Egyre népszerűbb a bankkártyák külföldi használata

Már az ingyenes külföldi készpénzfelvétel is szerepel a szolgáltatások között

Budapest, 2012. május 24. - Egyre többen ismerik fel a bankkártyák határon túli használatának előnyeit is. A CIB Bank tapasztalatai szerint az összes kártyás tranzakció 10%-át már külföldön bonyolítják az ügyfelek, de a következő években ez az arány tovább növekedhet. Nem csak a kényelmi és a biztonsági szempontok játszhatnak ebben komoly szerepet, hanem az is, hogy bizonyos esetekben már a készpénzfelvétel is ingyenes lehet külföldön, mely a nyaralás előtti valutaváltás visszaszorulását eredményezheti.

A nyár közeledtével mind többen kezdték el az utazásuk tervezését és a hozzá kapcsolódó teendők átgondolását. Miközben az utazók sok apróságra figyelnek, a költőpénzzel, biztonsággal kapcsolatos szempontok még nem szerepelnek a legelsők között: a statisztikák alapján növekszik ugyan a számuk, de egyelőre még kevesen használják következetesen bankkártyájukat külföldi útjuk során. Pedig a CIB Bank szakértői szerint kiemelt helyen kellene lennie a külföldi készpénz- és bankkártya-használattal kapcsolatos döntésnek. A vakációk során a legtöbb problémát ugyanis a biztosítás hiánya mellett az elveszett, vagy ellopott készpénz jelenti. Surányi Zoltán, a bank lakossági üzletfejlesztési vezetője szerint mindkettőre megnyugtató megoldást nyújtanak azok a bankkártyák, melyekhez kiegészítő biztosítás köthető és sok esetben a valutaváltást teljesen feleslegessé tevő ingyenes külföldi készpénzfelvétel társul a külföldi bankautomaták használata esetén.

A bank statisztikái szerint a külföldi ATM készpénzfelvételek száma az összes felvétel közel 2 százalékát teszik ki, melyek átlagos összege 48.000 forint, míg az összes bankkártyás (debit) tranzakció (készpénzfelvétel, vásárlás) 10%-át bonyolítják külföldön.  A CIB ügyfelei egyébként nagyobb arányban (3%) térnek be bankfiókba itthon, mint külföldön (0,8%), ami minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy a vakáció során könnyebben találnak ATM-et, mint nekik tetsző bankfiókot. A CIB ezzel kapcsolatban a bankfiókos készpénzfelvétel arányának további csökkenését várja, amit különböző fejlesztésekkel is támogat. Ennek érdekében olyan ingyenes ATM kereső alkalmazást készítettek okostelefonokra, melynek segítségével az ügyfelek 11 külföldi országban, kereshetnek az Intesa Sanpaolo Csoporthoz tartozó közel 10.000 bankjegykiadó automata között. Ráadásul a bank Visa Inspire kártyájával a készpénzfelvétel ezekből az automatákból ingyenes, így feleslegessé válik az amúgy sem biztonságos, nagy mennyiségű valutaváltás a vakáció előtt.

Surányi Zoltán szerint az előttünk álló években tovább csökkenhet a készpénzhasználat aránya a lakosság körében, de nem csak itthon, hanem a külföldi utak során is. Sokan ismerik fel ugyanis azt, hogy a nagy mennyiségű valutaváltás egyre inkább feleslegessé válik, ráadásul nem biztonságos. Emellett a külföldi bankkártya-használat mellett szól az is, hogy érdemes a baleset-, poggyász- és betegség biztosítást kedvezményesen, a bankkártyához kapcsolva megkötni. A CIB dombornyomott kártyái esetében egyre népszerűbb a kedvezményes utazási biztosítás igénybevétele: az arány jelenleg 20%-os, a használók száma pedig évente 1%-kal növekszik.

8 tipp a külföldi bankkártya használathoz

  1. Utazás esetében mindig ellenőrizzük a kártya érvényességi idejét, mert a lejárt kártya egy távoli országban sokkal kellemetlenebb lehet, mint itthon.
  2. Léteznek olyan ajánlatok, amelyek ingyenes külföldi készpénzfelvételt is magukba foglalnak bizonyos országokban - ilyen például a CIB Visa Inspire Bankkártya, amellyel az Intesa Sanpaolo Csoporthoz, tartozó közel 10.000 ATM-ből lehet készpénzt felvenni díjmentesen, korlátlan alkalommal.
  3. A vásárlás általában külföldön is ingyenes, de vannak olyan országok, melyekben a kereskedők, szolgáltatók, éttermek díjat számolhatnak fel abban az esetben, ha vásárló kártyával fizet.
  4. A nyaralás előtt érdemes a kártyán beállított készpénzfelvételi és vásárlási limiteket ellenőrizni, mivel külföldön nem csak az árak lehetnek magasabbak, de adott esetben rövid idő alatt többet is költhetünk, mint itthon.
  5. Szállodai szobafoglalás, autóbérlés esetén előfordulhat hogy bizonyos összeget zárolnak a bankkártyához tartozó számlán, melynek célja a szolgáltató védelme a fizetés elmulasztása vagy károkozás esetén. Érdemes ügyelni arra, hogy zárolás esetén is legyen megfelelő mennyiségű pénz a számlán a nyaraláshoz.
  6. A bankkártya PIN kódját nem ajánlatos a kártya közelében felírva tárolni, hiszen ezzel megkönnyítjük az esetleges tolvajok dolgát.
  7. A CIB Bank ingyenes okostelefonos ATM Kereső alkalmazásával egyszerű megtalálni a legközelebbi ATM-et, ha külföldön gyorsan készpénzre van szükségünk.
  8. Érdemes a kibocsátó bank telefonszámát mobilunkba elmenteni, hogy a kártya eltűnése esetén azonnal értesíteni tudjuk a pénzintézetet.