Vállalatok

2018-11-09 10:10 - Blockchainnel harcolna a hamisítás ellen a Seagate (portfolio.hu)
Blockchainen alapuló rendszerrel harcolna eszközeinek hamisítása ellen a Seagate adattárolási óriásvállalat - írja a Forbes.

A Seagate adattárolókat gyártó cég régóta küzd a hamisítókkal: gyakran előfordul, hogy online boltok Seagate-termékek helyett egyszerű merevlemeznek álcázott pendriveokat kapnak, még az eBayen is találhatók ilyen átverések. Előfordul még az is, hogy a Seagatenek hamisítványokat küldenek vissza javítani. A hamis hardverek piaca körülbelül 100 milliárd dollárnyi volument tesz ki évente.

Most kiderült, hogy a Seagate már két hónapja dolgozik az IBM-mel azon, hogy blockchain alapú rendszert építsen a Cupertino által használt kriptografikus eljárás mellé, mellyel a hardverek egyediségét követik nyomon. Egy ilyen rendszernek köszönhetően nemcsak a hardver útját lehetne nyomon követni, hanem a beszállítókat is lehetne ellenőrizni.

Úgy működik, hogy minden terméket ellátnak egy egyedi azonosítóval, így ha például egy merevlemez elér egy viszonteladóhoz, a viszonteladó feltölti ennek tényét egy decentralizált adatbázisba, melyet ellenőrizni tud a hardvergyár. Ha egyszer az eszköz értékesítésre került, erről is értesítést kap a rendszer. Ha vissza kell küldeni valamiért az egyik hardvert, az azonosítók alapján ellenőrizni tudja a vállalat, eredeti-e a példány.

A rendszer várhatóan az év végééig tesztfázisba kerül.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2019-03-22 09:50
Máig nem kapta meg a Paks II. Zrt. a létesítési engedélykérelemhez szükséges komplett tervet az ...
Vállalatok / 2019-03-22 09:18
Továbbra is várat magára az Északi Áramlat 2 gázvezeték dániai Bornholm sziget közelében elhaladó 16 ...
Vállalatok / 2019-03-22 09:07
A közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékmennyiség elmúlt években tapasztalható folyamatos ...
Vállalatok / 2019-03-22 08:31
Lapértesülések szerint az Uber a New York-i tőzsdét választotta az IPO-jához. Hamarosan jön minden ...
Vállalatok / 2019-03-22 07:18
A Garuda indonéz állami légitársaság pénteken lemondta negyvenkilenc Boeing 737 Max 8 típusú ...