Vállalatok

2020-07-03 14:50 - Megugrott a csődvédelmi kérelmek száma az Egyesült Államokban (portfolio.hu)

Jelentősen, 26 százalékkal nőtt a vállalati csődvédelmi kérelmek száma az Egyesült Államokban az első fél évben a koronavírus-járvány hatásaként.

Az amerikai Epiq Global jogi szolgálat adatai szerint június végéig 3604 cég kérte az amerikai csődtörvény 11. cikkelye szerinti eljárás megindítását az illetékes bíróságtól. A tavalyi év azonos időszakában ez a szám kisebb, 2855 volt.

A csődtörvény 11. cikkelye szerinti eljárás nem jelenti azt, hogy az adott vállalat csődbe is ment és felszámolják, hanem a csődvédelem alatt folytathatja működését, és azon kell dolgoznia, hogy ki tudja fizetni hitelezőit és átstrukturálja működését. A 11. cikkelyt februárban módosították, így például egyszerűsítették a csődeljárás menetét, és csökkentették a kisebb cégek ezzel kapcsolatos kiadásait.

A vállalati csődök általában némi késéssel követik a gazdasági helyzet romlását, mivel a tulajdonosok igyekeznek megállapodásra jutni a hitelezőkkel és más lehetőségeket találni a fizetésképtelenség elkerülésére, mielőtt csődvédelemért folyamodnának a bírósághoz.

Az idén az első fél évben olyan ismert cégek éltek a csődvédelemmel, mint a kiskereskedelmi J.C. Penney, a Neiman Marcus és a J.Crew Group Inc., a kórházhálózat-üzemeltető Quorum Health Corp., a távközlési Frontier Communications vállalat, a 700 fitneszközpontot működtető Gold's Gym International, vagy az Akorn gyógyszeripari cég.

Emellett azt is meg kell említeni, hogy mekkora port kavart a tőzsdei kisbefektetők között a világ egyik legnagyobb és legrégebbi autókölcsönzőjének számító Hertz csődje is.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2020-08-04 14:33
Csökkentett befolyását a Delta Technologies-ben Neuman Péter. A Delta Technologies (korábbi nevé ...
Vállalatok / 2020-08-04 13:40
Sok hazai kisbefektető követi kiemelt figyelemmel a magyar részvénypiaci mozgásokat, prób ...
Vállalatok / 2020-08-04 12:36
Németországban már a koronavírus-járvány második felfutása történik; erre figyelmeztetett egy német ...
Vállalatok / 2020-08-04 11:43
Brit kutatók kedden közzétett tanulmánya szerint a koronavírus-járvány téli, második hulláma ...
Vállalatok / 2020-08-04 11:12
A múlt hetihez hasonlóan ezúttal is 10 milliárd forint értékben vett államkötvényeket az MNB - kö ...