A CIB anyabankja, az olasz Intesa Sanpaolo Csoport
sikeresen szerepelt az európai szintű stresszteszten


Milánó, 2011 július 15., Budapest, 2011. július 18. - Az Európai Bankfelügyelet az Olasz Központi Bankkal közösen pénteken kora este hozta nyilvánosságra az európai szintű stresszteszt eredményeit, és bejelentette, hogy az Intesa Sanpaolo Csoport minden tekintetben sikeresen szerepelt az általuk végzett vizsgán, amelyet az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) együtt folytatott le az olasz központi bankkal (Bank of Italy), az Európai Központi Bankkal (ECB), az Európai Bizottsággal (EC) és az Európai Rendszerkockázati Testülettel (ESRB).


A 90 bankon elvégzett vizsgálat az európai bankrendszer teljes mérlegfőösszegének több mint 65%-ára terjedt ki azzal a céllal, hogy értékelje a résztvevő bankok stressztűrő képességét és bizonyos, meghatározott körülmények közötti teljesítményét.

A tesztek egy alap- és egy feltételezett, kedvezőtlen gazdasági forgatókönyv esetén vizsgálták a bankok ellenállóképességét a Core Tier 1 tőkemegfelelési mutató 5%-os küszöbértékéhez viszonyítva 2 éves időintervallumban (2011-2012). A bankok tőkehelyzetét a 2010 végi állapot szerint vették figyelembe statikus mérlegfőösszeget feltételezve. A stressztesztek nem számoltak a jövőbeni üzleti stratégiákkal, a menedzsment későbbi döntéseivel, és nem jelentenek előrejelzést a nyereségességre vonatkozóan sem.

A Intesa Sanpaolo becsült, konszolidált Core Tier 1 (alapvető tőkével számított) tőkemegfelelési mutatója 2012-ben egy kedvezőtlen gazdasági forgatókönyv esetén a 2010 végi 7,9%-hoz képest 8,9% -ra módosulna. Ez az eredmény magában foglalja az áprilisi bejelentésnek megfelelően júniusban végrehajtott tőkeemelés hatásait, amelyhez hasonlót a továbbiakban már nem tervez a bankcsoport.

A vizsgálattal kapcsolatban az Intesa Sanpaolo fontosnak tartja megjegyezni, hogy az európai szintű stresszteszten a piac számára is nyilvánvalóvá váltak a bankok erősségei és gyengeségei, s ez végső soron az egész pénzügyi szektor alkalmazkodóképességét növeli. Az Intesa Sanpaolo Csoport tőkemutatói megfelelnek az elvárásoknak, és ezt tényt a jelenlegi, sikerrel vett stresszteszt eredménye is megerősítette. Ezt a tőkeerős pozíciót kívánja a bankcsoport a jövőben is megőrizni.