Vállalatok

2018-11-09 08:44 - Lengyelország az amerikaiakkal építene atomerőművet (portfolio.hu)
Az atomenergiára, a gázszállítások diverzifikációjára és a kiberbiztonságra vonatkozó, megerősített energiaügyi együttműködést célzó nyilatkozatot írt alá Varsóban Krzysztof Tchórzewski lengyel és Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter. A dokumentum egyebek közt a lengyel és az amerikai atomenergetikai cégek együttműködésének támogatásáról szól az atomerőművek építésében. Rámutatva az atomerőmű-építés technológiai és pénzügyi vonatkozására, a lengyel miniszter úgy látta: az amerikai partnerekkel mindkét téren meg lehetne állapodni, bár az ügy még messze van a végkifejletétől.

Tchórzewski a nyilatkozat aláírását követő sajtóértekezleten megemlítette a lengyel atomerőmű építésének tervét. Elmondta, a lengyel-amerikai atomenergetikai együttműködésről Rick Perry csütörtökön Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel is tárgyalt. A lengyel energetikai tárca korábbi bejelentései szerint a három blokkból álló, mintegy 4,5 ezer megawatt teljesítményű atomerőmű 2040-ig készülne el valamelyik észak-lengyelországi helyen. A minisztérium nemrég a lengyel atomenergetikai program módosítási javaslatát készítette el, ezt a lengyel kormány a tervek szerint ez év végéig vitatja meg.

A gázszállításokat illetően a közös nyilatkozat megemlíti a közép-európai energiabiztonságot növelő infrastrukturális fejlesztések támogatását, az energiaforrások diverzifikációját az olyan projektek révén, mint amilyen a Lengyelországot a norvég gázmezőkkel Dánián keresztül összekötő Baltic Pipe földgázvezeték, a balti-tengeri Swinoujsciében működő lengyel LNG-kikötő, a kaszpi-tengeri gázt Oroszorágot kikerülve Európa felé szállító Déli Gázfolyosó, illetve a bolgár-román-magyar-osztrák gázfolyosó (BRUA).

A dokumentum szerint Lengyelország és az Egyesült Államok közösen tennének lépéseket az olyan, politikai nyomásgyakorlás eszközének minősített projektek megakadályozására, mint amilyen az orosz-német kezdeményezésként létesülő Északi Áramlat-2, illetve a szintén az orosz Gazprom részvételével épülő Török Áramlat második ága. A felek fontosnak tartják a közép- és a kelet-európai országokat, ezen belül Ukrajnát érintő gázszállítások és gáztranzit folyamatosságának biztosítását.

Miközben a lengyel kormány elgáncsolná, a Török Áramlat beruházás a magyar kormány gázellátásra vonatkozó terveinek fontos része, a kabinet szeretné elérni, hogy a vezeték egyik ága Magyarországot is érintse. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter legutóbb október végén állt ki a gázvezeték mellett, egyúttal kettős mérce alkalmazásával vádolva meg az Északi Áramlat 2 projekttel szemben a Török Áramlat projektet nem támogató Európai Bizottságot.

Perry Varsóban közép-európai körútját kezdte el csütörtökön. Reggel Andrzej Duda lengyel elnökkel együtt jelen volt azon a huszonnégy évre szóló szerződés aláírásánál, amelyet a lengyel PGNiG állami gázszolgáltató és a Cheniere Marketing International amerikai gázkitermelő és gázszolgáltató kötött az LNG szállítására. Pénteken Perry a swinoujsciei gázkikötőbe látogat az energiabiztonságért felelős lengyel államtitkár, Piotr Naimski kíséretében.

Címlapkép: shutterstock

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2019-03-22 09:50
Máig nem kapta meg a Paks II. Zrt. a létesítési engedélykérelemhez szükséges komplett tervet az ...
Vállalatok / 2019-03-22 09:18
Továbbra is várat magára az Északi Áramlat 2 gázvezeték dániai Bornholm sziget közelében elhaladó 16 ...
Vállalatok / 2019-03-22 09:07
A közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékmennyiség elmúlt években tapasztalható folyamatos ...
Vállalatok / 2019-03-22 08:31
Lapértesülések szerint az Uber a New York-i tőzsdét választotta az IPO-jához. Hamarosan jön minden ...
Vállalatok / 2019-03-22 07:18
A Garuda indonéz állami légitársaság pénteken lemondta negyvenkilenc Boeing 737 Max 8 típusú ...