Intesa Sanpaolo: 1,7 milliárd euró nyereség az első negyedévben

2008. május 14.

Az Intesa Sanpaolo – a CIB Bank anyabankja – az első negyedévben 1,7 milliárd euró adózott eredményt ért el, szemben a múlt év első három hónapjában keletkezett 3,96 milliárd euróval. Az adózott eredmény csökkenésének oka – ahogy a Torinóban és Milánóban közzétett beszámolóban részletesen olvasható –, hogy az előző év azonos időszakának eredményében kedvezőbb piaci feltételek tükröződtek, például a saját számlás ügyletek kiugróan magas eredménye, illetve az üzletrészek értékesítéséből származó egyszeri bevételek. Ezeket az extraprofit-tényezőket kiszűrve elmondható, hogy az alapműködésből fakadó eredménynövekedés meghaladja a 34 százalékot.

A pénzpiaci krízis átvészeléséhez az Intesa Sanpaolo strukturális erősségeire támaszkodott, azaz erős lakosságibetét-bázisára, valamint kiváló likviditási helyzetére és tőkeellátottságára. Amint az a publikált 2007-es eredményekből látható, az Intesa Sanpaolo csak közvetve van kitéve az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válságnak a strukturált hiteltermékek által, amelyeket 2007 negyedik és 2008 első negyedévében érintett a drasztikus árzuhanás; a cég tőzsdei kereskedésből származó nyereségére gyakorolt hatás főként leírásokban jelentkezett. (2008. március 31-én a Csoport olyan strukturált hiteltermékekkel szembeni nettó kockázati kitettsége, amelyeknek amerikai subprime jelzáloghitelek is alapul szolgáltak mindössze 28 millió eurós negatív hatást mutatott.)

A működési bevétel 4,648 milliárd euró volt, ami 5,1 százalékos csökkenést jelent, a működési költségek 2,392 milliárd eurót tettek ki, 3,1 százalékkal kevesebbet, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A nemzetközi leánybankok működési bevétele 12 százalékkal 497 millió euróra, a működési költség szintén 12 százalékkal 257 millió euróra emelkedett, a költséghatékonysági mutató pedig változatlanul 51,7 százalék volt.