45 milliárd forintos tőkeemelés a CIB Banknál

2012. augusztus 24.

Az eurózóna egyik legjelentősebb bankcsoportjához, az Intesa Sanpaolo-hoz tartozó CIB Csoport 2012 első felében az eurózónában folytatódó visszaeséssel és mélyülő válsággal, valamint ezzel együtt a magyar piacon jelentkező recesszióval is kénytelen volt szembesülni. Mindemellett a magyarországi gazdasági környezetet a bankszektort érintő folyamatos szélsőségek jellemezték, többek között a végtörlesztés és a kormány otthonvédelmi programja, melyek megváltoztatták a belföldi gazdálkodási környezetet. A tulajdonos ennek következtében a CIB Bank tőkéjének 45 milliárd forinttal való emeléséről döntött. A bankcsoport likviditási pozíciója továbbra is rendkívül erős.

2012 első félévében a magyarországi gazdasági környezetet folyamatosan szélsőségek jellemezték a bankszektort érintő körülmények, többek között az eurózónában jelentkező államadósság-válság; a magyar kormány hazai gazdálkodási környezetet megváltoztató otthonvédelmi programja; a nem fizető hitelek magas aránya (melyet a vállalati és a lakossági hitelportfolió minőségének a folytatódó recesszió miatti romlása okoz); a kedvezőtlen pénzpiaci feltételek, a finanszírozás költségeinek növekedése, valamint a likviditási kockázat következtében.

A kedvezőtlen változások ellenére a CIB Csoport továbbra is az egyik legerősebb bankcsoport a magyarországi pénzintézetek rangsorában. A CIB tőke-ellátottsági mutatója a bázeli előírások 1. pillére alapján meghaladta a kötelező minimumot és 2012. június végére 10,8%-ot ért el. Országos banki és lízingszolgáltatásokat nyújtó hálózatán keresztül a bankcsoport stabil ügyfélbázist tudhat magáénak minden piaci szegmensben, így a lakossági, a nagyvállalati, a KKV és a mikrovállalati szegmensben egyaránt. A CIB Csoport második helyen áll a lakossági betétek piacán.

A CIB folytatja a hosszú távon fenntartható növekedést célzó stratégiáját, melynek középpontjában a reálgazdaság finanszírozása, az átlátható árképzés, az egyszerűsített banki folyamatokra épülő költséghatékonysági program és a szinergiákra építő csoportszintű működés áll. A korábban bevezetett átfogó költséggazdálkodási programnak köszönhetően a bankcsoport az elmúlt három évben 11%-os költségmegtakarítást ért el. A korábbi évek ügyfélbetét-állomány növelésére irányuló erőfeszítései a CIB Csoport hitel/betét mutatóját a 2009 decemberi 165,4%-ról 2012 júliusára 120,6%-ra javították. Ezek az eredmények igazolják a CIB stratégiáját, ugyanakkor csak részben tudták ellensúlyozni a külső körülmények hatását, és nyomás alá helyezték a bankcsoport első féléves eredményét.