Mi várható a lakáshitelezési piacon?

2012. március 9.

Mit vár el a piac a bankoktól? A forinthitelezés vajon tényleg elhárította a törlesztőrészletek ingadozásának veszélyét? Surányi Zoltán, a CIB Bank Lakossági üzletfejlesztési vezetőjének a véleménye a lakáspiac fellendítéséről a minden évben megrendezésre kerülő legnagyobb lakáspiaci rendezvény kapcsán.

"Kiszámíthatóságra van szükség a lakossági hitelezésben

A lakosság oldaláról a bizalom hiánya, a munkanélküliség és a magasabb hitelkamatok, a pénzintézetek oldaláról pedig a szigorúbb törvényi szabályozás valamint a forráshiány nehezíti a lakáshitelezési piac élénkülését. Az elmúlt hónapokban kétségkívül felbolygatta a piacot a végtörlesztési hajrá. A CIB Banknál február végéig több mint 16 ezren végtörlesztettek, és összesen 2530 hitelfolyósítást bonyolítottunk le, melyek többségét saját banki deviza hitel kiváltásához vettek igénybe. A folyósított darabszámok közel 10 százalékát jelenti az idegen banki hitelkiváltás. A végtörlesztéssel egy időben egyre inkább megjelentek a lakáspiacon a befektetési céllal vásárolók. Ezeket a tranzakciókat elsősorban saját forrásból finanszírozzák, így a lakossági jelzáloghitel piacon a kitörési pont egyelőre még nehezen látható.

Tavaly a CIB Banknál felvett lakáscélú hitelek döntő többségében használt lakásvásárlás céljából folyósított hitelek voltak, melyben idén sem várunk változást. Az elkövetkezendő hónapokban a piacot az új árfolyamgátra való felkészülés, a bedőlt hitelesek forintosítása, és az állami támogatások megújulásához kapcsolódó termékfejlesztések fogják jellemezni. Az áprilisban életbe lépő árfolyamgátban hozzávetőlegesen 30 000 ügyfelünk lehet érintett, azonban akik belátható időn belül vissza szeretnék fizetni devizahitelüket, azoknak érdemes kívül maradni.

A bizalom helyreállításához hosszú távú kalkulálhatóságra lenne szükség, azonban a forinthitelezésre való átállás önmagában még nem jelent biztonságot a törlesztőrészletek kiszámíthatóságát illetően. A lakosság irányából érkező keresletben egyelőre ugyanis az látszik, hogy a jövőben az árfolyamkockázatot könnyen felválthatja a kamatkockázat, amely éppúgy képes a törlesztőrészletek emelésére. Fontosnak tartjuk ezért, hogy a hitelfelvétel során az ügyfelek részéről mérlegelési szempont legyen, hogy az akár negyedévente változó kamatperiódussal együtt hogyan változik a törlesztőrészlet. Például 1 százalékpont kamatváltozás 7 százalék különbséget jelenthet a törlesztőrészletben. Ez azt jelenti, hogy egy 3 százalékpontos kamatemelkedés ugyanoly mértékben emeli meg a törlesztőrészletet, mint amikor deviza hitel esetében 160-ról 194 forintra drágult a svájci frank, vagy 250-ről 303 forintra az euró. A CIB Bank termékfejlesztését is az a szempont határozza meg, hogy a hitelfelvevő biztos lehessen abban, hogy törlesztőrészlete több éven keresztül nem fog változni. Ezt az ügyféligényt leginkább a hosszú távú, 3 vagy 5 évre is fix kamatozást garantáló hiteltermékekkel lehet kielégíteni."