A csökkenő kamatok átalakíthatják a befektetési piacot

Budapest, 2012. november 21. - Befektetői szempontból mozgalmas időszak elé nézünk: az alapkamat várható csökkenése egyre inkább előtérbe helyezheti a befektetési alapokat a lekötött betétekkel és állampapírokkal szemben. A CIB Befektetési Alapkezelő szakemberei szerint eddig a betéti kamatok szintje kedvezett a konzervatív befektetési attitűddel rendelkezőknek, de a jövőben a magas hozampotenciált ígérő, biztonságos termékek még jobban felvehetik a versenyt a klasszikus befektetési formákkal. A folyamat nyertesei lehetnek a tőkevédett alapok is, melyek már 2012-ben is nagyon népszerűek voltak: idén összesen 32 tőkevédett alap indult hazánkban.

Az idei év nem volt izgalmaktól mentes a befektetési alapkezelői piac számára. A Magyar Nemzeti Bank hosszú ideig 7%-on stagnáló alapkamata magasan tartotta a bankbetétek kamatait is, a magyar állampapírok is magas hozamokkal versenyeztek a befektetők kegyeiért, ráadásul már az év első fele is lényegesen jobb részvénypiaci teljesítményt mutatott, mint a tavalyi. Ahhoz, hogy a befektetési alapok is fel tudják venni a versenyt a klasszikus befektetési termékekkel, olyan ajánlatokkal kellett előrukkolniuk az alapkezelőknek, amelyek a magas hozampotenciál mellett biztonságos befektetési formát is jelentenek az alapok jegyzőinek. Idén tehát eljött az olyan tőkevédett alapok ideje, amelyek idáig válságállónak bizonyult cégekbe, termékekbe, piaci trendekbe fektetnek be.

A befektetői igényeket, továbbá a piaci trendeket követve a CIB Befektetési Alapkezelő idén közel 30 százalékos részesedést kihasítva a piaci tortából hat tőkevédett alapot indított, melyek közül három a legnagyobb volumenű jegyzést tudhatja magáénak.

A válságállónak bizonyult eszközökbe fektető befektetési alapok sora folytatódik az év végéhez közeledve is, ugyanis a CIB Befektetési Alapkezelő novemberben olyan alapot indít, amely a technológiai szektorban kiemelkedő sikereket elért cégek részvényeibe fektet. Az új alap olyan meghatározó óriás IT vállalatok eredményéből való részesedést tesz lehetővé, mint az Apple, a Microsoft vagy a Samsung. A tapasztalatok szerint a válság ellenére a hétköznapi igényeket kielégítő, modern eszközök iránt lankadatlan a vásárlók igénye, az újabb és újabb fejlesztések vásárlók tömegeit mozgósítják, folyamatos fejlődést biztosítva a szektorban érdekelt cégeknek. Például a Samsung üzleti sikere is tükröződik a részvényárfolyamokban: az a befektető, aki 2008 elején bizalmat szavazott a vállalatnak és a 2008 őszén a Lehmann csőddel kirobbanó globális pénzügyi válság során végig kitartott a befektetése mellett, 2012 novemberére mintegy 40%-os nyereséget ért el, miközben a Dél-koreai tőzsdeindex (KOSPI) 2,5% körüli emelkedést produkált.

A CIB Befektetési Alapkezelő szakemberi szerint a hazai kamatszint folyamatos csökkenésére lehet számítani a közeljövőben. "Az MNB irányadó kamatának csökkenése együtt fog járni a bankbetéti kamatok csökkenésével. Ebben a környezetben a befektetési alapok lehetnek azok a rugalmas befektetési formák, amelyek a kockázatvállalási hajlandósághoz igazodva kínálnak változatos lehetőséget az eltérő befektetői igények kielégítésére. Tapasztalataink szerint a könnyen érthető, a befektetők fantáziáját megragadó termékek lehetnek igazán népszerűek." - mondta el Komm Tibor, a CIB Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója.


CIB Bank

A CIB Bank Zrt. az Intesa Sanpaolo Csoport leányvállalataként a hazai pénzpiacon az egyik legtőkeerősebb pénzintézet. Meghatározó anyabanki háttérrel és több mint 30 éves tapasztalattal univerzális hitelintézetként a kereskedelmi banki és befektetési szolgáltatások teljes körét nyújtja, amelyet leányvállalatai (CIB Lízing, CIB Faktor, CIB Alapkezelő) termékei, konstrukciói egészítenek ki. A CIB Bank Zrt. országos lefedettséget jelentő több mint 100 fiókjában áll rendelkezésére 600 ezernél is több ügyfelének, miközben folyamatosan keresi az innovatív, ügyfeleire szabott megoldásokat. A CIB Bank Zrt. szolgáltatásai társas vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és egyéni vállalkozók, valamint lakossági ügyfelek számára egyaránt elérhetők. A bankfiókok mellett rendkívül sokféle elektronikus csatorna is az ügyfelek rendelkezésre áll pénzügyeik gyors és kényelmes intézéséhez, mint például a CIB Internet Bank, mobilCIB, vagy az eBroker információs és értékpapír-kereskedési rendszer.


Az Intesa Sanpaolo

Az Intesa Sanpaolo az euroövezet vezető bankcsoportjai közé tartozik, célja hogy az értékteremtés fogalmává váljon az európai bankrendszerben. Olaszországban a lakossági, vállalati és vagyonkezelési területen egyaránt vezető pozíciót foglal el. A Csoport 10,8 millió ügyfélnek nyújt szolgáltatásokat közel 5 600 fióktelepből álló olaszországi hálózatán keresztül, és az olaszországi régiók többségében 15%-ot meghaladó piaci részesedést tudhat magáénak. Az Intesa Sanpaolo számottevő jelenléttel bír Közép-Kelet-Európában, valamint a közel-keleti és észak-afrikai területeken, ahol a csoport leányvállalatai 12 országban folytatnak lakossági és kereskedelmi banki tevékenységet, 8,3 millió ügyfelet szolgálva ki több mint 1 500 bankfiókján keresztül. Ezen kívül nemzetközi szakértői hálózatot működtet vállalati ügyfelek támogatására 29 országban, elsősorban a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, továbbá olyan országokban, ahol az olasz vállalatok a legaktívabbak, azaz az Egyesült Államokban, Oroszországban, Kínában és Indiában


További információ:

CIB Bank Kommunikációs Osztály

  • (+36 1) 423 1425