Újabb adathalász kísérlet

2010. január 11.

2010. január 11-én  ismeretlen személyek a CIB Bank nevében e-mailben bankkártya adatokat, illetve az internet bankra való belépéshez szükséges adatokat kíséreltek megszerezni. A levél szövegének megfogalmazásából valószínűsíthető, hogy külföldi elkövetők, rossz magyarsággal készített e-mailjéről van szó.

Tekintettel arra, hogy az e-mailek címzettjei nemcsak a bank ügyfelei voltak, a CIB Bank ezúton hívja fel a figyelmet, hogy ügyfeleitől, illetve másoktól semmilyen esetben nem kéri sem e-mailben, sem SMS-ben az ügyfél azonosítóit, és nem szólítja fel ezek megadására vagy megváltoztatására. Honlapunkon már több éve figyelmeztetjük ügyfeleinket az ilyen jellegű támadások lehetőségére, és tájékoztatjuk őket a védekezés lehetőségeiről.

Az e-maileket véletlenszerűen küldték el nagy mennyiségben, interneten megtalálható e-mail címekre, tehát nem a CIB Bank ügyfél-adatbázisában található e-mail címekhez fértek hozzá. Hangsúlyozni kívánjuk, hogy sem a banki honlapot, sem a banki internetes rendszert nem érte támadás, hanem közvetlenül az e-mail címzetteitől próbáltak meg azonosítókat megszerezni.

A CIB Bank az ál-honlap eltávolíttatásáról haladéktalanul intézkedett, értesítette a hatóságokat, valamint - a bank nevével való visszaélés miatt - feljelentést tesz a rendőrségen. A félrevezető honlapot időközben sikeresen letiltották, az már nem elérhető.

Az illetéktelen adatszerzési kísérletről a CIB Bank a www.cib.hu nyitóoldalán, továbbá a CIB Internet Bank belépő képernyőjén tájékoztatta ügyfeleit, valamint a CIB24 nonstop telefonos ügyfélszolgálat IVR rendszerében is figyelemfelhívó tájékoztatás hallható. Ügyfeleink tájékoztatásáról a fentieken túl egyéb kommunikációs csatornákon (SMS üzenetben, email-ben, valamint levélben is) intézkedünk.

Bankunk honlapján ügyfeleink figyelmébe ajánlottuk, hogy honlapunk címét (www.cib.hu) minden esetben kézzel írják be a böngésző címsorába, e-mailben kapott linkre kattintva soha ne lépjenek be és ne adják meg az adataikat!

A bankkártya-azonosítót, felhasználó azonosítót, aláírási kódszót és jelszót a CIB Bank alkalmazottai sem kér(het)ik el az ügyfelektől az ügyintézés során. A részletes tájékoztató a http://www.cib.hu/internetbank/biztonsag/ontol/index címen található.

A honlapon kívül a CIB Internet Bank belépőoldalán ismételten felhívtuk figyelmüket továbbá arra, hogy bankkártya-azonosítójukat, felhasználói azonosítójukat, jelszavukat és aláírási kódszavukat minden körülmények között tartsák titokban, ne adják meg senkinek. Ügyfeleinek jelszavát a CIB Bank alkalmazottai sem kér(het)ik el az ügyintézés során.

Amennyiben bárki mégis megadta volna adatait a csaló oldalon, illetve ha elektronikus banki szolgáltatásaink használata során bármi gyanúsat, szokatlant észlel, kérjük, haladéktalanul értesítse nonstop telefonos ügyfélszolgálatunkat a 06 40 242 242, vagy a külföldről hívható +36 1 399 88 77 telefonszámon.