Vállalatok

2020-10-20 18:35 - Hiába lesz vakcina, vissza-vissza fog térni a koronavírus a brit tudományos főtanácsadó szerint (portfolio.hu)

Előbb-utóbb olyan népbetegség lehet a koronavírus által okozott covid-19, mint az évente visszatérő influenza - véli az Egyesült Királyság tudományos főtanácsadója, Patrick Vallance. Hozzáteszi, hogy néhány potenciális vakcina már a klinikai tesztek végső fázisában jár, de szerinte egyik sem fogja felszámolni a vírust.

Az az elképzelés, hogy a covid-19 majd eltűnik, nem helyénvaló, mert a vírus vissza fog térni - állítja a brit tudós, megjegyezve, hogy csak egyetlen olyan emberi betegség volt, amit teljesen sikerült felszámolni az oltásoknak köszönhetően, ez pedig a himlő.

Biztosat nem lehet mondani, de nem igazán valószínű, hogy végül lesz egy olyan vakcina, ami teljesen megállítja a fertőzést, nagyobb az esély arra, hogy a betegség cirkulálni fog és népbetegség lesz - mondta el a Nemzetbiztonsági Stratégiai Bizottságnak nyilatkozva Londonban.

Ahogy a járvány kezelése javul és lesz vakcina, ami csökkenti a fertőzés lehetőségét és a betegség súlyosságát, sokkal inkább olyanná válik majd, mint az éves influenza-járvány - tette hozzá. A vakcinafejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy általában 10 évig tart egy oltóanyag kifejlesztése, de soha nem volt gyorsabb öt évnél.

Most egy különleges helyzetben vagyunk és legalább 8 vakcina van a világon, amivel már viszonylag nagylétszámú klinikai kísérletek zajlanak. Néhány hónapon belül megtudhatjuk, hogy lehet-e olyan oltóanyagot kifejleszteni, ami valóban véd és ha igen, akkor meddig. Hozzátette, hogy számos vakcina váltott ki immunválaszt és kezdődött el hatására antitestek termelődése, de a fázis 3 klinikai vizsgálatok fogják bizonyítani azt, hogy valóban megakadályozzák-e a fertőzést.

(CNBC)

Címlapkép: Eddie Mulholland - WPA Pool/Getty Images


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2020-11-29 07:53
A koronavírus-járvány rövid és középtávon is jelentősen befolyásolja a nemzetközi kereskedel ...
Vállalatok / 2020-11-29 07:00
A BÉT50 Klubon kerekasztal beszélgetést tartottak olyan vállalatok vezetőivel, amelyek részt vette ...
Vállalatok / 2020-11-29 05:10
Egészen hihetetlen hónapokat tudhatnak maguk mögött a fenntarthatósági célokat szem előtt tartó E ...
Vállalatok / 2020-11-28 20:54
November 29-én, vasárnap tekerhetünk utoljára a Mol Bubi bringáival, mielőtt a közbr ...
Vállalatok / 2020-11-28 20:23
A bitcoin piacán hétvégén sem áll meg az élet, folyik a kereskedés, az árfolyam pedig a hét köz ...