Ne legyen rémálom a nyaralás!

Hasznos tippek nyárra a külföldi bankkártya használathoz

Budapest, 2012. május 24. - Közeledik a nyár, ami egyet jelent azzal, hogy indul a csúcsszezon a külföldi nyaralóhelyeken is. A legtöbben már tervezzük a vakációt, de arra, hogy milyen formában vigyünk magunkkal pénzt, csak az utolsó pillanatban gondolunk. Pedig ha nagy mennyiségű készpénzzel indulunk útnak, könnyen rémálommá válhat a gondosan megtervezett pihenés. A szakemberek azt ajánlják, hogy a biztonság és egyszerűség érdekében bankkártyával fizessünk külföldön is, ha pedig készpénzre van szükségünk, akkor használjuk ki a külföldi korlátlan ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget. A CIB Bank szakértői csokorba gyűjtötték, hogy miért biztonságosabb, olcsóbb és célszerűbb bankkártyát használni utazásaink során.

Útlevelek, ruhák, pipereholmik - ugye ismerős ez a lista mindenki számára? Idén is készülünk már az utazásra és igyekszünk mindent átgondolni, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor rosszul végződik a jól megtervezett pihenés. A listánk végén pedig ott szerepel a kihagyhatatlannak vélt költőpénz is, holott a mai elektronikus világban van ennél sokkal jobb megoldás is. Gondoljunk csak bele, hogy a készpénz nem csak hazánkban, de külföldön is egyre inkább háttérbe szorul, egyre többen fizetnek bankkártyával, mobillal, így felesleges jelentős mennyiségű készpénzzel elindulnunk. Mindössze annyi teendőnk van, hogy megfelelő mennyiségű pénzt helyezünk el a bankkártyánkhoz tartozó számlára.

Egy szállodai szobában, apartmanban könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nem találunk megfelelő rejtekhelyet értékeinknek. Pedig semmiképp nem érdemes nagyobb mennyiségű készpénzt tartani magunknál, mert ez lehet az első, amit illetéktelen kezek megtalálnak. Mit tudunk ilyenkor tenni? "Külföldi utazásainkra vigyünk magunkkal olyan bankkártyát, mellyel díjmentesen vehetünk fel akár kis mennyiségű készpénzt is. A Visa Inspire bankkártyával 11 külföldi ország, közel 10.000 bankautomatájában van erre lehetőség. Ehhez a kártyához köthetünk utasbiztosítást is, így utunk még biztonságosabb lehet. - tanácsolta Surányi Zoltán, a CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezetője.

A határon túli készpénzfelvétel megkönnyítése érdekében a CIB Bank kifejlesztette és okostelefonokra is alkalmassá tette ingyenes ATM kereső mobilalkalmazását, amely révén gyerekjáték megtalálni a legközelebbi készpénzkiadó automatát. Elég megadnunk a város nevét és telefonunk azonnal listázza a településen található, az Intesa Sanpaolo Csoporthoz tartozó automatákat, ahol külföldön korlátlan alkalommal vehetünk fel készpénzt díjmentesen.

Az iPhone-ra, illetve Androidos mobilkészülékekre kifejlesztett alkalmazás letölthető a www.cib.hu/inspire weboldalról.

Tippek a külföldi bankkártya használathoz

  • A hazai bankok által kibocsátott bankkártyákkal külföldön is bárhol díjmentesen vásárolhatunk.
  • Léteznek olyan ajánlatok, amelyek ingyenes külföldi készpénzfelvételt is magukba foglalnak bizonyos országokban - ilyen például a CIB Visa Inspire Bankkártya, amellyel az Intesa Sanpaolo Csoporthoz tartozó közel 10.000 ATM-ből lehet készpénzt felvenni díjmentesen, korlátlan alkalommal.
  • A biztonságos használat érdekében a bankkártyákhoz az utazás előtt be lehet állítani készpénzfelvételi és vásárlási limitet.
  • A bankkártya PIN kódját nem ajánlatos a kártya közelében felírva tárolni, hiszen ezzel megkönnyítjük az esetleges tolvajok dolgát.
  • Érdemes a kibocsátó bank telefonszámát mobilunkba elmenteni, hogy a kártya eltűnése esetén azonnal értesíteni tudjuk a pénzintézetet.
  • A CIB Bank ingyenes okostelefonos ATM kereső alkalmazásával gyerekjáték megtalálni a legközelebbi ATM-et, ha külföldön gyorsan készpénzre van szükségünk.