CIB Alapítvány a gyermekegészség-védelemért

2010. december 9.

Szeptember végén írta ki pályázatát a CIB Alapítvány azon közhasznú szervezeteknek, amelyek a gyermekek egészséges testi és lelki fejlődéséért, ezen belül is kiemelten a korai fejlesztésre és egészségvédelemre koncentrálva indítanak egy éven belül lezáruló projekteket. A várakozásokat felülmúló, összesen 114 beérkezett pályázatból egy háromtagú, külső szakemberekből álló előbíráló bizottság pontozás alapján választotta ki a legjobbakat. Köztük a december 6-án megtartott kuratóriumi ülésen összesen 17 millió forint értékű támogatást osztott szét a CIB Alapítvány, amit kiegészít a Bátor Tábornak és a Bódvalenke freskófalunak megítélt 13 illetve 10 millió forintos támogatás.

„Tenni tudunk” néven, új pályázati rendszert vezetett be a 2005 óta működő CIB Alapítvány. Az új szisztémának köszönhetően mind a beadás, mind az értékelés szempontrendszere egységessé, könnyen átláthatóvá vált. Új elemmel bővült az értékelés a háromtagú, külső szakértőkből álló ún. előbíráló bizottság felállításával. Ez a független testület (Pokol János, Kovács Andrea és Szalóki Ági részvételével) végezte a beérkezett 114 pályázati anyag előminősítését. Ennek alapján CIB Alapítvány kuratóriuma december 6-i ülésén összesen 17 millió forint támogatást osztott szét a következő pályázók között: Korai Fejlesztő Központot Támogató Alapítvány, Károsodott Újszülöttek és Koraszülöttek Rehabilitációjáért Alapítvány, Szülők Fóruma Egyesület, Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány, Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete, A Gyengénlátó Gyermekekért Alapítvány, Nővér-kék Alapítvány.

A pályáztatásnak célja volt többek között az is, hogy a CIB Alapítvány a pályázók közül - akár többel is - stratégiai partnerséget alakítson ki. A korábbi években a Bátor Táborral és a freskófaluként ismert kis településsel, Bódvalenkével jött létre hasonló, hosszú távú együttműködés. A kuratórium e két projekt esetében is döntött a további folytatásról, a Bátor Tábornak 13 millió forint, míg a Bódvalenke-programnak 10 millió forint összegű támogatást ítélt oda.

A most kialakított, független és egységes elbírálást garantáló pályázati rendszerét a CIB Alapítvány a jövőben a többi támogatási területén is alkalmazni fogja: kiemelt figyelmet fordít a valamilyen szempontból társadalmilag hátrányos helyzetben lévők integrálását célzó projektekre, valamint a kulturális örökségvédelemre is. Ez utóbbi két területen 2011 tavaszán várható a pályázati kiírás. A CIB Alapítvány az elmúlt 5 év alatt közel 100 projekthez összesen 297 millió Ft támogatást nyújtott. További részletek a www.cibalapitvany.hu honlapon olvashatók.

Kiadta:
CIB Alapítvány