Vállalatok

2018-11-09 10:10 - Blockchainnel harcolna a hamisítás ellen a Seagate (portfolio.hu)
Blockchainen alapuló rendszerrel harcolna eszközeinek hamisítása ellen a Seagate adattárolási óriásvállalat - írja a Forbes.

A Seagate adattárolókat gyártó cég régóta küzd a hamisítókkal: gyakran előfordul, hogy online boltok Seagate-termékek helyett egyszerű merevlemeznek álcázott pendriveokat kapnak, még az eBayen is találhatók ilyen átverések. Előfordul még az is, hogy a Seagatenek hamisítványokat küldenek vissza javítani. A hamis hardverek piaca körülbelül 100 milliárd dollárnyi volument tesz ki évente.

Most kiderült, hogy a Seagate már két hónapja dolgozik az IBM-mel azon, hogy blockchain alapú rendszert építsen a Cupertino által használt kriptografikus eljárás mellé, mellyel a hardverek egyediségét követik nyomon. Egy ilyen rendszernek köszönhetően nemcsak a hardver útját lehetne nyomon követni, hanem a beszállítókat is lehetne ellenőrizni.

Úgy működik, hogy minden terméket ellátnak egy egyedi azonosítóval, így ha például egy merevlemez elér egy viszonteladóhoz, a viszonteladó feltölti ennek tényét egy decentralizált adatbázisba, melyet ellenőrizni tud a hardvergyár. Ha egyszer az eszköz értékesítésre került, erről is értesítést kap a rendszer. Ha vissza kell küldeni valamiért az egyik hardvert, az azonosítók alapján ellenőrizni tudja a vállalat, eredeti-e a példány.

A rendszer várhatóan az év végééig tesztfázisba kerül.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2019-01-18 17:39
A világon 2,1 millió elektromos autót adtak el tavaly, az idén pedig várhatóan 2,7 milliót - véli a ...
Vállalatok / 2019-01-18 15:32
Az eddig feltételezettnél több, világszerte kilencmillió idő előtti halálesetet okoz a levegőben ...
Vállalatok / 2019-01-18 15:05
Megemelte a Wizz Air és a Ryanair az elsőbbségi beszállás és a csomagfeladás díját. Ezután a ...
Vállalatok / 2019-01-18 14:57
Egyre fontosabbnak tartják az Európai Unió polgárai a környezet, klíma- és energiaügyeket - derül ki ...
Vállalatok / 2019-01-18 13:00
Elon Musk váratlanul bejelentette pénteken, hogy a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalóinak 7 ...