Az INTESA SANPAOLO felvásárolta az ukrajnai JSC PRAVEX-BANK-ot

Torino, Milánó, 2008. június 27.

A szükséges engedélyek megszerzését követően az Intesa Sanpaolo és a JSC Pravex-Bank („Pravex”) meghatározó befolyással rendelkező tulajdonosai között ma lezárult a Pravex adásvétele. A 2008. február 4-én létrejött megállapodásnak megfelelően a Pravex az Intesa Sanpaolo kizárólagos tulajdonába kerül 493 millió euró kifizetése ellenében, amely magában foglalja az időközben végrehajtott tőkeemelés összegének visszafizetését is az eladók számára.

Az akvizíció hatékony jelenlétet biztosít a cég számára a hozzávetőleg 47 milliós népességű Ukrajna piacán, köszönhetően a Pravex különleges helyzetének: a Pravex lakossági ügyfelekre szakosodott kereskedelmi bank az ország hetedik legnagyobbjának számító, 580 fiókból álló hálózattal, a vezető áruházláncoknál működő kb. 1900 kihelyezett áruhitel-pulttal és 290 bankjegykiadó automatával.

A Pravex személyi kölcsönt, jelzáloghitelt, autóhitelt, valamint hitelkártya-szolgáltatásokat nyújt, emellett Ukrajna három legnagyobb áruhitel-szolgáltató bankjának egyike, amelyek hozzávetőleg 1,2 millió ügyfelet szolgálnak ki.

A Pravexnek a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerint elkészített 2007. december 31-i beszámolója alapján a cég eszközeinek értéke összesen 1150 millió USD-t tett ki, hitelállománya hozzávetőleg 751 millió USD-t, betétállománya 727 millió USD-t, saját tőkéje pedig 121 millió USD-t. A 2007. december 31-ével végződő tizenkét hónapos időszakra a bank nettó eredménye 5 millió USD volt.

Ez az akvizíció is része az Intesa Sanpaolo Csoport szelektív terjeszkedési stratégiájának Közép- és Délkelet-Európában, valamint a mediterrán országokban, ahol versenyelőnyt jelentő lefedettséget tud biztosítani helyi bázissal rendelkező lakossági és vállalati szolgáltatást nyújtó leányvállalatai révén, amelyek 1900 fiókja 13 országban több mint 8 millió ügyfelet lát el.

Az Intesa Sanpaolo Csoport jelen van Albániában (ahol az American Bank of Albania [ABA] révén a második legnagyobb szolgáltató), Bosznia-Hercegovinában (ahol az UPI Bankával a hatodik helyen áll), Horvátországban (második a Privredna Banka Zargrebbel [PZB]), a Cseh Köztársaságban (ahol a VUB prágai fiókjával képviselteti magát), Egyiptomban (hatodik a Bank of Alexandria révén), Görögországban (itt az ABA athéni és thesszaloniki fiókjaival képviselteti magát), Magyarországon (második a CIB Bankkal [CIB]), Szerbiában (itt piacvezető a Banca Intesa Beograd révén), Szlovákiában (második a Vseobecna Uverora Bankával [VUB]), és Szlovéniában (ahol a Banka Koper a hatodik helyen áll).

Az Intesa Sanpaolo a vállalati ügyfelek határon átmenő banki tevékenységeire szakosodott hálózattal is képviselteti magát a térségben, ehhez tartozik az athéni fiók, a Bejrutban, Kairóban, Casablancában, Isztambulban, Moszkvában, Prágában, Tuniszban és Varsóban működő képviseletek, valamint a 2003 végén létrejött ZAO Banca Intesa leányvállalat, az egyetlen olyan olasz bank, amely működési engedéllyel rendelkezik Oroszországban.