Vállalatok

2019-05-24 12:28 - Paksi Atomerőmű: kiderült, miért állt le az egyik blokk (portfolio.hu)
A szabályozó és biztonságvédelmi rendszer meghibásodása ugyan nem igényelte a csütörtökön leállított 3. blokk üzemének bárminemű korlátozását, azonban a további ellenőrzések és hibajavítás elvégzése érdekében úgy döntöttek, teljesen leterhelik a termelőegységet - közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a május 23-án történt nem tervezett karbantartással kapcsolatban.
A magyarországi villamosenergia-ellátás megújításának kihívásairól, illetve az MVM innovációs tevékenységéről első kézből kaphatnak információt Bertalan Zsolttól, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatójától a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciájának résztvevői. Még nem késő jelentkezni!


Amint arról beszámoltunk, azt követően, hogy az előző szombaton a tervezett éves főjavítás miatt teljesen leállították az atomerőmű 2. blokkját, tegnap a 3. blokk termelését is fokozatosan nullára vitte le az atomerőmű egy nem tervezett karbantartási munka miatt.

​Az atomerőmű pénteki tájékoztatása szerint 21-én, kedden a 3. blokkon az úgynevezett SZBVR (szabályozó és biztonságvédelmi rendszer) működésének hibájáról érkezett jelzés. A jelzés fennállása nem igényelte a blokk üzemének bárminemű korlátozását, a hibafeltárás az érvényes utasításokban foglalt előírások alapján megkezdődött.

A hibakeresés során az érintett berendezéseken ellenőrzéseket, panelcseréket, adatgyűjtéseket és ezek értékelését végeztek el a szakemberek. A hibakereséséi tevékenységet az SZBVR vezérlését tervező és gyártó Skoda cég helyszínen lévő mérnökei támogatták. Miután 23-án, csütörtökön kora délután eljutottak a teljesítményüzemben végrehajtható ellenőrzések végére, ekkor döntöttek a rendszerirányítóval egyeztetve a 3. blokk leterheléséről és olyan üzemállapotba hozásáról ahol az érvényes korlátozások betartása mellett további ellenőrzéseket és hibajavítást lehet végezni.

A tájékoztatás szerint a végrehajtandó műveleteket megtervezték, végrehajtásuk folyamatban van. A szükséges próbák és tesztek végrehajtását követően a hétvége folyamán tervezik elérni a névleges teljesítményt. Ez azt jelenti, hogy a 2. blokk leállítását is figyelembe véve, előre láthatólag hétvégéig a Paksi Atomerőmű áramtermelése a szokásosnak mindössze a fele lesz.

Az esemény egy meghibásodás, amit terven felüli karbantartás keretében javítanak ki. Az esemény nem jelentésköteles, nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs és így INES besorolás sem értelmezhető, a környezetre semmilyen hatása nincs - tették hozzá.

Új kamra nyílhat a bátaapáti Nemzeti Radioaktív-hulladéktárolóban

Jövőre megnyílhat a Nemzeti Radioaktív-hulladéktároló második kamrája, ahol új technológiával, kisebb költséggel helyezik el a paksi atomerőmű kis és közepes aktivitású hulladékait - mondta Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pénteken Bátaapátiban, a környékbeli önkormányzatokat tömörítő Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás információs napján. A tároló harmadik kamrájának bányászati munkálatai befejeződtek, a következő lépésben a technológiát 700 millió forintos beruházással építik ki.


Paksi Atomerőmű: kiderült, miért állt le az egyik blokk


A magyarországi villamosenergia-ellátás megújításának kihívásairól, illetve az MVM innovációs tevékenységéről első kézből kaphatnak információt Bertalan Zsolttól, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatójától a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciájának résztvevői. Még nem késő jelentkezni!


Címlapkép: Stiller Ákos

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2019-06-18 10:33
Több olvasónk és ismerősünk is jelezte: törölték - pontosabban felfüggesztették - a ...
Vállalatok / 2019-06-18 09:01
Már hétmillió ember regisztrált az Initiative Q nevű, magát "új bitcoinként" aposztrofáló szeszélyes ...
Vállalatok / 2019-06-18 08:55
Már egy napja tart a párizsi légiközlekedési show, a Boeing azonban eddig egyetlen új megrendelést ...
Vállalatok / 2019-06-18 08:24
Tegnap jelentették be, hogy a 4iG-ban többségi tulajdonrészt szerzett a vállalat ...
Vállalatok / 2019-06-17 21:43
Világszerte vészhelyzet alakult ki az klímaváltozás miatt, és a kormányok eddigi, elégtelen ...