A CIB nem visz át jelzálogjogot a vörösiszap-károsultak új ingatlanára

2011. július 26.

Lassan rendeződik a helyzet a tavalyi vörösiszap-katasztrófa sújtotta területen. A leginkább érintett három településen új házakba költözhetnek mindazok, akiknek ingatlanja megsemmisült vagy olyan állapotba került, hogy le kellett bontani a mentés során.

A CIB Bank tavaly októberben elsőként jelentette be, hogy azoknak az ügyfeleinek, akiknek ingatlanja megsemmisült, teljes egészében elengedi az ingatlanra felvett finanszírozásból eredő tartozását. A bank vezetése a továbbiakban úgy döntött, hogy a régi ingatlan után semmiféle jelzálogjogot nem jegyeztet át az új ingatlanokra sem, amelyekbe a károsultak a júliustól költözhettek be.

A CIB azon ügyfeleinek, akiknek ingatlanja a vörösiszap-áradás miatt megsemmisült, a régire felvett ingatlanfedezetes hitel tartozását végérvényesen leírta, sőt a jelzálogjog átjegyzéséről is lemondott, tehát sem a károsultat, sem az új ingatlant semmiféle kötelezettség nem terheli. Ezzel a bank igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy a katasztrófa által érintett családok élete mielőbb visszatérhessen a megszokott kerékvágásba, életkörülményeik mihamarabb helyreálljanak. Az érintettek egyéb - ingatlanfedezetes vagy fedezetlen - hitel-, kölcsön-, vagy lízingtartozásaira a CIB két éves fizetési moratóriumot biztosított.

Iszapkárosult ügyfeleit segítő döntéséről a CIB Bank hivatalosan tájékoztatta a Bankszövetséget is.

Mint ismeretes a CIB Bank tavaly októberben a Devecseren, Kolontáron és Somlóvásárhelyen élő magánszemélyek, illetve az ott működő vállalkozások számára nyújtott bármilyen - ingatlanfedezetes, vagy fedezetlen - hitel-, kölcsön-, illetve lízingszerződésre két évre felfüggesztette a tartozások törlesztését.