Vállalatok

2019-08-23 10:53 - Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU (portfolio.hu)
100 milliárd eurós alap felállítását tervezi az EU azzal a céllal, hogy segítsék azon európai vállalatok felemelkedését, amelyek méltó versenytársai lehetnek az olyan amerikai és kínai technológiai óriásoknak, mint a Google, az Apple, vagy az Alibaba - írja a Politico.

Az European Future Fund elnevezésű alap egy szokatlanul radikális lépés lenne az Európai Bizottságtól. A Politico által megtekintett 173 oldalas tervezetben többek között az szerepel, hogy egy olyan Európát kell felépíteni, ami jobban tud védekezni, például keményebb kereskedelmi intézkedéseket tud hozni Washington és Peking ellen, ha szükséges, miközben több pénzt kell tenni a helyi óriásvállalatokba.

Az, hogy EU-n kívüli magánvállalatok ilyen mértékben piacvezetők és példátlan a pénzügyi erejük, veszélyezteti az európai innováció dinamikáját és az európai vállalatok pozícióját ronthatja egyes szektorokban - írják. Az EU meg is nevezett néhány vállalatot, amelyeknek kellene európai rivális, ezek a Google, az Apple, a Facebook, az Amazon, a Microsoft, a Baidu, az Alibaba és a Tencent.
Európának nincsenek ilyen cégei
- olvasható a dokumentumban a Politico szerint.

A 100 milliárd eurós alap, amely a tervek szerint magán-és állami pénzekből jöhet össze, közvetlenül részvényekbe fektetne, ellentétben azzal, ahogy a jelenlegi EU-s kutatás-fejlesztési alapok működnek. Brüsszelnek már van egy jól, bevált k+f stratégiája a legfontosabb iparágakban, de az "európai bajnok" felépítésének terve ennél messzebbre megy. Hosszú távú, részvényalapú befektetések lesznek, profitorientált működéssel.

Ursula von der Leyen szóvivője azt nyilatkozta, hogy nem hallottak még erről a titokzatos alapról.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2020-02-18 15:14
A 4iG csatlakozott az innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére létrehozott Mesterséges ...
Vállalatok / 2020-02-18 15:04
Igazságos részesedést szeretne Magyarország az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó, a méltányos ...
Vállalatok / 2020-02-18 14:56
Az Alstom 6,2 milliárd euróért vásárolja meg a kanadai Bombardier vasúti üzletágát, a tranzakció ...
Vállalatok / 2020-02-18 14:03
A holland fellebbviteli bíróság érvénytelentette a hágai kerületi bíróság 2016-os ítéletét, és ...
Vállalatok / 2020-02-18 13:30
Az Európai Unió éghajlat-politikai célkitűzéseinek részeként elindított, megújuló erőforrásokból ...