Vállalatok

2020-07-12 11:58 - Szép éve lett volna a vegyes alapoknak, aztán jött a válság (portfolio.hu)

Szépen indult az év a kötvényekbe, részvényekbe, pénzpiaci eszközökbe egyszerre fektető vegyes alapoknál, aztán jött a Covid-krízis és az ügyfelek is elkezdték menekíteni a pénzt: mindössze egy hónap alatt 45 milliárd forint hagyta ott a szektort. Eddig úgy tűnik, a tavalyi hozamdömpinget sem sikerült folytatni idén: alig van olyan vegyes alap, amely pluszban van, sőt, néhány esetben 10% fölötti mínuszt is lehet látni.


Jött a pénz, aztán el is olvadt

Szépen indult az év

A vegyes alapoknál nagyjából úgy zajlott a Covid-válság, ahogy arra számítani lehetett: a befektetők márciusban megijedtek és 46 milliárd forintot rántottak ki a vegyes alapokból, utána pedig lassan elkezdték visszapakolni a pénzt. Amúgy jó féléve lett volna az eszközosztálynak, ha nem jön a válság, nagyjából 45 milliárd forint ömlött az alapokba január-februárban, így a BAMOSZ legfrissebb elérhető, május végi adatai szerint az első öt hónapban nettó 9,5 milliárd forintnyi befektetői vagyonra tettek szert a Magyarországon kezelt vegyes alapok.

A nettó vagyonbeáramlás ellenére a szektor teljes kezelt vagyona egyébként 23 milliárd forinttal csappant meg május végére, ami azt jelenti, hogy a hozamveszteség leradírozta a pénzbeáramlást. Most a vegyes alapok kollektíven 1 166 milliárd forintot kezelnek.

A legnagyobb alapok kezelt vagyona is csökkent, de nem számottevően. A 15 legnagyobb alap nettó eszközértéke fél év alatt 10 milliárd forinttal csappant meg. A legnagyobb vagyoncsökkenés a K&H egyik megtakarítási részalapjánál fordult elő. A legnagyobb vagyonnövekvést szintén egy K&H-s alapnál, a válogatott 2-nél láthattuk, ahol 9,5 milliárd forinttal nőtt a nettó eszközérték.

vg3

Pedig láthattunk szép hozamokat

Bár közel sem láthattunk akkora szárnyalást hozamok terén a vegyes alapoknál, mint tavaly, idén már az is jónak számít, ha egy alap nincs hatalmas mínuszban a Covid-krízis miatt.

A 15-ös toplistába gyakorlatilag már ezzel a kitétellel be lehetett kerülni, de még így is akadt 1-2 alap, amely kifejezetten jól teljesített: az Amundi diszruptív alapja 8,3%-os hozamot ért el június végéig, míg a Diófa Alapkezelő Takarék Lendület alapja 7,8%-ot teljesített az év eleje ót


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2020-08-04 12:36
Németországban már a koronavírus-járvány második felfutása történik; erre figyelmeztetett egy német ...
Vállalatok / 2020-08-04 11:43
Brit kutatók kedden közzétett tanulmánya szerint a koronavírus-járvány téli, második hulláma ...
Vállalatok / 2020-08-04 11:12
A múlt hetihez hasonlóan ezúttal is 10 milliárd forint értékben vett államkötvényeket az MNB - kö ...
Vállalatok / 2020-08-04 09:53
Bár a Diageo pénzügyi évének első fele még jól sikerült, a koronavírus globális terjedése ...
Vállalatok / 2020-08-04 08:56
A Debrecen és Nyíregyháza közelében található Hajdúdorogon nyitott újabb átvételi pontot az IKEA. ...