Vállalatok

2020-08-06 17:09 - Nem könnyű a szépet látni a Waberer's-ben (portfolio.hu)

Felére zuhanó fuvarozási bevétel, nullás fuvarozási EBITDA, kilencedik negyedéve veszteséges működés, ráadásul rekordveszteség a negyedévben, pesszimista kilátások. Ez most a Waberer's. A globális járvány nélkül is nehéz helyzetben volt a cég, azzal együtt pedig még csúnyább az összkép.

Harmadával csökkenő bevétel, veszteséges működés

A Waberer's bevétele 33,1 százalékkal 115,5 millió euróra csökkent 2020 második negyedévében a COVID hatások és a Nemzetközi Fuvarozási Szegmens (ITS) kamionflotta méretének a csökkenése következtében, amelyet részben ellensúlyozott a Regionális Kontrakt Logisztika (RCL) szegmensben tapasztalható, ügyfélszerzésen alapuló növekedés. 2016 eleje óta datált adatbázisunkban nem találtunk a mostanihoz hasonló alacsony negyedéves bevételt.

Az EBITDA 27,5 százalékkal 8,7 millió euróra csökkent elsősorban a csoportszintű bevétel csökkenése miatt. Érdemes kiemelni, hogy az EBITDA marzs 0,6 százalékponttal 7,5 százalékra emelkedett a társaság által meghozott rendkívüli intézkedések eredményeként, amelyek jelentős költségmegtakarítást eredményeztek.

A Waberer's a negyedévben 14,6 millió eurós veszteséget ért el, amit egyrészt az alacsonyabb üzemi eredmény, másrészt cash flow hatással nem bíró 5,8 millió eurós negatív árfolyamhatás okozott. Adatbázisunkban a mostanihoz hasonló veszteséget sem találtunk, a mostanival együtt már 9. negyedéve veszteséges a fuvarozócég.

Összeesett a nemzetközi fuvarozás

A csoportszintű bevételek visszaesésében egyértelműen a Nemzetközi Fuvarozási Szegmens árbevételének zuhanása áll, a szegmens bevétele 48,9 százalékkal 62,6 millió euróra esett. Az aktív flottaméret 36,8 százalékkal, több mint 1 500 kamionnal csökkent a 2019-ben elindított folyamatos flottaméret-csökkentési program és a járványhelyzet miatt 2020 márciusában elrendelt kb. 1 000 kamion leállításának eredményeként. Nem csak a fuvarozási volumen, de a fuvarozási díjak is csökkentek, mivel a fuvarozási kapacitások meghaladták a válsággal sújtott keresletet.  

A Regionális Kontrakt Logisztika szegmens árbevétele viszont 1,6 százalékkal 36,8 millió euróra emelkedett, ami egy jelentős autóipari szerződésnek köszönhető, ahol a Waberer's házon belüli logisztikai szolgáltatásokat nyújt, és hozzájárult az is, hogy az alapvető fogyasztási termékek szegmensében logisztikai és fuvarozási szolgáltatsok iránt átmenetileg magasabb volt a piaci kereslet, amelyek ellensúlyozzák a más ügyfélszegmensekben tapasztalható volumencsökkenés negatív hatásait.

Az Egyéb szegmensben (külső ügyfelek felé történő biztosítási tevékenység) az árbevétel 2,5 százalékkal 17,5 millió euróra nőtt, ez a menedzsment szerint tükrözi a biztosítási díjbevételek ellenállók


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2020-09-26 09:56
A Brexit miatt újabb 100 dolgozóját költözteti át Londonból más európai nagyvárosokba a Goldman S ...
Vállalatok / 2020-09-26 09:13
A hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítása több mint egymillió embernek jelent érdemi segítsé ...
Vállalatok / 2020-09-26 09:00
A járvány második hullámának megjelenésével bizonyossá vált, hogy a gazdasági kilábalás elhúzódó fo ...
Vállalatok / 2020-09-26 08:59
Egy hónap múlva kiderül, ki lesz az év vállalati pénzügyi vezetője Magyarországon. Október ...
Vállalatok / 2020-09-25 19:45
Csütörtökön a kora délutáni órákban a Magyar Telekom példátlan léptékű és intenzitású ú ...