Vállalatok

2019-11-19 19:01 - IATA: nem szégyellni, hanem ünnepelni kell az 1 milliárdnál is több európai légiutast idén (portfolio.hu)

Ünnepelni kell a légiközlekedést, nem szégyellni, hiszen 1 milliárdnál többen fognak repülni az idén Európában; soha ennyien nem utaztak még repülővel korábban, és a világ városainak összeköttetése sem volt olyan jó, mint most - mondta Alexandre de Juniac, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) elnök-vezérigazgatója a szervezet Berlinben tartott keddi konferenciáján.

Az európai légiközlekedés kihívásairól szóló összejövetelen a vezérigazgató a Svédországból indult "flightshame" mozgalomra reagált, amelynek lényege, hogy ne a repülést, hanem a vasúti közlekedést válasszák az utasok és szégyelljék magukat azok, akik repülnek.

Alexandre de Juniac szerint csak Európában idén 1 milliárdnál is többen fognak repülni és biztosak abban, hogy a legjobb úton haladnak az iparág emissziójának csökkentésében is, mivel több mint tíz éve foglalkoznak a kérdéssel. Mint mondta:

1989, a berlini fal leomlása óta felére csökkent a repülőgépek szén-dioxid-kibocsátása és vállalásuk szerint 2050-re a 2005-ös szint felére csökkentik majd a károsanyag-kibocsátást.

A vezérigazgató a francia és német kormányok repülőjegy után beszedett környezetvédelmi adójának emelésével kapcsolatban aggodalmának adott hangot, mondván ezeket az adókat soha nem arra fordítják, amire kellene. Az IATA azt várja a kormányoktól, hogy az alternatív, fenntartható forrásból származó üzemanyagok gyártását és elérhetőségét támogassák, mert ez a fajta üzemanyag akár 80 százalékkal képes csökkenteni a károsanyag-kibocsátást.

Carsten Spohr, a Lufthansa-csoport vezérigazgatója ehhez kapcsolódva hangsúlyozta: nem azt bánja, hogy a korábbi szint sokszorosára nő egyes államokban a környezetvédelmi adó, hanem azt, hogy ebből semennyit nem forgatnak vissza az iparágba.


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2020-07-05 09:35
Jókora tehernövekedést, illetve a jövedelmezőség romlását jelenti a magyarországi naperőmű ...
Vállalatok / 2020-07-05 04:10
221 fővel 2825-re nőtt a dollármilliárdosok száma a világon tavaly, de még a számuknál is nagyobb ...
Vállalatok / 2020-07-04 12:12
Farkas Ádám távozását követően már másodszor utasította el az Európai Parlament gazdasági ...
Vállalatok / 2020-07-04 11:28
Két hónapnyi tárgyalás után sikerült megállapodnunk az Európai Bizottsággal, hogy összegko ...
Vállalatok / 2020-07-04 09:20
Mintegy 4,713 milliárd forintot fizetett a kormány a Wizz Air-nek 65 olyan járat után, amely egé ...