Vállalatok

2018-12-07 11:59 - Az ország, amelyik világméretű katasztrófát okoz, de közben saját magát is elpusztítja (portfolio.hu)
Tavaly 1,24 millió ember halálát okozta a szennyezett levegő Indiában - olvasható egy új tanulmányban, amely a Lancet Planetary Health folyóiratban jelent meg csütörtökön. A rendkívül rossz levegőminőség egyik fő oka a lakossági szilárd tüzelés mellett a szénfelhasználás bővülése, India ezáltal a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója is, így a globális felmelegedésben is jelentős szerepe van.

A légszennyezés miatti halálozások 2017-ben az összes haláleset 12,5 százalékát tették ki szubkontinensen. A szennyezett levegő miatt elhunytak több mint 51 százaléka 70 évnél fiatalabb volt a nemzetközi kutatócsoport megállapítása szerint. A vizsgálat alapján mintegy 480 ezer halálozást az otthoni főzéshez használt szilárd tüzelőanyagok okozta szennyezettség okozott, másokét a tágabb környezet levegőjének szennyezettsége.

A rendkívül rossz levegőminőség egyik fő oka a lakossági szilárd tüzelés mellett a szénfelhasználás bővülése. A világ szénfelhasználása tavaly 1 százalékkal, 25 millió tonna olaj-egyenértékkel nőtt, ami 2013 óta az első növekedés volt, ennek közel háromnegyede 18 millió tonna (olaj-egyenérték) pedig Indiához köthető.

India ezáltal a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója is, így a globális felmelegedésben is jelentős szerepe van. Bár 2017-ben Kína még Indiánál is nagyobb mértékben járult hozzá a szén-dioxid-kibocsátás globális növekedéséhez, a 2017 előtti három évben India miatt nőtt leginkább a globális CO2-kibocsátás. Kína és India együtt a CO2-kibocsátás növekedésének közel a felét adta tavaly. Globálisan a szén-dioxid-kibocsátás 1,6 százalékkal nőtt tavaly a "2017 BP Statistical Review of World Energy" tanulmány szerint, miután a 2014-től 2016-ig három év alatt egyáltalán nem nőtt. Kutatók az elmúlt évezredek legnagyobb fenyegetésének nevezték a klímaváltozást.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén közzétett jelentése szerint a világ legszennyezettebb levegőjű városai közül 14 található Indiában. Újdelhiben különösen nagy a levegőben szálló mikroszemcsék miatti légszennyezettség. Ezek a mikroszemcsék mélyen bejutnak a tüdőbe és súlyos egészségkárosodást okoznak. Több további indiai nagyvárosban hasonlóan súlyos a helyzet. Ha a levegő minősége az egészséges határon belül lenne, Indiában az átlagéletkor 1,7 évvel hosszabb lenne - ismertette a tanulmány, amelyet a Bill and Melinda Gates Alapítvány, az indiai kormány és az indiai orvosi kutatások tanácsa finanszírozott.

A tanulmány adatai ugyanakkor kevésbé rosszak, mint néhány korábbi kutatásé. A Chicagói Egyetem novemberben közzétett jelentése például arra figyelmeztetett, hogy ha hosszú ideig tartósan fennmarad a levegő szennyezettségének szintje, az négy évvel rövidíti meg átlagosan a várható élettartamot Indiában. "A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a légszennyezettség hatása és a miatta várható élettartam-rövidülés a korábban becsültekhez képest talán kisebb, de továbbra is nagyon jelentős" - fogalmaztak a szerzők.

Címlapkép: shutterstock

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2019-05-22 18:24
T kategóriából Standard kategóriába sorolják át a SET Group részvényeit. A SET Group kérésére, ...
Vállalatok / 2019-05-22 18:09
Május 23-án, csütörtökön fontos bejelentés miatt felfüggesztik a Cyberg papírjainak a kereskedését. ...
Vállalatok / 2019-05-22 14:22
Jövő januárban életbe lép a négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége - mondta ...
Vállalatok / 2019-05-22 13:30
Hétfőn sor került a ZalaZONE járműipari tesztpálya első ütemének avatására, az összességében 45 ...
Vállalatok / 2019-05-22 13:13
Gazdasági válság? Kereskedelmi háború? Problémák a beszállítói láncban? Semmi sem tudja megállítani ...