Makrogazdaság

2020-10-20 21:03 - Egyetlen döntésével hatalmas pénzt szórt ki a kormány a gazdaságvédelmi alapból (portfolio.hu)

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban foglalt kiadási összeggel már 2000 milliárd forint felett jár a Gazdaságvédelmi Alapból elköltött összeg.

Rendkívüli időket élünk a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt és ez természetesen lecsapódik a 2020-as költségvetésben is. Ez a folyamat leginkább a koronavírus okozta negatív gazdasági hatások tompítására létrehozott Gazdaságvédelmi Alapban érhető tetten. 

Korábban már több cikkünkben is beszámoltunk arról, hogy az alap kiadási oldala annyira elszaladt, hogy a kiadások fedezetét a hiány növelése adja. A kormány pedig további kiadásokról döntött kedden megjelent határozatával, a Gazdaságvédelmi Alapból.

Ezúttal összesen 132,35 milliárd forintot csoportosított át innen a költségvetés más soraira, így az alap összesített kiadása már 2023 milliárd forint felett jár.

A 132 milliárd forintból a legnagyobb szelet, 115 milliárd forint értékben a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszteri költségvetési soron, a NVTNM tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok tőkeemelése, pótbefizetése jogcímcsoportban beruházásokra jut majd.

Emellett 10 milliárd forintot kap az Innovációs és Technológiai Minisztérium tőkeemelésre és 5,6 milliárd forint jut a tárcához tartozó kerékpáros létesítmények fejlesztése célokra.

A kormánynak ugyanezen határozatából az is kiolvasható, hogy a Központi Maradványelszámolási Alapot 4,3 milliárd forinttal csökkentette. Ebből a legnagyobb tétel a Belügyminisztériumnak jutott 2 milliárd forint értékben Kormányzati infokommunikációs szolgáltatások dologi kiadásaira, valamint 980 millió forint ment el az EMMI minisztériumának Egyes szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások fejlesztési támogatására.

Mindezeken felül a kormány 2,9 milliárd forinttal csapolta meg az általános költségvetési tartalékot, amiből 2,4 milliárd forint ment az EMMI-nél az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. támogatására.

Egy


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2020-11-29 09:51
Ügyfélbarát egyszerűsítésekkel csökkennek az állampolgárok és vállalkozások adminisztrá ...
Makrogazdaság / 2020-11-29 09:30
Az elmúlt évtizedekben nőtt az érettségizettek és a diplomások, míg jelentősen csökkent az alapfo ...
Makrogazdaság / 2020-11-29 08:22
A hétezret közelíti a napi esetszám, 156-an pedig meghaltak az elmúlt 24 órában a korona ...
Makrogazdaság / 2020-11-29 08:13
Hétfőtől hat emeletes vonat közlekedik a két legforgalmasabb elővárosi vonalon; négy a váci, k ...
Makrogazdaság / 2020-11-29 07:07
Érdekes videón mutatja be a Forbes, hogyan alakult az elmúlt években a világ leggazdagabb nőin ...