Vállalatok

2018-11-09 10:10 - Blockchainnel harcolna a hamisítás ellen a Seagate (portfolio.hu)
Blockchainen alapuló rendszerrel harcolna eszközeinek hamisítása ellen a Seagate adattárolási óriásvállalat - írja a Forbes.

A Seagate adattárolókat gyártó cég régóta küzd a hamisítókkal: gyakran előfordul, hogy online boltok Seagate-termékek helyett egyszerű merevlemeznek álcázott pendriveokat kapnak, még az eBayen is találhatók ilyen átverések. Előfordul még az is, hogy a Seagatenek hamisítványokat küldenek vissza javítani. A hamis hardverek piaca körülbelül 100 milliárd dollárnyi volument tesz ki évente.

Most kiderült, hogy a Seagate már két hónapja dolgozik az IBM-mel azon, hogy blockchain alapú rendszert építsen a Cupertino által használt kriptografikus eljárás mellé, mellyel a hardverek egyediségét követik nyomon. Egy ilyen rendszernek köszönhetően nemcsak a hardver útját lehetne nyomon követni, hanem a beszállítókat is lehetne ellenőrizni.

Úgy működik, hogy minden terméket ellátnak egy egyedi azonosítóval, így ha például egy merevlemez elér egy viszonteladóhoz, a viszonteladó feltölti ennek tényét egy decentralizált adatbázisba, melyet ellenőrizni tud a hardvergyár. Ha egyszer az eszköz értékesítésre került, erről is értesítést kap a rendszer. Ha vissza kell küldeni valamiért az egyik hardvert, az azonosítók alapján ellenőrizni tudja a vállalat, eredeti-e a példány.

A rendszer várhatóan az év végééig tesztfázisba kerül.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2018-11-19 21:00
A Mol Nyrt. bruttó 4 forinttal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán, ...
Vállalatok / 2018-11-19 19:47
A Konzum Nyrt. közölte, hogy a közvetett tulajdonát képező Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt. ...
Vállalatok / 2018-11-19 19:03
Teljes novemberi emelkedésüket eltüntethetik mai esésükkel a vezető amerikai részvényindexek. A ...
Vállalatok / 2018-11-19 18:34
Közzétette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a fogyasztási norma szerinti ...
Vállalatok / 2018-11-19 14:53
Új vállalkozási övezetet alakít ki az önkormányzati tulajdonú Paksi Fejlesztési és ...