Vállalatok

2019-11-19 16:15 - Még idén elfogy az MNB 300 milliárdos kötvényprogramjának háromnegyede (portfolio.hu)

Nagy az érdeklődés a nyáron a jegybank által meghirdetett 300 milliárd forintos Növekedési Kötvényprogram (NKP) iránt, így a program keretösszegének ,,háromnegyede év végéig, míg a fennmaradó rész jövő év elején felhasználásra kerülhet" - jelezte a Magyar Nemzeti Bank a mai kamatdöntésről kiadott közleményében.

Júliusban indult el az MNB vállalati kötvényprogramja, aminek keretében a jegybank összesen 300 milliárd forint keretösszegig vásárol hazai székhelyű vállalatok által kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket. A cégek nagy része a Scope Ratingstől kap hitelminősítést, a minősítésekért az MNB fizet.

A Portfolio folyamatosan vezeti azoknak a cégeknek a listáját, amelyek már megkapták a programban való részvételhez megfelelő hitelminősítést, ezek között pedig már olyan vállalatok is vannak, amelyek már ki is bocsátották kötvényeiket.

nkptablazat191119

Azt már eddig is tudtuk, hogy nagy az érdeklődés az NKP 300 milliárd forintos keretösszegű programja iránt, a Monetáris Tanács mai üléséről készült közleménye pedig ezt meg is erősíti.

Ahogy a jegybank írja: a nagy érdeklődés következtében a program keretösszegének háromnegyede év végéig, míg a fennmaradó rész jövő év elején felhasználásra kerülhet.

Az MNB mai kamatdöntéséről és az utána látott piaci reakcióról külön cikkünk:

Az NKP-ről röviden

A monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának javítása érdekében a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2019. július 1-jén 300 milliárd forintos keretösszeggel elindította a Növekedési Kötvényprogramot (NKP), amelynek keretében az MNB szeptemberben megkezdte a vállalati kötvényvásárlásokat.

A kötvényvásárlások eredményeként megjelenő többlet pénzmennyiséget az MNB az alapkamaton kamatozó preferenciális betéti eszköz segítségével semlegesíti. A program szervesen kiegészíti a hitelezés egészségesebb szerkezete érdekében 2019 elején elindított Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix) konstrukciót, amelynek keretében a részt vevő hitelintézetek október végéig több mint 310milliárd forint összegben kötöttek szerződést a hazai kkv-kkal.


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2020-07-10 09:01
Újabb 225 ezer koronavírus-fertőzöttet találtak egy nap leforgása alatt a világon, ennek jelent ...
Vállalatok / 2020-07-10 08:59
Immunitást alakított ki a kísérletben részt vevő önkéntesekben az első klinikailag tesztelt ...
Vállalatok / 2020-07-10 08:19
Kínában júniusban már a harmadik egymást követő hónapban nőttek az autóeladások éves összevetésb ...
Vállalatok / 2020-07-10 08:15
Új részleget hoz létre a Continental a gumiabroncs üzletág fenntarthatósági tevékenységei számára: ...
Vállalatok / 2020-07-10 07:48
Banklicencet igényelt a SoFi, az egyik legnagyobb amerikai fintechcég a pénzügyminisztérium bank ...