CIB Csoport, 2008. első negyedév
Kitartó lendület

2008. június 3.

A CIB Bank az idei év első három hónapjában is a korábbi időszakokban rá jellemző növekedési pályán maradt, s konszolidált mérlegfőösszegét – a nem auditált, IFRS szerinti adatok alapján – 23,3 százalékkal, 2718 milliárd forintra növelte (a bázis – a lizingcsoportra vonatkozó adatok kivételével – valamennyi esetben: a CIB és az IEB 2007. március 31-i, konszolidált, IFRS-szerinti, együttes, pro forma számai). A növekedéshez elsősorban az erős hitelezési aktivitás adott lendületet. A csoport eredményének alakulásában alapvetően a piac hektikus mozgásai és a szigorú tartalék-képzési politika játszott szerepet.

A CIB 2008. első negyedévében is a megszokott növekedési pályán haladt: konszolidált mérlegfőösszegét 23,3 százalékkal, 2205 milliárd forintról 2718 milliárd forintra gyarapította. A növekedésben a (bruttó) hitelállomány csaknem 30 százalékos emelkedése játszotta a főszerepet. A vállalati hitelállomány 25 százalékkal, 1259 milliárd forintra, a lakossági 37 százalékkal, 404 milliárdra ugrott.

A CIB Lízing Csoport tőkekintlévősége 23 százalékkal, 449 milliárd forintra emelkedett. A bázis időszakhoz képest 2008. első három hónapjában a gép- és berendezés-finanszírozás üzletág növelte a legdinamikusabban (42 százalékkal) kihelyezéseinek állományát.

Az ügyfélforrások, a piaci helyzetnek megfelelően, csekélyebb növekedést mutattak az év első negyedében. A vállalati betétállomány 2,3 százalékkal (741 milliárd forintra), a lakossági 8 százalékkal (561 milliárd forintra) nőtt.

A CIB Befektetési Alapkezelő 306 milliárd forintnyi vagyont kezelt március 31-én, 15 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A társaság alapjaiban az időszak végén 207 milliárd forintot helyeztek el a befektetők, az egy évvel korábbi 180 milliárd forinttal szemben.

A CIB Csoport ügyfeleinek száma öt százalékkal emelkedett, s csaknem elérte a 700 ezret. A CIB Internet Bankot (is) használók tábora ennél nagyobb ütemben – 20 százalékkal – gyarapodott, s meghaladta a 205 ezer főt.

A CIB első negyedéves eredményére – a bankszektor többi tagjához hasonlóan – hatással voltak a hektikus árfolyam- és kamatlábmozgások, átmeneti negatív átértékelési eredményt okozva.  Jelentékeny befolyást gyakorolt az eredményre az is, hogy a CIB 2008. első negyedévében is folytatta hagyományosan konzervatív céltartalék-képzési politikáját: 3,5 milliárd forinttal több céltartalékot képzett, mint egy évvel korábban. Működési költségeit a csoport – már megszokott módon – erős kontroll alatt tartotta, ezért azok mindössze 700 millió forinttal, 15 milliárd forintra növekedtek. Mindezen folyamatok következtében a CIB Csoport 8,6 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel zárta 2008. első negyedévét.