Új megoldási lehetőség a CIB-től a fizetési nehézségekkel küzdő devizahiteles ügyfeleknek

2010. szeptember 15.

A tavaly indított átstrukturálási program szeptembertől a CIB Újratervező Hitellel bővül, amely a piacon egyedülálló, hosszú távú megoldást kínáló konstrukció az ingatlanfedezetes devizahitellel rendelkezők számára.

A CIB Bank az elmúlt évben számos törlesztéskönnyítő megoldást dolgozott ki fizetni nem tudó ügyfeleinek. A nagyszabású program keretében csak az ingatlanfedezetes devizahitelek átstrukturálásában 180 munkatárs dolgozott. A CIB Bank több mint 30.000 lakossági ügyfelét kereste fel, és kínált törlesztési nehézségeikre megoldási lehetőséget.  Minden harmadik esetében elindulhatott az átstrukturálási folyamat, s ezidáig 6.000 ügyfél élt az új konstrukció nyújtotta könnyítésekkel.  Legtöbben - a 2009-ben az Év lakossági hitelterméke díjat elnyert - CIB Megoldást Hitelt választották.

A kedvezményes árfolyam alkalmazása, kamatcsökkentés, illetve kamat-visszatérítés mellett az utóbbi hónapokban szinte minden piaci szereplő megjelent törlesztőrészlet-csökkentő megoldásokkal. A CIB Bank - szem előtt tartva, hogy többféle, hosszú távú megoldást kínáljon a törlesztési nehézségekkel szembesülő ügyfeleinek - kialakította a CIB Megoldás Hitelt svájci frank és forintalapon is. Ez utóbbi esetében a 2 éves könnyített időszak alatt csökkentett, fix összegű, árfolyam-független  törlesztőrészletekkel  számolhat az ügyfél.

A CIB Bank szeptemberben elindítja a CIB Újratervező Hitelt is, ami jelenleg a hazai lakáshitelezésben egyedülálló, maradványértékes konstrukció. Lényege, hogy a svájci frankban denominált hitelt először át kell váltani euróra. Ezután az ügyfél teherbíró képességéhez igazított, csökkentett havi törlesztőrészletet lehet fizetni egészen a futamidő végéig. A fennmaradó tőketartozás ekkor egy összegben válik esedékessé. Ezzel tehát hosszútávra, a futamidő teljes időszakára lehet átstrukturálni a felvett hitelt.

A CIB eddig is komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy megőrizze ügyfelei fizetőképességét. A svájci frank alapú lakáshiteleknél az utóbbi 2 évben mindössze 0,3%-kal emelte kamatait (4,69%-ról 4,99%-ra). Ez lényegesen kevesebb, mint a versenytársak többségénél alkalmazott mérték. A forrásköltség- és a kockázati felár emelkedésének nagy részét is magára vállalta a bank. Ez a svájci frank alapú lakáshiteleknél az egyik - ha nem a - legkedvezőbb hiteldíjat eredményezte az évi 4,99%-os kamattal és 1,32%-os éves kezelési költséggel.

Ami pedig a forintalapú lakáshiteleket illeti, a jegybanki alapkamat folyamatos csökkenését követve a CIB nagymértékben csökkentette a lakáscélú forinthitelei kamatát. Ez  2006-hoz képest 40%-os hiteldíj csökkenést jelent.