak, és ahol a szolgáltatások minőségével és értékesítési csatornák sokszínűségével kíván a pénzintézet versenyezni. A stratégiai célok elérését a stabil piaci pozíció mellett a termékpaletta megújítása is támogatja.

adatok: milliárd HUF
IFRS nem auditált évközi beszámoló

2013. június 30.

Mérlegfőösszeg

1 957

Ügyfélbetétek összege

1 313

Ügyfélhitelek összege (bruttó)

1 732

Működési bevétel

41

Működési költségek

-39

Működési eredmény

2

Értékvesztés és céltartalék képzés

-60

Adózás utáni eredmény

-58


CIB Bank

A CIB Bank Zrt. az Intesa Sanpaolo Csoport leányvállalataként a hazai pénzpiacon az egyik legtőkeerősebb pénzintézet. Meghatározó anyabanki háttérrel és több mint 30 éves tapasztalattal univerzális hitelintézetként a kereskedelmi banki és befektetési szolgáltatások teljes körét nyújtja, amelyet leányvállalatai (CIB Lízing, CIB Faktor, CIB Alkusz) termékei, konstrukciói egészítenek ki. A CIB Bank Zrt. országos lefedettséget jelentő több mint 100 fiókjában áll rendelkezésére 600 ezernél is több ügyfelének, miközben folyamatosan keresi az innovatív, ügyfeleire szabott megoldásokat. A CIB Bank Zrt. szolgáltatásai társas vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és egyéni vállalkozók, valamint lakossági ügyfelek számára egyaránt elérhetők. A bankfiókok mellett rendkívül sokféle elektronikus csatorna is az ügyfelek rendelkezésre áll pénzügyeik gyors és kényelmes intézéséhez, mint például a CIB Internet Bank, mobilCIB, vagy az eBroker információs és értékpapír-kereskedési rendszer.

Intesa Sanpaolo

Az Intesa Sanpaolo az euróövezet vezető bankcsoportjai közé tartozik, Olaszországban a lakossági, vállalati és vagyonkezelési területen egyaránt vezető pozíciót foglal el. A Csoport 11,1 millió ügyfélnek nyújt szolgáltatásokat közel 5 600 fióktelepből álló olaszországi hálózatán keresztül, és az olaszországi régiók többségében 15%-ot meghaladó piaci részesedést tudhat magáénak. Az Intesa Sanpaolo számottevő jelenléttel bír Közép-Kelet-Európában, valamint a közel-keleti és észak-afrikai területeken, ahol a csoport leányvállalatai 12 országban folytatnak lakossági és kereskedelmi banki tevékenységet, 8,3 millió ügyfelet szolgálva ki több mint 1 500 bankfiókján keresztül. Ezen kívül nemzetközi szakértői hálózatot működtet vállalati ügyfelek támogatására 30 országban.


További információ:

CIB Bank kommunikáció

  • (+36 1) 423 2699