A CIB anyabankja, az Intesa Sanpaolo 2012 első negyedéves konszolidált eredménye

Dinamikusan bővülő eredmény, tovább csökkenő működési költségek

Budapest, 2012. május 16. - 22 százalékkal növekedett az Intesa Sanpaolo Csoport nettó eredménye 2012 első negyedévében, a működési költségek öt éve történő csökkenése mellett. A CIB anyabankja az év első három hónapjában a kihívásokkal teli globális és olasz gazdasági környezetben továbbra is a fenntartható jövedelmezőségre koncentrált működése során.

Az Intesa Sanpaolo stratégiai céljainak megfelelően erősítette meg pozícióját a nemzetközi bankcsoportok között, működése során többek között erős likviditására, alacsony tőkeáttételére és az alacsony kockázati profiljára épített. Az olasz bankcsoport tőkemegfelelési mutatója tovább javult az év első hónapjaiban, mely így jóval meghaladja a jogszabályok által előírt szintet: a Csoport Tier 1 mutatója 10,5%-ra emelkedett a tavaly év végi 10,1%-ról.

Az olasz bankcsoport öt egymást követő évben folyamatosan csökkentette működési költségeit, amelyek így az év első három hónapjában 1,6 százalékkal, 2,207 millió euróra csökkentek a tavalyi év első negyedévéhez képest. Január és március között az Intesa Sanpaolo 4,6%-kal, 2,501 millió euróra növelte nettó kamatbevételét. Mindezen tényezők közrejátszottak abban, hogy a bankcsoport 21,6%-kal 804 millió euróra növelte nettó eredményét az első negyedévben.

A CIB anyabankja a hatékony likviditás-elosztás, a folyamatos kockázatkezelés valamint a hatékonyság és termelékenység szem előtt tartásával 2012-ben is kiemelt helyen kezeli a fenntartható jövedelmezőséget.

Az Intesa Sanpaolo várakozásai szerint az első negyedéves pozitív teljesítmény alapján a 2012. évi működési eredmény várhatóan továbbra is stabil marad, köszönhetően a folyamatos költségcsökkentő intézkedéseknek valamint annak, hogy az eszközállomány minőségét rendszeresen ellenőrzik.


CIB Bank

A CIB Bank Zrt. az Intesa Sanpaolo Csoport leányvállalataként a hazai pénzpiacon az egyik legtőkeerősebb pénzintézet. Meghatározó anyabanki háttérrel és több mint 30 éves tapasztalattal univerzális hitelintézetként a kereskedelmi banki és befektetési szolgáltatások teljes körét nyújtja, amelyet leányvállalatai (CIB Lízing, CIB Faktor, CIB Alapkezelő) termékei, konstrukciói egészítenek ki. A CIB Bank Zrt. országos lefedettséget jelentő több mint 100 fiókjában áll rendelkezésére közel 700 000 ügyfelének, miközben folyamatosan keresi az innovatív, ügyfeleire szabott megoldásokat. A CIB Bank Zrt. szolgáltatásai társas vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és egyéni vállalkozók, valamint lakossági ügyfelek számára egyaránt elérhetők. A bankfiókok mellett rendkívül sokféle elektronikus csatorna is az ügyfelek rendelkezésre áll pénzügyeik gyors és kényelmes intézéséhez, mint például a CIB Internet Bank, mobilCIB, vagy az eBroker információs és értékpapír-kereskedési rendszer.

Intesa Sanpaolo

Az Intesa Sanpaolo az euróövezet vezető bankcsoportjai közé tartozik, piaci kapitalizációjának értéke 23,8milliárd euró (2012. február 29-i állapot szerint), célja hogy az értékteremtés fogalmává váljon az európai bankrendszerben. Az Intesa Sanpaolo Olaszországban a lakossági, vállalati és vagyonkezelési területen egyaránt vezető pozíciót foglal el. A Csoport 10,8 millió ügyfélnek nyújt szolgáltatásokat 5 600 fióktelepből álló olaszországi hálózatán keresztül, és az olaszországi régiók többségében 15%-ot meghaladó piaci részesedést tudhat magáénak. Az Intesa Sanpaolo számottevő jelenléttel bír Közép-Kelet-Európában, valamint a közel-keleti és észak-afrikai területeken, ahol a csoport leányvállalatai 12 országban folytatnak lakossági és kereskedelmi banki tevékenységet, 8,3 millió ügyfelet szolgálva ki több mint 1 600 bankfiókon keresztül. Ezen kívül nemzetközi szakértői hálózatot működtet vállalati ügyfelek támogatására 29 országban, elsősorban a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, továbbá olyan országokban, ahol az olasz vállalatok a legaktívabbak, azaz az Egyesült Államokban, Oroszországban, Kínában és Indiában.