Vállalatok

2018-12-07 14:22 - Ugrottak az olajárak (portfolio.hu)
Hirtelen megugrottak az olajárak pénteken délután, miután a hírek szerint Oroszország az OPEC nyomására mégis hajlandó jelentősebb mértékben részt venni a közös termeléscsökkentési lépésben.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) képviselői csütörtökön ültek össze az olajkartell bécsi központjában, hogy döntést hozzanak a következő hat hónap kitermelési politikájáról. Az olajhatalmak ugyan csütörtökön megegyeztek abban, hogy visszafogják az olajkitermelésüket, de az ennek mértékéről szóló konkrét döntést az Oroszországgal történő egyeztetés utánra halasztották, tekintettel a nem OPEC-tag Oroszország kulcsszerepére a globális olajpiacon.

A korábbi hírek még arról szóltak, hogy Oroszország vonakodik részt venni a kitermeléscsökkentésben, illetve hogy napi 140-150 ezer hordóval hajlandó lenne ugyan részt venni a termeléscsökkentésben, de az OPEC legalább 250 ezres csökkentést várna tőle.
A pénteki értesülések szerint ugyanakkor Oroszország állítólag mégis hajlandó a korábban jelzettnél nagyobb mértékben, napi 200 ezer hordóóval visszavágni kitermelését.


A hírre az addig stagnáló, enyhén gyengülő olajárak meredek emelkedésbe váltottak. Délután két óra után a Brent spot árfolyama közel két százalékkal emelkedik.

Ugrottak az olajárak


Ugyanakkor a WTI azonnali jegyzése közel másfél százalékos pluszban jár.

Ugrottak az olajárak


Az előző napon még nagyot estek az árfolyamok, miután a szaúdi energiaügyi miniszter a korábban jelzettnél kisebb mértékű kitermeléscsökkentés lehetőségéről beszélt. Míg korábban Szaúd-Arábia részéről az hangzott el, hogy az olajkartellt vezető ország legalább napi 1,3 millió hordós termeléscsökkentést tartana kívánatosnak, addig a csütörtök reggel Khalid al-Falih már úgy fogalmazott, egy napi 1 millió hordós termeléscsökkentési lépés már elegendő nagyságú lenne.

A korábbi hírek szerint az OPEC minden tagjára érvényes 3,0-3,5 százalékos termeléscsökkentést kíván elérni, aminek a napi 1 milliós új célszám is megfelelne. Az OPEC termelése az év felétől 4,1 százalékkal napi 33,31 millió hordóra bővült. A világ három legnagyobb olajtermelőjének termelése körülbelül egy év alatt napi 3,3 millió hordóval emelkedett, napi 56,38 millió hordóra, vagyis az OPEC, Oroszország és az Egyesült Államok biztosítja a világ olajellátásának közel 60 százalékát. A széleskörű megállapodást ugyanakkor nehezíti Irán speciális helyzete is, amelynek olajexportjára novembertől szankciókat vetett ki az Egyesült Államok.

Az olaj árfolyama az elmúlt két hónapban mintegy 30 százalékot esett, ami jelentősen csökkentheti az olajhatalmak bevételeit, ezért is tartottak tárgyalást egy lehetséges termelés-visszavágásról.

Címlapkép: shutterstock

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2019-05-20 19:01
Négyszeresére növelte az alacsonyan dúsított urán termelését iráni félhivatalos hírügynökségek ...
Vállalatok / 2019-05-20 18:11
A Mol szerdán 5-5 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj ár nagykereskedelmi árát - értesült az ...
Vállalatok / 2019-05-20 18:05
Légügyi egyezményt kötött az Európai Unió és Kína, amelynek értelmében a jövőben könnyebb lesz ...
Vállalatok / 2019-05-20 17:44
A cseh kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, miszerint ezentúl tilos ...
Vállalatok / 2019-05-20 17:31
Nincs jelentős technikai fennakadás - reagált a Mol Nyrt. azokra a hírekre, amelyek szerint az ukrán ...