Elkerülhető-e az időskori elszegényedés?

2010. nomveber 30.

A demográfiai adatok alapján belátható időn belül nem lesz fenntartható a jelenlegi nyugdíjrendszer. A nyugdíjak reálértékének várható alakulása időskori elszegényedéssel fenyeget. A nyugdíjazással járó olykor radikális életszínvonal-csökkenés, amely szinte minden társadalmi réteget érint, az öngondoskodás különböző formáival viszont enyhíthető. Különösen hatásos lehet, ha a különböző - gyakran államilag is támogatott - megtakarítási formákat tudatosan egymásra építve készülünk nyugdíjas éveinkre.     

A CIB Bank szakértői szerint öngondoskodás nélkül nem megoldható a nyugdíjrendszer kérdése. A jelenlegi juttatási rendszer ugyanis nem elégséges ahhoz, hogy a nyugdíjak reálértéke megmaradjon, illetve nőjön. A nyugdíjak alakulása alapvetően demográfiai, illetve matematikai kérdés, hiszen a járulékfizetők száma és az általuk befizetett járulék biztosítja az adott időszak nyugdíjasainak jövedelmét. A demográfiai változások egy elöregedő társadalom képét mutatják, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebb járulékfizetőnek kell „eltartani” a növekvő számú és nagyobb átlagéletkort megért nyugdíjas korosztályt. Az arányok eltolódása nyugdíjcsökkenést vonhat maga után, hiszen kevesebb összeget lehet majd kiosztani több nyugdíjas között. Ez a kérdés mindenkit érint, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket éppúgy, mint a középosztálybelieket, akik nyugdíjba vonulásuk után valószínűleg szintén nem tudják majd fenntartani megszokott életszínvonalukat.

Ebben a helyzetben az öngondoskodás jelentheti azt a megoldást, ami rajtunk múlik, és amelynek formáját lehetőségeinknek megfelelően alakíthatjuk ki. Pénzügyeink előrelátó, tudatos kezelését érdemes mielőbb elkezdeni, akár kisebb összegű, rendszeres megtakarítással is. Idővel, a különböző megtakarítási formákat egymásra építve hatékony portfólió hozható létre, amely akár 10-15 évig is jelentős, az alapjárandóságnál nagyobb nyugdíj-kiegészítést biztosíthat. A befektetési lehetőségek tárháza igen gazdag, különböző időtávra államilag támogatott formák közül is választhatunk, mint például az akár 35-40 éves „futamidejű” önkéntes nyugdíjpénztár, a Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), vagy az ötödik évben adómentességet biztosító tartós befektetési számla (TBSZ)-konstrukciók.

A CIB az ország egyik legnagyobb lakossági bankjaként nagy hangsúlyt fektet arra, hogy társadalmi felelősségét felismerve megfelelő befektetési kínálatot biztosítson, és ezzel lehetőséget adjon az egyszerűbb megtakarításokból kiindulva az egymásra épülő, hosszú távú, diverzifikált portfólió kialakítására.

Az alacsonyabb összegű, ám rendszeres megtakarításokat a CIB Malacpersely számlán érdemes elhelyezni. Ésszerű minél előbb ezzel elkezdeni az öngondoskodási portfólió kialakítását is. Az utóbbi időszak rávilágított ennek a takarékossági formának a jelentőségére. A lakosság takarékossági szokásainak átalakulását jól példázza, hogy csupán ez évben több mint 50 ezer új Malacpersely számlát nyitottak a CIB Bankban, megduplázva ezzel a tavalyi állományt. Az újonnan Malacpersely számlát nyitó ügyfelek fele korábban semmiféle megtakarítással nem rendelkezett.

A CIB Banknál a 2010. február eleje óta nyitható tartós befektetési számlával (TBSZ), azaz a  CIB Maraton Takarékszámlával immár több mint 6.500, a június óta nyitható CIB Maraton Értékpapírszámlával pedig már 3.600 CIB-ügyfél rendelkezik. A Maraton számlákon kezelt vagyon meghaladja a 35 milliárd forintot.

Az adott évben befizetett megtakarítások 30%-át, maximum 100 ezer forint adóvisszatérítési kedvezményt lehet jelenleg igénybe venni a CIB Nyugdíj-előtakarékossági számlán (NYESZ) elhelyezett megtakarításokra, valamint a bankban elérhető Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárra (ÖNYP) is. A több mint 3.500 NYESZ-számlán kezelt megtakarítás összege meghaladja az 5 milliárd forintot.

A NYESZ és a TBSZ esetében döntően alacsony kockázatú eszközöket, így tőkevédett befektetési alapokat, saját kibocsátású kötvényeket - azon belül is elsősorban a fix kamatozásúakat - valamint a likviditási, pénzpiaci befektetési alapokat választják az ügyfelek. A betéti TBSZ, azaz a CIB Maraton Takarékszámlákon kezelt vagyont főként 3 és 5 éves futamidejű betétekben helyezik el.

A jövőben a TBSZ számlák iránti kereslet növekedésére lehet számítani, annak ellenére, hogy a kamatadó jövőre várhatóan 16%-ra csökken. Középtávon a megtakarítással rendelkező ügyfelek 35-40%-a is TBSZ-számlatulajdonossá válhat, még akkor is, ha nem minden megtakarítás kerül át hosszabb távú befektetési formákba. A különböző megtakarítási és befektetési formák tudatos kombinációjával pedig az adózás és a hozam is optimalizálható.


A sajtótájékoztatón elhangzott előadás prezentációja >>