Vállalatok

2019-08-23 08:08 - Zuhan a Mol, de meddig még? (portfolio.hu)
Szerdán a Mol letörte a 2940 forintnál húzódó fontos támaszát, mely a jövőbeli árfolyamalakulás szempontjából rossz ómen. Megkerestük, hogy mi magyarázhatja a negatív árfolyamreakciót.

Várakozásokat meghaladó gyorsjelentésA Mol 2019 augusztus másodikán hajnalban a várakozásokat felülmúló gyorsjelentést tett közzé, melynek a legfőbb motorja a Downstream volt. A Barátság kőolajvezeték klórszennyezési botránya miatt több nyugati finomító kiesett, így a Mol a vártnál nagyobb nagykereskedelmi árréssel tudta értékesíteni finomított termékeit. A jó gyorsjelentésre adott árfolyamreakció azonban már akkor sokat sejtetőre sikerült a jövőre vonatkozóan, ugyanis esettaz árfolyam.

2019.08.02 06:00 Óriási pozitív meglepetés a finomítás üzletágtól!

Régiós olajpapírok árfolyamalakulásaAz alábbi grafikonon a Mol főbb régiós társainak a relatív árfolyamalakulása látható idén. Jól látható, hogy a 2940-nél húzódó támasz letörésében nem régiós hatások játszottak közre, ugyanis a másik két olajpapír éppen emelkedett.

Zuhan a Mol, de meddig még?Az olaj sem magyarázzaAz olaj árfolyama jellemzően emelkedett az elmúlt napokban, mely az Upstreamen keresztül lehetne hatással a Mol eredményére. A jelenlegi esetben egy biztos, nem az olajáresés a Mol letörésének kiváltó oka.

Zuhan a Mol, de meddig még?
Romló finomítói környezetA finomítói környezet romlott augusztus folyamán. Bár a gázolaj marzsok stabilak maradtak, azonban a benzin marzsok több mint feleződtek augusztus elejével. A júniusi kedvező -2 dolláros Brent-Ural árkülönbözet is augusztusra visszaugrott 0 közeli szintekre, mely jóformán egy az egyben rontja a Mol finomítói marzsát. Azonban augusztus elején romlottak drasztikusan a finomítói marzsok, az utóbbi napokban nem látszik óriási elmozdulás a finomítói részleg fundamentumaiban.

Zuhan a Mol, de meddig még?Olcsó a MolA szélesebb összehasonlító csoportjához képest továbbra is kedvező a Mol árazása. A jelenlegi 7,65-ös P/E ráta nem mondható semmilyen szempontból drágának.

Zuhan a Mol, de meddig még?A BlackRock eladásai a Richterben, MSCI index átsúlyozásAz MSCI szeptember másodikán súlyozza át a magyar részvényeket a kosarában. Előfordulhat, hogy elindult egy spekuláció, miszerint a Richter és a Mol súlya csökkenni fog az indexben.

A Richter szerdán tájékoztatta a befektetőket, miszerint a BlackRock részesedése 5% alá süllyedt a gyógyszertársaságban. Könnyen lehet, hogy a Moltól is szabadul a nagy befektetési alapkezelő. A BlackRock jelenleg 1,04%-os részesedéssel rendelkezik a Molban, mely 8,55 millió részvényt jelent, tehát lenne miből eladni.

Nem túl bíztató technikai képAz árfolyam április óta eső trendbe került. A jó gyorsjelentésre is negatív árfolyamreakció érkezett átlagnál nagyobb forgalommal, mely kifejezetten rossz jel. Szerdán letört a 2940-nél található támasz, ráadásul nagy forgalom mellett. A csökkenő trendcsatorna alsó szára nyújthat elsőízben támaszt a jelenlegi szinteken, a következő megálló pedig a 2820-as szint lehet, melyen utoljára 2018 októberében tanyázott az árfolyam. Rövid távon visszapattanás várható, ugyanis az rsi alapján túladott a részvény. Azonban a technikai kép összességében lefele mutat.

Zuhan a Mol, de meddig még?Címlapkép: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2019-09-18 16:10
Az érintett hitelek többsége esetében egyébként nincs szó nem teljesítésről, ezek főként építőipari ...
Vállalatok / 2019-09-18 10:25
Egyre több olvasónk kap tájékoztatást arról, hogy mire kell készülnie a takarékbanki átállásnál. A ...
Vállalatok / 2019-09-18 10:01
A pénzügyi intézmények egy módosított jogszabály alapján 2019. június végétől írásban - vagy a ...
Vállalatok / 2019-09-18 09:01
Az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva a lap azt írja, hogy a JP Morgan 40 milliárd dollárnyi kezelt ...
Vállalatok / 2019-09-18 08:55
,,Szerintem nagy kérdések merülnek fel a bankszektor profitabilitásával kapcsolatosan" - mondta ...