CIB Algoritmus Alapok Alapja

2011. március 2.

2011. február 28. és április 1. között jegyezhető a CIB új, egyedülálló befektetési stratégiával rendelkező alapja.

A BAMOSZ 2010. utolsó negyedévét értékelő jelentésében megállapítja, hogy a magyarországi befektetési alapok vagyona történelmi csúcson, 3763 milliárd forinton állt az év végén. 2010 során az alapok összvagyona mintegy 25%-kal nőtt.  Általánosan megfigyelhető trend, hogy a banki betéti kamatok csökkenő kurzusával párhuzamosan az érdeklődés – akár nagyobb kockázatvállalási hajlandóság mellett is – a befektetési alapok irányába mozdul el. Ezen túl fontos változás a befektetési attitűdben – a nyugdíjrendszer körüli bizonytalanságoknak is köszönhetően – a hosszú távú, öngondoskodást célzó megtakarítási hajlandóság növekedése: a nyugdíj-előtakarékossági és tartós befektetési konstrukciók egyre népszerűbbek és a kapcsolódó befektetési termékpaletta is napról napra színesebb.

A megváltozott befektetői igényekre alakította ki a CIB a beszédes nevű, jelenleg a piacon egyedülálló technikával működő CIB Algoritmus Alapok Alapját. Az alap lehetséges befektetéseit két kosárba csoportosították. A növekedés orientált befektetési kosár célarányát 40%-on maximálták, amely így megfelelő korlátok között tartja az alappal vállalt kockázatot, az újdonság pedig az, hogy az alap befektetéseinek összetételét napi szinten felülvizsgálják. Az aktuális arányok kialakításánál előre meghatározott matematikai, statisztikai szabályok segítik a portfolió kezelőjét. A növekedési eszközöket továbbra is értékalapú elemzés alapján választják ki, ám ezt kvantitatív eszközökkel egészítik ki, amelyekkel a rövid és középtávú hullámvölgyek hatásai mérsékelhetők, ugyanakkor kedvező piaci klíma esetén az árak akár napi szintű emelkedéséből is profitálni lehet.

"A befektetések összetételének megválasztásán kívül a legnehezebb kérdés az időzítés, vagyis az, hogy egy befektetést mikor kell megvenni vagy eladni. Ez a hagyományos alapok esetében - persze a fundamentumok elemzését követően - többnyire szubjektív várakozások alapján történik. A CIB Algoritmus Alapok Alapja újdonsága az, hogy ezt most az egyik legelfogadottabb technikai elemzési módszerrel ötvözte, amely a piaci fejleményeknek megfelelően folyamatosan alakítja „forgatókönyvét” és reagál az ármozgásokra, illetve cselekszik is, ha vételi vagy eladási jelzéseket észlel" - világítja meg az újítás lényegét Komm Tibor, a CIB befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a magánszemélyek a CIB Algoritmus Alapot tartós befektetési számlán (TBSZ) vagy nyugdíj-előtakarékossági számlán (NYESZ) is elhelyezhetik, amelyekkel a törvényi feltételek teljesülése esetén akár kamatadó-mentességet is élvezhet a befektető.