Vállalatok

2018-10-12 13:01 - Vallott a Tesco vezére a könyvelési botrányról: valósággal sokkolódott (portfolio.hu)
Meghallgatták a brit Tesco vezérigazgatóját a cég 4 évvel ezelőtt kirobbant könyvelési botrány ügyében, ami annak idején az előző vezetők távozását eredményezte. Valósággal sokkolódott, amikor először értesült a részletekről - mondta.

Az első napokban, ahogy Dave Lewis átvette a Tesco vezérigazgatói székét, közel 1300 e-mailt kapott a társaság munkavállalóitól, változásokat követelve. Dave Lewis azt követően érkezett a brit kiskereskedelmi óriáshoz, hogy az előző menedzsment egy könyvelési botrány miatt távozni kényszerült. Sejtette, hogy nehéz dolga lesz, de amikor meglátta az első jelentéseket egy cégen belüli meetingen arról, hogy hogyan tornászták fel a profitot 246 millió fonttal, valósággal sokkolódott - mondta el a londoni bíróságon a botránnyal kapcsolatban.

Nem csak az új vezetőt érte meglepetésként a korábbi menedzsment "hibája", de a befektetőket is, a Tesco piaci kapitalizációjából mintegy 2 milliárd font ment rá a botrányra.

Még soha nem voltam hasonló szituációban
- mondta Dave Lewis. Nem sokkal azután, hogy elfogadta a megbízatást, Dave Lewis találkozott néhány ital mellett egy volt kollégájával, aki hozzá hasonlóan az Unilevertől csatlakozott a szupermarketlánchoz. Ő akkor csak arra figyelmeztette, hogy feszültségek vannak a beszállítókkal, de a félrekönyvelésről nem beszélt.

A bíróság 2016-ban elítélte a két egykori Tesco-vezetőt, Chris Busht és John Scoulert, valamint az egykori pénzügyi vezetőt, Carl Rogberget csalás és hamis könyvelés vádjával. Megállapították, hogy több száz beszállítóval esküdtek össze, hogy elrejtsenek egy 250 millió fontos lyukat a Tesco könyvelésében. Az érintettek tagadják bűnösségüket.

Vallott a Tesco vezére a könyvelési botrányról: valósággal sokkolódott

Forrás: AFP / Tolga Akmen


(Bloomberg)

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2019-02-22 19:37
Csütörtökön 1500, pénteken pedig további 1000 darab saját részvényt vet a PannErgy - jelentette be a ...
Vállalatok / 2019-02-22 19:29
Csütörtökön még csak éjszakai repülési tilalomról volt szó, péntek reggel viszont a főpolgármester ...
Vállalatok / 2019-02-22 19:16
A vállalat és az Üzemi Tanács közötti, tavaly december óta tartó tárgyalások keretében a felek ...
Vállalatok / 2019-02-22 18:25
Gyakran nem tájékoztatják egyértelműen a fogyasztókat az árakról és az engedményekről az internetes ...
Vállalatok / 2019-02-22 16:06
A kiskunhalasi börtön átadása csak a fejlesztések kezdete, az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet ...