Napenergia cég alapításába száll be az Intesa Sanpaolo

2008. április 23.

A CIB anyabankja, az Intesa Sanpaolo közös vállalatot hozott létre Solar Express néven Olaszország egyik vezető energetikai eszközgyártójával, a Pramac S.p.A.-val. Az új társaságban a Pramac hatvan, az Intesa Sanpoalo negyven százalékos részesedést szerez. Az együttműködés célja az, hogy az új vállalat innovatív üzleti és technológiai megoldások révén a napenergiát hasznosító termelői és szolgáltatói piac példamutató és nyereséges szereplőjévé váljon.

A működés első évében az új vállalat 11 MW elektromos áram előállítását tűzi ki célul. Jelenleg a tevékenység megindításához szükséges területeket térképezik fel: földterületeket, ipari létesítmények, bevásárlóközpontok, középületek tetejét, valamint parkolókat fognak bérbe venni, s azokra a napenergiát hasznosító berendezéseket telepíteni. Az így nyert áramot az olasz villamosenergia-hálózatot kezelő vállalatnak értékesítik.

Ahogyan Marco Feroni, az Intesa Sanpaolo kereskedelmi banki területének vezetője fogalmazott: ez a partneri kapcsolat nemcsak egy környezeti fenntarthatóságra fókuszáló kezdeményezést testesít meg, hanem bizonyítékul szolgál arra a nyitottságra, hogy az Intesa Sanpaolo kész közvetlen részesedést szerezni olyan vállalatokban, amelyek komoly üzleti alapokon nyugszanak, megfelelő üzleti tervvel rendelkeznek, és amelyektől nem utolsó sorban kiemelkedő eredményeket várhatnak.

A Pramac áramtermelésre és berendezésgyártásra szakosodott vállalat, Olaszországon kívül Spanyolországban, Franciaországban és Kínában vannak kirendeltségei és üzemei.

Az Intesa Sanpaolo az eurózóna egyik meghatározó bankcsoportja, 58,6 milliárd euró piaci értékkel. Olaszországban 10,4 millió, Közép- és Kelet-Európa, valamint a mediterrán térség 12 államában további 6,8 millió ügyfelet szolgál ki.