Vállalatok

2020-07-11 18:29 - Koronavírus: bajban az amerikai gazdaság, veszélyben a kilábalás (portfolio.hu)

A Barclays a gazdasági adatok elemzése alapján arra jutott, hogy többek között az utazási aktivitás és az étteremlátogatás is lassulást mutat, miközben a koronavírus-esetszámok több esetben is növekednek, és mindez széles körben negatív hatást gyakorol a gazdaságra.

A növekvő koronavírus-esetszámok a jelenlegi gazdasági aktivitás lassulása mellett a jövőbeli terveknél is megjelennek az olyan valós idejű adatok követése során, mint az álláshirdetések, a nyaralások vagy az éttermi vacsorák. Az éttermek forgalma az amerikai államok újranyitását követő gyors emelkedést követően stagnált, a munkáltatók úgy tűnt, csökkentették az új alkalmazottak felvételét, míg az emberek egy része saját bevallása szerint a nyáron otthon marad, és ha utazásra is kerül a sor, inkább autóval mennek majd, mintsem repülővel.

A Barclays stratégája szerint a járványhelyzet állapota továbbra is befolyásolja a gazdasági kimeneteket, a gazdasági károk széleskörűek, függetlenül attól, hogy az esetek hol koncentrálódnak. Az esetszámok emelkedésének nagyobb része négy államban, Arizonában, Kaliforniában, Floridában és Texasban ment végbe. A növekvő esetszámokról szóló napi beszámolók nyomán -függetlenül attól, hogy azok hol koncentrálódtak-, az államok a gazdaságaik újranyitásával kapcsolatos intézkedéseket latolgatták, a különösen rosszul érintett vendéglátóipar ismét korlátozásokkal néz szembe, és a nagy összejövetelek továbbra is korlátozva vannak.

A Barclays által követett adatok alapján az utak forgalma lassabban áll helyre Amerikában, a világ más részeihez képest, miután a lakosság lassabban tér vissza a korábban megszokott tevékenységeihez. A bankház szerint a gazdasági aktivitás stagnálása az esetszámok növekedésével kombinálva felveti annak a lehetőségét, hogy az országos járvnyhelyzet fokozódhat és a jövőbeli gazdasági aktivitás visszaeshet.

Egy friss felmérés szerint ezernyolcszáz válaszadójának 60 százaléka tervez otthon maradni az idei nyáron, szemben a májusi felmérés 52 százalékos arányával, míg a lehetséges utazók 75 százaléka menne autóval, szemben a májusi 60 százalékkal. A felmérés összességében tükrözi a külső helyszínen végzett tevékenységgel és munkahelyekre való visszatéréssel kapcsolatos, növekvő félelmeket.

A válaszadók szerint a munkahelyek 60 százaléka újranyitott, szemben a májusi 33 százalékos aránnyal. Azonban 17 százalékuk gondolja úgy, hogy 2021-ig otthonról dolgozik, és 24 százalékuk nem gondolta, hogy visszatér a munkahelyére az előrelátható jövőben.

(CNBC)

Címlapkép forrás: Johnny Louis/Getty Images


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2020-08-04 12:36
Németországban már a koronavírus-járvány második felfutása történik; erre figyelmeztetett egy német ...
Vállalatok / 2020-08-04 11:43
Brit kutatók kedden közzétett tanulmánya szerint a koronavírus-járvány téli, második hulláma ...
Vállalatok / 2020-08-04 11:12
A múlt hetihez hasonlóan ezúttal is 10 milliárd forint értékben vett államkötvényeket az MNB - kö ...
Vállalatok / 2020-08-04 09:53
Bár a Diageo pénzügyi évének első fele még jól sikerült, a koronavírus globális terjedése ...
Vállalatok / 2020-08-04 08:56
A Debrecen és Nyíregyháza közelében található Hajdúdorogon nyitott újabb átvételi pontot az IKEA. ...